Κουφοντίνας: Οι επόμενες κινήσεις - Οι διάλογοι του δικαστηρίου
Στα χέρια του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Λαμίας περνάει η εξέταση της υπόθεσης του Δημήτρη Κουφοντίνα, μετά την απόρριψη του αιτήματος για διακοπή εκτέλεσης της ποινής του από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο της Λαμίας.
Ο πολυισοβίτης της 17 Νοέμβρη και απεργός πείνας και δίψας αναμένει πλέον τη συνεδρίαση του αρμόδιου δικαστικού συμβουλίου, το οποίο δεν αποκλείεται να συνέλθει ακόμη και σήμερα, προκειμένου να κρίνει το αίτημά του για επαναμεταγωγή στις φυλακές Κορυδαλλού. Την ίδια στιγμή, στο προσεχές διάστημα αναμένεται και η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής Μεταγωγών, η οποία θα επανεξετάσει το αίτημα μεταγωγής του Δημήτρη Κουφοντίνα στον Κορυδαλλό.
Λίγο πριν τις πέντε χθες το απόγευμα, το Τριμελές Πλημμελειοδικείο της Λαμίας απέρριψε ομόφωνα το αίτημα διακοπής εκτέλεσης ποινής του «Λουκά» της 17 Νοέμβρη, με την Πρόεδρο κατά την ανακοίνωση της απόφασης να εξηγεί: «Η αντιμετώπιση της σοβαρής ασθενείας μπορεί να γίνει μέσω της ιατρικής βοήθειας που του προσφέρεται. Ο αιτών είναι αυτός που θέτει ως προϋπόθεση τη διακοπή της έκτισης της ποινής για να δεχτεί ιατρική βοήθεια. Το δικαστήριο κρίνει πως η παραμονή του στο νοσοκομείο δεν αποτελεί δυσμενή μεταχείριση».
Οι δικαστές υιοθέτησαν την εισαγγελική πρόταση, με την εισαγγελέα της έδρας να υποστηρίζει μεταξύ άλλων ότι η κατάσταση στην οποία βρίσκεται η υγεία του, συνίσταται σε δική του επιλογή. «Όταν αναφερόμαστε σε βαριά ασθένεια, κατά τη νομολογία είναι αυτή που συνιστά χρόνια ασθένεια και επιφέρει ανήκεστο βλάβη. Ο νόμος απαιτεί ο κρατούμενος να πάσχει από μόνιμη και χρόνια πάθηση και όχι από προσωρινή. Στην προκειμένη περίπτωση υπάρχει μια σοβαρή διατάραξη των ζωτικών του οργάνων, που συνίσταται σε επιλογή του ίδιου του κρατούμενου, με πλήρη συνείδηση. Ο ίδιος συναινεί και αποδέχεται τις επιπλοκές της υγείας του», είπε η εισαγγελέας.
Μάλιστα, συμπλήρωσε ότι «η διακοπή εκτέλεσης της ποινής είναι μια εξαιρετική περίσταση, που αποτελεί την εξαίρεση στον κανόνα και στην προκειμένη περίπτωση, μετά από 19 έτη έκτισης, ο κρατούμενος ξεκινά απεργία πείνας, οπότε είναι λογικό και αναμενόμενο παρά τις ιατρικές υπηρεσίες να εμφανίσει παθολογικά προβλήματα». Κατά την εισαγγελική λειτουργός, η περίπτωση του Δημήτρη Κουφοντίνα, δεν κάλυπτε ούτε την δεύτερη προϋπόθεση του νόμου, που απαιτεί την ύπαρξη υπέρμετρα σκληρής μεταχείρισης προκειμένου να διακοπεί η εκτέλεση της ποινής του. «Η συνέχιση της έκτισης της ποινής του γίνεται μέσα στο νοσοκομείο. Αμέσως μόλος σταματήσει την απεργία πείνας θα δεχτεί την ιατρική φροντίδα» ανέφερε η εισαγγελέας.
Την κατάσταση της υγείας του Δημήτρη Κουφοντίνα περιέγραψε ο προϊστάμενος της ΜΕΘ του νοσοκομείου Λαμίας, ενημερώνοντας τους δικαστές ότι ο κρατούμενος βρίσκεται ήδη δέκα ημέρες σε απεργία δίψας.
«Διατηρεί τη συνείδηση του, έχει σώας τας φρένας. Βρίσκεται σε οριακή κατάσταση» κατέθεσε στο δικαστήριο ο μάρτυρας, που δέχτηκε σειρά ερωτήσεων από την Πρόεδρο της έδρας.
Πρόεδρος: Ποια είναι τα προβλήματα;
Μάρτυρας: Οριακά δεν έχουν καταρρεύσει οι ζωτικές του λειτουργίες. Η βοήθεια που του δίνουμε είναι κυρίως παρεμβάσεις σε κάποιες διαταραχές. Ανάλογα με τις εξετάσεις κατά καιρούς του δίνουμε ηλεκτρολύτες. Το μυϊκό του σύστημα πάσχει, δεν κουνιέται καθόλου.
