Με ενστάσεις συνεχίστηκε η δίκη της Χρυσής Αυγής

Με ενστάσεις και αιτήματα που υπέβαλαν οι συνήγοροι των κατηγορουμένων για την υπόθεση της Χρυσής Αυγής συνεχίστηκε η δίκη ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων κατά τη σημερινή (16/07), 12η συνεδρίασή του.

Με ενστάσεις συνεχίστηκε η δίκη της Χρυσής Αυγής
3'

Στις τοποθετήσεις της υπεράσπισης επικράτησαν οι ενστάσεις ακυρότητας του κλητήριου θεσπίσματος και της κλήσης που έλαβαν οι κατηγορούμενοι, θέσεις που υπέβαλαν και οι συνήγοροι των Γ. Γερμενή και Π. Ηλιόπουλου.

Οι συνήγοροί τους προέβαλαν τον ισχυρισμό ότι στα συγκεκριμένα έγγραφα «πρεπει να καθορίζονται οι πράξεις με πληρότητα και ακρίβεια» ώστε «ο κατηγορούμενος να ενημερωθεί με λεπτομέρεια για την κατηγορία που αντιμετωπίζει και να προετοιμάσει την υπεράσπισή του».

Επίσης, στο δικαστήριο τέθηκαν, από την πλευρά κάποιων εκ των κατηγορουμένων, θέματα ακυρότητας της προδικασίας, ένσταση με την οποία συντάχθηκε και η υπεράσπιση του βουλευτή Ι. Λαγού, αναφερόμενη επιπλέον στις διαρροές στοιχείων της δικογραφίας στον Τύπο «πριν ο κατηγορούμενος ενημερωθεί».

Κατά τους συνηγόρους του βουλευτή «επρόκειτο για πολιτική εντολή με στόχο την εξόντωση της Χρυσής Αυγής, όταν το κόμμα ανέβαινε δημοσκοπικά» που παραβίασε το δικαίωμα της δίκαιης δίκης.

Η συνήγορος υπεράσπισης του βουλευτή Αντώνη Γρέγου αμφισβήτησε την κατηγορία της εγκληματικής οργάνωσης που του αποδίδεται και ζήτησε την παύση της δίωξης σε βάρος του. Όπως είπε «δεν πληρείται η αντικειμενική υπόσταση της κατηγορίας, καθώς δεν προσδιορίζεται ο ακριβής χρόνος και τόπος της ένταξης».

Η υπεράσπιση του Νίκου Κούζηλου αναφέρθηκε «στον πολιτικό χαρακτήρα της δίκης» υπογραμμίζοντας ότι το δικαστήριο καλείται να δικάσει τον κατηγορούμενο χωρίς να έχει γίνει άρση ασυλίας από τη Βουλή για το αδίκημα το οποίο αντιμετωπίζει.

Η συνήγορος του πρώην βουλευτή Στάθη Μπούκουρα ζήτησε αντ' αυτής να μιλήσει ο ίδιος ο εντολέας της, κάτι που αποδέχθηκε η πρόεδρος.

Ο κ. Μπούκουρας, για ακόμη μία φορά, επιχείρησε να διαφοροποιηθεί από τη Χρυσή Αυγή επαναλαμβάνοντας:
«Ουδέποτε υπέταξα τη βούλησή μου στους σκοπούς κάποιας εγκληματικής οργάνωσης. Όσο χρονικό διάστημα ήμουν βουλευτής ασκούσα τα κοινοβουλευτικά μου καθήκοντα χωρίς να είμαι μέλος του κόμματος. Ουδέποτε έχω διαπράξει οποιοδήποτε έγκλημα».

Η συνήγορος του Θωμά Μαριά, κατηγορούμενου για την επίθεση στο σπίτι Αιγύπτιων ψαράδων στο Πέραμα, ζήτησε τη διενέργεια ιατροδικαστικής πραγματογνωμοσύνης, προκειμένου να διαπιστωθεί η σοβαρότητα της κατάστασης του θύματος, ώστε, όπως είπε, να προσδιοριστεί εάν δικαιολογείται η κατηγορία της απόπειρας ανθρωποκτονίας.

Το δεύτερο αίτημα της συνηγόρου του κ. Μαριά ήταν να γίνει έλεγχος εάν ο Αιγύπτιος είχε άδεια παραμονής την επίμαχη περίοδο. «Αυτό γιατί;» ρώτησε η πρόεδρος, με την πολιτική αγωγή να παρεμβαίνει λέγοντας: «Γιατί δικαιούτο να τον χτυπήσει».

Η συνήγορος Κωνστ. Πούλια δήλωσε ότι ζητά να διευκρινιστεί άν ο Αιγύπτιος «είχε άδεια παραμονής ή αν έκανε χρήση της ευεργετικής διάταξης με την οποία μπορεί αλλοδαπός να πάρει άδεια παραμονής λόγω της καταγγελίας αξιόποινης πράξης».

Την άρση του τηλεφωνικού απορρήτου του κατηγορούμενου Δ. Λιακόπουλου, καταδικασμένου σε ισόβια κάθειρξη για τη δολοφονία του εργάτη από το Πακιστάν, Ζ. Λουκμάν, ζήτησε ο συνήγορός του. Το αίτημα υποβλήθηκε προκειμένου, όπως είπε ο δικηγόρος, να αποδειχθεί ότι ο εντολέας του, το διάστημα πριν και μετά δεν είχε καμία επικοινωνία ή σχέση με συγκατηγορούμενό του μέλος της Χρυσής Αυγής.

Ο κατηγορούμενος, ο οποίος, στην παρούσα δίκη, δικάζεται για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, υποστηρίζει πως δεν ανήκει στη Χρυσή Αυγή.

Η δίκη θα συνεχιστεί την Τρίτη 21 Ιουλίου.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή