Εκλογές 2023: Για πρώτη φορά ψηφίζουν οι Έλληνες απόδημοι

Εκλογές 2023: Πυρετώδεις οι προετοιμασίες στις Βρυξέλλες - Στις 20 Μαΐου ψηφίζουν οι Έλληνες που ζουν στο εξωτερικό

Εκλογές 2023: Για πρώτη φορά ψηφίζουν οι Έλληνες απόδημοι
5'

Για την εκλογική διαδικασία προετοιμάζονται και οι πρεσβείες και τα προξενεία της Ελλάδας στο εξωτερικό.

Είναι η πρώτη φορά που Έλληνες μπορούν να ψηφίσουν για τις εθνικές εκλογές στον τόπο όπου κατοικούν ή τυχαίνει να βρίσκονται.

Στο Βέλγιο θα λειτουργήσουν τέσσερα εκλογικά τμήματα, τρία στις Βρυξέλλες και ένα στην Αμβέρσα.

Όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια του euronews στις Βρυξέλλες, Μαρία Ψαρά, «στο κτίριο της ελληνικής Πρεσβείας στις Βρυξέλλες πρόκειται να λειτουργήσουν τρία εκλογικά τμήματα. Η εκλογική διαδικασία θα πραγματοποιηθεί μια μέρα νωρίτερα από τις εθνικές εκλογές, στις 20 Μαΐου. Όπως μας είπε ο πρέσβης της Ελλάδας εδώ στο Βέλγιο, η διαδικασία ενθουσίασε τους νέους που μπορούν πλέον να ψηφίσουν εκτός έδρας».

«Γενικά η αίσθησή μου είναι ότι οι ομογενείς αντιμετώπισαν την πρωτοβουλία με εξαιρετικά θετικό τρόπο», υπογραμμίζει ο Πρέσβης της Ελλάδας στο Βέλγιο, Διονύσης Καλαμβρέζος, και προσθέτει: «Υπήρχε πολύ μεγάλο ενδιαφέρον για εγγραφή στους καταλόγους. Υπήρξαν ερωτήματα, υπήρξαν τηλεφωνήματα, υπήρξε ένα γενικό ενδιαφέρον και μια διάχυτη ικανοποίηση για το γεγονός ότι οι ομογενείς, ο οποίος είναι εδώ, τελικά έχει τη δυνατότητα να ψηφίσει».

Όπως εξηγεί στο euronews ο κ. Καλαμβρέζος, «οι Βρυξέλλες είναι η δεύτερη πόλη σε αριθμό εκλογέων μετά το Λονδίνο. Το Λονδίνο είναι πρώτο με γύρω στους 3300 εκλογείς που έχουν εγγραφεί. Στις Βρυξέλλες είμαστε δεύτεροι, οπότε αυτό αντιλαμβάνεστε δείχνει και το μέγεθος της προσπάθειας που πρέπει να καταβληθεί. Όταν έχεις να κάνεις εκλογές με 1.600 άτομα, πρέπει να είσαι πάρα πολύ καλά οργανωμένος».

Αυξημένο το ενδιαφέρον των αποδήμων

Πώς εξηγείται όμως το... ζωηρό ενδιαφέρον των Βρυξελλών;

Η Μαρία Κονταρά, εργαζόμενη στο Συμβούλιο, εξηγεί στο euronews: «Βασικά ήταν καιρός επιτέλους να μπορούμε να ψηφίσουμε οι Έλληνες του εξωτερικού από τον τόπο διαμονής μας. Είναι πάρα πολλά χρόνια που το ζητάμε αυτό. Ο λόγος είναι, γιατί μπορεί να ζούμε στο εξωτερικό, αλλά πολλοί από εμάς ενδεχομένως κάποια στιγμή να επιστρέψουμε στην Ελλάδα. Πολλοί από εμάς, όλοι μας, έχουμε συγγενείς φίλους που μας αφορά το τι συμβαίνει στην Ελλάδα και είναι πολύ σημαντικό να μπορούμε να συμμετέχουμε στη διαδικασία των εκλογών. Το πρόβλημα είναι ότι πολλοί από εμάς δεν έχουν αρκετά χρήματα για να πληρώσουν το εισιτήριο ώστε να μπορέσουν να μεταβούν μόνο για δυο τρεις μέρες. Έχουν υποχρεώσεις, δουλειές, δεν μπορούν να πάρουν άδεια, οικογένειες. Δεν είναι πάρα πολύ εύκολο για όλους. Εγώ προσωπικά έχω πληρώσει 600 ευρώ για ένα εισιτήριο για να κατέβω στην Ελλάδα να ψηφίσω, το οποίο το έκανα μία φορά και δεν νομίζω ότι θα το ξανακάνω. Εξάλλου, αυτός ήταν και λόγος. Δεν ψήφισα το 2019, γιατί τα εισιτήρια ήταν πάρα πολύ ακριβά, αλλά εμένα προσωπικά με ενδιαφέρει πάρα πολύ να συμμετέχω. Το θεωρώ πολύ σημαντικό γιατί αν δεν ψηφίζεις δεν μπορείς μετά να γκρινιάξεις. Δεν έχει συμμετάσχει στην διαδικασία επιλογής, οπότε με ποιο δικαίωμα θα ασκήσει κριτική σε αυτό που οι άλλοι επέλεξαν;»

Από την πλευρά του ο Γιάννης Αμπαζής, εργαζόμενος στην Κομισιόν υπογραμμίζει:

«Εμείς που έχουμε έρθει εδώ και δουλεύουμε στα ευρωπαϊκά όργανα, η αλήθεια είναι ότι είμαστε με το ένα πόδι εδώ και με το ένα πόδι στην Ελλάδα. Στο Βέλγιο, οι Έλληνες εδώ έχουμε ένα πραγματικό ενδιαφέρον για το τι συμβαίνει στη χώρα μας. Άρα η δυνατότητα του να ψηφίσουμε στις εθνικές μας εκλογές είναι κάτι το οποίο δεν είναι ξένο προς εμάς.Την πολιτική σκηνή της χώρας την παρακολουθούμε και την παρακολουθούμε στενά. Κατά δεύτερον, οι αποφάσεις που παίρνονται σε επίπεδο πολιτικής στην Ελλάδα επηρεάζουν και εμάς ως κατοίκους του εξωτερικού και τους ανθρώπους μας που βρίσκονται στην Ελλάδα. Άρα οι οικογένειές μας αλλά και εμείς οι ίδιοι έχουμε επιπτώσεις από τις οποιεσδήποτε πολιτικές αποφάσεις παίρνονται και για μας. Είναι σημαντικό να έχουμε συμμετοχή σε αυτό στην επιλογή της επόμενης κυβέρνησης».

Η ψήφος στις εκλογές μπορεί να σημαίνει και μια προοπτική επιστροφής στην Ελλάδα.

Ο Ευθύμης Αντωνόπουλος, εργαζόμενος ΜΚΟ, λέει στο euronews: «Εγώ είμαι 31 όπως και άλλοι φίλοι μου είναι στην ίδια ηλικία με μένα μόλις δόθηκε η δυνατότητα, την εκμεταλλευτήκαμε. Περάσαμε τον Γολγοθά της αίτησης που ήταν λίγο δύσκολο όλο αυτό το πράγμα να τα καταφέρουμε, αλλά κάναμε την αίτηση και το θεωρούμε ένα μεγάλο πλεονέκτημα να φτάσουμε εδώ και αυτό θα το κάνουμε γιατί θα εκφράσουμε τη φωνή μας και θα μπορέσουμε να διασφαλίσουμε το δικαίωμα της δημοκρατικής αρχής που είναι ένα κομμάτι συνυφασμένο με τη δημοκρατία».

Παράλληλα υπογραμμίζει ότι «η κατάσταση είναι λίγο περίεργη και όλοι οι Έλληνες που βρισκόμαστε έξω και ενδεχομένως να θέλουμε στο μέλλον να γυρίσουμε, πρέπει να εκφράσουμε ενεργά την άποψή μας, ειδικά σε κομμάτια τα οποία σχετίζονται με κοινωνικές ανισότητες, οικονομία, τη διαχείριση καταστάσεων κρίσεων, όπως πανδημία και όλα αυτά τα οποία θα καθορίσουν το μέλλον, τις ελευθερίες και τα ανθρώπινα δικαιώματα στη χώρα μας».

Στην ευρύτερη περιοχή, εκλογικά τμήματα επίσης θα στηθούν σε Άμστερνταμ, Χάγη, Ρότερνταμ και Αϊντχόφεν στην Ολλανδία, αλλά και στο Λουξεμβούργο, αναφέρει το euronews.com.

Διαβάστε επίσης:

Εκλογές 2023 - Κυριάκος Μητσοτάκης: Παρασκηνιακές στιγμές με τον γιο του στη Μόρια

Δημοσκόπηση MRB για Newsbomb.gr: Πόσο αλλάζει τα δεδομένα το ντιμπέιτ; Οι κερδισμένοι της τηλεμαχίας

Ειρήνη Χιώτη, υπ. βουλευτής ΝΔ: Αυτό είναι το διακύβευμα των εκλογών - Το πλάνο για τον Πειραιά

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή
05:05ΚΟΣΜΟΣ