Δίκη Μάνδρα: Με τη Ρένα Δούρου ξεκινούν οι απολογίες για τις φονικές πλημμύρες
Ανοίγει ο κύκλος των απολογιών της δίκης για τις φονικές πλημμύρες στη Μάνδρα Αττικής το 2017, που έχασαν τη ζωή τους 25 άνθρωποι.
Στο εδώλιο της πολύκροτης δίκης κάθονται συνολικά 21 πρόσωπα, που αντιμετωπίζουν τις κατηγορίες της ανθρωποκτονίας εξ αμελείας, της σωματικής βλάβης εξ αμελείας, της πλημμύρας εξ αμελείας και της παράβασης καθήκοντος.
Το πρώτο πρόσωπο που έχει κληθεί να απολογηθεί είναι η πρώην περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου για τις ευθύνες που τις αποδίδονται σχετικά με τη φονική πλημμύρα, αφού από τη δικαστική έρευνα προέκυψε ότι δεν είχε γίνει κανένα έργο αντιπλημμυρικής προστασίας από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας. Η ίδια είχε απολογηθεί τον Ιούλιο του 2017 ενώπιον της 7ης τακτικής ανακρίτριας και είχε αφεθεί ελεύθερη χωρίς περιοριστικούς όρους.
Σήμερα αναμένεται να επικαλεστεί πραγματογνωμοσύνες και έργα που έγιναν επί των ημερών της για την βελτίωση της αντιπλημμυρικής προστασίας, αλλά και τη σφοδρότητα του καιρικού φαινομένου που έπληξε την Αττική εκείνες τις ημέρες, το οποίο σύµφωνα µε τους επιστήµονες συµβαίνει µία φορά στα 200 χρόνια και αποτέλεσε αντικείµενο έρευνας διεθνών διερευνητικών κέντρων.
Μάλιστα, αναμένεται να αναφερθεί σε 163 αντιπλημμυρικά έργα ύψους μισού δις ευρώ, που είτε ολοκληρώθηκαν, είτε βρίσκονταν σε εξέλιξη την περίοδο εκείνη, υπογραμμίζοντας ότι η προηγούμενη Διοίκηση, το 2014, είχε 57 αντιπλημμυρικά έργα, προϋπολογισμού 60 εκατομμυρίων ευρώ. Αντίστοιχα, θα επικαλεστεί δύο πραγματογνωμοσύνες σχετικά με την ύπαρξη ή μη ευθυνών της περιφέρειας Αττικής, τις οποίες υπογράφουν αντίστοιχα 8 ελεγκτές της Δημόσιας Διοίκησης και 3 μηχανικοί, οι οποίοι ορίσθηκαν από το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας. Σε καμία από τις πραγματογνωμοσύνες δεν επιρρίπτεται ευθύνη στις υπηρεσίες της περιφέρειας Αττικής και στην περιφερειάρχη Ρένα Δούρου.
Η κατηγορουμένη, σύμφωνα με πληροφορίες, θα κάνει λόγο για προσπάθεια επίρριψης όλων διαχρονικά των λαθών της διοίκησης σε εκείνη. Σημειώνεται, ότι στο απολογητικό της υπόμνημα είχε υποστηρίξει ότι «η ανακριτική έρευνα δεν φαίνεται να στρέφεται προς τις πραγµατικές πράξεις ή και παραλείψεις που θα µπορούσαν να αφορούν τις άµεσες αρµοδιότητες ενός περιφερειάρχη, αλλά ‘‘φορτώνει’’ στην περιφερειάρχη τις αναρίθµητες, υπάρχουσες ή όχι, παραλείψεις ή πληµµέλειες του οποιουδήποτε υπαλλήλου, οποιασδήποτε υπηρεσίας της περιφέρειας».
Το κατηγορητήριο
Υπενθυμίζεται, ότι κατά την εισαγγελική διερεύνηση της υπόθεσης, η εισαγγελέας Σωτηρία Παπαγεωργακοπούλου είχε διαπιστώσει πλήρη έλλειψη αντιπλημμυρικών έργων στην πληγείσα περιοχή. «Στη συγκεκριμένη περιοχή όπου εκδηλώθηκε η πλημμύρα δεν είχε γίνει κανένα έργο αντιπλημμυρικής προστασίας από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας Αττικής, μολονότι υπήρχαν ώριμες μελέτες, εγκεκριμένες πιστώσεις και κατεπείγον εκτέλεσης των έργων με δεδομένο ότι και κατά το παρελθόν είχαν συμβεί παρόμοια φαινόμενα και ιδίως τα έτη 2014-2015 και η περιοχή όφειλε να καταταγεί στη λίστα προτεραιότητας όσον αφορά την ανάγκη αντιπλημμυρικής προστασίας».
Η εισαγγελική λειτουργός είχε σχολιάσει στη διάταξή της και τον χαρακτηρισμό του φαινομένου ως «θεομηνία», εξηγώντας πως αυτό «δεν δικαιολογεί κατ' ουδένα τρόπο την έλλειψη αντιπλημμυρικών έργων και έργων ορεινής υδρονομίας, τα οποία θα μείωναν σημαντικά τις αρνητικές συνέπειες της παντελούς ελλείψεώς τους και θα καθιστούσαν την κατάσταση περισσότερο ελέγξιμη». Αντίθετα, σύμφωνα με την εισαγγελική διάταξη, «η ωριμότητα της οριστικής μελέτης των αντιπλημμυρικών έργων και η ολοκλήρωσή τους θα επιδρούσε αποτελεσματικά στην πρόληψη και προστασία της πόλεως της Μάνδρας από την πλημμύρα, ενώ η καθυστέρηση που προέκυψε στη δημοπράτηση των εργασιών με υπαιτιότητα των εμπλεκομένων υπηρεσιών ήταν κρίσιμος παράγοντας για την αντιμετώπιση της πλημμύρας με την ταχύτατη ολοκλήρωση των αντιπλημμυρικών έργων».
Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.
Διαβάστε επίσης:
Σεισμός στη Φλώρινα: Αγωνία στους κατοίκους – Προβληματισμός σε Λέκκα και Τσελέντη για την περιοχή
Survivor: Αυτός είναι ο τέταρτος υποψήφιος παίκτης προς αποχώρηση
Προσοχή: Ποιοι πρέπει να βάλουν ένα «Σ» στο τζάμι του αυτοκινήτου και γιατί – Το πρόστιμο