Πώς δρούσε η συμμορία της «χλιδής» και πώς επέλεγε τα θύματά της

Η ελληνική «Κόζα Νόστρα» δεν εισέβαλε τυχαία σε σπίτια, αλλά αξιοποιώντας πληροφορίες από μέλη τηςμε το αζημίωτο, επέλεγε προσεκτικά τους στόχους της!

Πώς δρούσε η συμμορία της «χλιδής» και πώς επέλεγε τα θύματά της
3'

ΜΕ ΠΟΙΟ ΚΟΛΠΟ ΑΠΕΝΕΡΓΟΠΟΙΟΥΣΕ ΤΟΥΣ ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΥΣ ΚΑΙ «ΛΕΗΛΑΤΟΥΣΕ» ΤΑ ΣΠΙΤΙΑ

Παράλληλα, είχαν δίκτυο κλεπταποδόχων στο οποίο διοχέτευαν κοσμήματα, ακριβά ρολόγια και χρυσές λίρες, το οποίο αποτελούσαν γνωστός επιχειρηματίας που είχε απασχολήσει τη σόου μπιζ, αλλά και κοσμηματοπώλης στο Κολωνάκι. Έτσι επέλεγαν στόχους που είχαν πολλά μετρητά, χρυσαφικά και κοσμήματα μεγάλης αξίας, γνωρίζοντας τις περισσότερες φορές ακόμα και το σημείο του σπιτιού που τα είχαν κρύψει οι ιδιοκτήτες τους.

Άκουγαν τις συχνότητες της Άμεσης Δράσης

Τα μέλη της μαφίας είχαν προμηθευτεί αναλογικούς ασυρμάτους και άκουγαν τις συχνότητες της άμεσης δράσης. Έτσι όταν οι «ασυρματιστές» κακοποιοί διαπίστωναν κινητοποίηση των αστυνομικών στην περιοχή που θα χτυπούσαν ενημέρωναν τους συνεργούς τους και κατάφερναν να γλιτώνουν τη σύλληψη. Επειδή οι επικοινωνίες μέσω ασυρμάτου του κέντρου επιχειρήσεων της ΓΑΔΑ και των περιπολικών γίνεται με κωδικούς, οι αρχές είναι πεπεισμένες ότι τους κακοποιούς εκπαίδευσαν επίορκοι αστυνομικοί.

Οι εισβολές στα σπίτια και τα μέτρα προφύλαξης

Η συμμορία δρούσε στα πρότυπα της «Σικελικής μαφίας». Είχε αρχηγό, υποομάδες και «διοικητικό συμβούλιο», όπου το κάθε μέλος είχε το δικό του ξεχωριστό ρόλο. Οι επιθέσεις των μαφιόζων γίνονταν κυρίως απογευματινές ώρες σε πολυτελή σπίτια στη Βορειοανατολική Αττική ή στα νότια προάστια, ενώ πάντα φορούσαν κουκούλες και γάντια για να μην καταγραφούν τα χαρακτηριστικά των προσώπων τους από κάμερες ασφαλείας, αλλά και για να μην αφήσουν αποτυπώματα και DNA.

Πριν εισβάλουν στα σπίτια, οι κακοποιοί χτυπούσαν το κουδούνι για να βεβαιωθούν ότι δεν βρίσκονται μέσα οι ιδιοκτήτες, ενώ ένας συνεργός τους παρέμενε στο αυτοκίνητο και έπαιζε τον ρόλο του τσιλιαδόρου για να τους ειδοποιήσει τηλεφωνικά σε περίπτωση που έρθουν αστυνομικοί. Οι μαφιόζοι παραβίαζαν παράθυρα ή μπαλκονόπορτες και στη συνέχεια αφαιρούσαν χρήματα, κοσμήματα, ακόμα και ολόκληρα χρηματοκιβώτια. Χαρακτηριστικό του «επαγγελματικού» τρόπου δράσης τους ήταν το γεγονός ότι ξήλωναν τη σειρήνα του συναγερμού και την έβαζαν σε νερό (κουβάς, νεροχύτης ή πισίνα) για να σταματήσει να χτυπάει, ενώ έκοβαν και τα καλώδια του ΟΤΕ για να εμποδίσουν την ενημέρωση εταιρειών σεκιούριτι ή της αστυνομίας. Σε κάποιες περιπτώσεις μάλιστα πριν φύγουν οι μαφιόζοι έπαιρναν μαζί τους ή κατέστρεφαν τα καταγραφικά από τις κάμερες ασφαλείας. Οι εισβολές κρατούσαν το πολύ πέντε λεπτά, ενώ οι συνεργοί τους κατά τη διάρκεια των κλοπών και διαρρήξεων τηλεφωνούσαν στην άμεση δράση και έδιναν ψεύτικα περιστατικά προκειμένου να αποπροσανατολίζουν τα περιπολικά και τις ομάδες ΔΙΑΣ σε άλλα σημεία. Για να ξεφεύγουν μάλιστα από τους αστυνομικούς σε περίπτωση καταδίωξης, εκτός του ότι οδηγούσαν γρήγορα αυτοκίνητα, φρόντιζαν να αυξάνουν κι άλλο την ιπποδύναμη τους σε συνεργεία της δυτικής Αττικής.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή