Αντισυνταγματικές οι διατάξεις για τα παιδιά των πολύτεκνων για τις αστυνομικές σχολές
Το Διοικητικό Εφετείο της Αθήνας με απόφασή του έκρινε αντισυνταγματικές τις διατάξεις του νόμου 1481/1984 που ήταν ευεργετικές για την εισαγωγή τους στις αστυνομικές σχολές σε ποσοστό 10% επί του συνόλου των θέσεων.
Σημειώνεται ότι αντισυνταγματικές κρίθηκαν και οι διατάξεις για την εισαγωγή τέκνων τριτέκνων οικογενειών στις ίδιες σχολές, σε ποσοστό 4%.
Την ίδια στιγμή, με άλλη του απόφαση το Εφετείο κρίνει αντισυνταγματικές διατάξεις του Π.Δ. 53/1989 που θεσπίζουν ευεργέτημα υπέρ των τέκνων πολυτέκνων και τριτέκνων οικογενειών για την εισαγωγή τους στη Σχολή Ανθυποπυραγών της Πυροσβεστικής σε ποσοστό 10% επί του συνόλου των θέσεων.
«Η αντισυνταγματικότητα», σύμφωνα με τους δικαστές, «της επίμαχης διάταξης συνίσταται στο ότι ο νόμος 1481/1984, προβλέποντας θέσεις καταλαμβανόμενες μόνο από υποψηφίους που έχουν την ιδιότητα του πολύτεκνου ή του τρίτεκνου, έρχεται σε αντίθεση προς στις αρχές της ισότητας και της αξιοκρατίας, σύμφωνα με τις οποίες επιβάλλεται η εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και ειδικότερα, η εισαγωγή στις Σχολές Αστυφυλάκων και Αξιωματικών της ΕΛΑΣ με κριτήρια αμιγώς ακαδημαϊκά».
Το 2014-2015 εκδόθηκαν άλλες αποφάσεις με τις οποίες κρίθηκαν αντισυνταγματικές οι διατάξεις του νόμου 3648/2008 που θεσπίζει το ευεργέτημα υπέρ των τέκνων πολυτέκνων και τριτέκνων οικογενειών της καθ’ υπέρβασης εισαγωγής τους στις στρατιωτικές σχολές σε ποσοστό 35%.
Επίσης η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας με τις υπ αριθμόν αποφάσεις αποφάσεις 986-988/2014, έκρινε αντισυνταγματικές τις ευνοϊκές ρυθμίσεις του νόμου Διαμαντοπούλου (νόμος 3966/2011), βάσει του οποίου συστήνονταν θέσεις στα Πανεπιστήμια και τα Τ.Ε.Ι. μόνο για υποψήφιους που ήταν παιδιά τέκνα πολύτεκνης ή τρίτεκνης οικογένειας.