Πρόεδρος: Η κατάσταση του εγκυμονεί κίνδυνο για τη ζωή του;
Μάρτυρας: Ναι. Έχει και άλλες επιπλοκές.
Πρόεδρος: Αν σήμερα ο Κουφοντίνας πει ότι διακόπτει την απεργία, θα χρειαστεί συγκεκριμένη αγωγή;
Μάρτυρας: Η επανασίτιση πρέπει να γίνει προσεκτικά. Δεν μπορεί να εξυπηρετηθεί αυτή τη στιγμή. Για κάποιες μέρες, θα χρειαστεί ιατρική φροντίδα ακόμη κι αν διακόψει τώρα την απεργία πείνας.
Ο μάρτυρας δέχτηκε και καταιγισμό ερωτήσεων από την εισαγγελέα, προκειμένου να αναδειχθεί η κατάσταση της υγείας του κρατουμένου, αλλά και οι λόγοι για τους οποίους η υγεία του έχει περιέλθει σε αυτή την κατάσταση.
Εισαγγελέας: Πάσχει από κάποια πάθηση;
Μάρτυρας: Δεν λέγεται ακριβώς πάθηση η απεργία πείνας αλλά οι ζωτικές του λειτουργίες είναι οριακά.
Εισαγγελέας: Έχει κάποια ασθένεια;
Μάρτυρας: Καμία επισήμως.
Εισαγγελέας: Υπάρχουν συμπτώματα απειλητικά για τη ζωή του;
Μάρτυρας: Υπάρχουν συμπτώματα απειλητικά για τη ζωή του. Οριακή υπογλυκαιμία, οριακή αναιμία. Δεν μπορώ να το βάλω σε μια λέξη. Δεν είναι διαβήτης ή στεφανιαία νόσος. Είναι επιπλοκές της άρνησης του να φάει.
Εισαγγελέας: Η κατάσταση του σήμερα προκλήθηκε από τι;
Μάρτυρας: Από την απεργία πείνας και δίψας.
Εισαγγελέας: Ο συνήθης χρόνος επιβίωσης ενός απεργού πείνας ποιος είναι;
Μάρτυρας: Μπορεί και μήνες, αλλά ο συγκεκριμένος δεν έχει μεγάλο περιθώριο. Είναι πια σε ένα όριο που κινδυνεύει η ζωή του.
Εισαγγελέας: Στη σημερινή του κατάσταση, αν παραμείνει νοσηλευόμενος φρουρούμενος, όπως σήμερα, αυτό συνιστά σκληρή μεταχείριση;
Μάρτυρας: Αυτό που μας δημιουργεί πρόβλημα είναι η δική του άρνηση να φάει. Αν αλλάξει με την απόφαση του δικαστηρίου η δική του απόφαση να φάει θα μας βοηθήσει.
«Πρέπει πρωτίστως να εκπληρωθούν οι προϋποθέσεις αποκατάστασης της υγείας του. Έχει έρθει προς κρίση ένα αίτημα υπό περιστάσεις δηλώσεων της εκτελεστικής εξουσίας, με τις οποίες εγώ προσβάλλομαι. Όταν έρχεται η εκτελεστική εξουσία να δημιουργεί εμπόδια στο έργο του υπερασπιστή, ήδη προσβάλλει τα δικαιώματα του κρατούμενου. Αναφέρομαι συγκεκριμένα σε δηλώσεις υπουργών και γενικών γραμματέων» ανέφερε ο συνήγορος του Δημήτρη Κουφοντίνα Θέμης Σοφός, με την Πρόεδρο του δικαστηρίου να απαντά: «Δεν μας ενδιαφέρει τι λέει η εκτελεστική εξουσία. Εμείς κοιτάμε το νόμο. Δεν προσβαλλόμαστε και δεν δίνουμε σημασία».
Ο κ. Σοφός υπογράμμισε ότι η ζωή του Δημήτρη Κουφοντίνα κινδυνεύει, ζητώντας να γίνει δεκτό το αίτημα για διακοπή εκτέλεσης της ποινής -για όσο διάστημα κρίνει το δικαστήριο- μέχρι να αποκατασταθεί η υγεία του. «Η πολιτεία δεν πρέπει να εκδικηθεί. Είναι θέμα ημερών, μπορεί και ωρών. Αν πεθάνει, θα γράφει η ιατροδικαστική έκθεση «ανακοπή καρδιάς» και θα έχετε πια μια συγκεκριμένη ασθένεια» είπε, χωρίς όμως οι δικαστές να πεισθούν, καταλήγοντας σε απορριπτική απόφαση.
Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.