«Ιερές επενδύσεις»: Ο δρόμος του χρήματος, το πρόσωπο «κλειδί» και τα επόμενα βήματα του εισαγγελέα

Στο στόχαστρο των ερευνών η Καθολική Εκκλησία της Ελλάδας - Χτύπησε κόκκινο το τραπεζικό σύστημα

«Ιερές επενδύσεις»: Ο δρόμος του χρήματος, το πρόσωπο «κλειδί» και τα επόμενα βήματα του εισαγγελέα
Unsplash
2'

Σκιές και τριγμούς στους κόλπους της Καθολικής Εκκλησίας της Ελλάδος έχει προκαλέσει η εισαγγελική έρευνα που άνοιξε με αφορμή «ιερές επενδύσεις» ύψους 3 εκατομμυρίων ευρώ, που έφυγαν και από δυο υψηλόβαθμους ιερείς προς λογαριασμούς πέντε ιδιοκτητών νυχτερινών κέντρων.

Ένας έλεγχος της Αρχής κατά της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες έπεσε πάνω σα δυο πρόσωπα που βρίσκονται στην πυραμίδα της Καθολικής Εκκλησίας της Ελλάδος. Αφορμή για να μπουν στο «μικροσκόπιο» των ελεγκτών ήταν το «κόκκινο» που χτύπησαν οι πέντε φορές στο τραπεζικό σύστημα.

Οι απευθείας μεταφορές μεγάλων χρηματικών ποσών από δυο λογαριασμούς της Καθολικής Εκκλησίας που χειρίζονταν δυο συγκεκριμένοι ιερείς έδειξαν ότι περίπου 3 εκατομμύρια ευρώ εξαφανίστηκαν από το ταμείο της Καθολικής Εκκλησίας και κατέληξαν… ως επενδύσεις σε νυχτερινά κέντρα.

Οι πρώτες μεταφορές εντοπίζονται περίπου πριν από 7 με 8 έτη και αφορούσαν πάντα μεγάλα ποσά που κατέληγαν απευθείας σε λογαριασμούς επιχειρηματιών της νύχτας. Όμως η τελευταία ύποπτη διαδρομή, που εντοπίστηκε πριν περίπου 20 ημέρες και αφορούσε ύψους 50.000 ευρώ, σήμανε το τέλος αυτής της περιέργεια ιστορίας.

Ο επικεφαλής της Αρχής Χαράλαμπος Βουρλιώτης έδωσε εντολή δέσμευσης των τραπεζικών λογαριασμών και των περιουσιακών στοιχείων των πέντε επιχειρηματιών που φέρονται ως αποδέκτες των μεγάλων χρηματικών ποσών, ενώ δε συνέβη το ίδιο με τους δυο υψηλόβαθμους ιερείς, αφού τα χρήματα δεν έφυγαν από προσωπικούς τους λογαριασμούς, αλλά της Καθολικής Εκκλησίας.

Άμεσα διαβιβάστηκε το πόρισμα των ελεγκτών της σε εισαγγελέα πρωτοδικών στη Σύρο ο οποίος καλείται να ερευνήσει το ενδεχόμενο τέλεσης των κακουργημάτων της υπεξαίρεσης για τους δύο ιερείς και της νομιμοποίησης εσόδων για τους πέντε τους επιχειρηματίες. Αφού μελετήσει το φάκελο που του παραδόθηκε, αναμένεται να καλέσει σε εξηγήσεις τους εμπλεκόμενους και στη συνέχεια θα αποφασίσει σχετικά με την άσκηση ή μη ποινικών διώξεων σε βάρος τους.

Την υπόθεση αντιμετώπισε η Καθολική Εκκλησία της Ελλάδος με μια λιτή ανακοίνωση, στην οποία υπογράμμιζε πως δεν έχει καμία γνωστή για την υπόθεση. «Μετά τα σημερινά δημοσιεύματα περί υπεξαίρεσης και ξεπλύματος μαύρου χρήματος στον Τύπο, δηλώνουμε ότι καμία επίσημη ενημέρωση επί του θέματος δεν έχει υπάρξει. Κατόπιν τούτου αναμένουμε ενημέρωση από τις αρμόδιες αρχές, ώστε να τοποθετηθούμε επίσημα επί του θέματος».

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει ο ένας εκ των πέντε επιχειρηματιών που φαίνεται πως έχει απασχολήσει τις Αρχές στο παρελθόν, αφού εμφανίζεται να διέπραξε το αδίκημα του εκβιασμού εις βάρος κληρικού της Ορθόδοξης Εκκλησίας. Μάλιστα φαίνεται πως για την υπόθεση είχε καταδικαστεί σε 8 έτη κάθειρξης από δικαστήριο στη Λαμία.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή