Εδώλιο για τρίτη φορά «δείχνουν» στον Λιβά
Δείτε όλη τη λίστα με τα ονόματα των «μπουμπουκιών» που καταχράστηκαν εκατοντάδες εκατομμύρια και παραμένουν ελεύθεροι - Τι προβλέπει η πρόταση του εισαγγελέα για το στενό συνεργάτη του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη, Περικλή Λιβά που μαζί με τη σύζυγο του Ελένη Σκούρα εξαφανίστηκαν όταν αποκαλύφθηκε το σκάνδαλο.
ΠΡΟΤΑΣΗ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ ΓΙΑ ΠΑΡΑΠΟΜΠΗ ΣΤΟ ΤΡΙΜΕΛΕΣ ΕΦΕΤΕΙΟ ΚΑΚΟΥΡΓΗΜΑΤΩΝ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ ΤΟΥ ΛΑΥΡΕΝΤΙΑΔΗ - ΠΟΙΟΙ ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΝ ΦΥΓΟΔΙΚΟΙ ΚΑΙ ΑΤΙΜΩΡΗΤΟΙ
Της Σοφίας Σπίγγου
Την παραπομπή του στενού συνεργάτη και κουμπάρου του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη, Περικλή Λιβά ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων ζητά με πρότασή της η εισαγγελέας Παναγιώτα Συμιγιάννη. Ο φυγόδικος επιχειρηματίας αντιμετωπίζει την κατηγορία της υπεξαίρεσης σε βάρος ΝΠΔΔ και ειδικότερα του Νοσοκομείου Πρέβεζας, ενώ την ίδια ώρα είναι κατηγορούμενος για την υπόθεση τόσο του σκανδάλου της Proton Bank, όσο και σε αυτό του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, όπου βρίσκεται αντιμέτωπος με τις αξιόποινες πράξεις της άμεσης συνέργειας από κοινού και άπαξ σε απιστία τελεσθείσα από κοινού και της άμεσης συνέργειας σε νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, τελεσθείσα κατ' επάγγελμα και κατ' εξακολούθηση.
Τόσο ο Περικλής Λιβάς, όσο και η Ελένη Σκούρα, δικηγόρος, σύζυγός του και συγκατηγορούμενή του στην υπόθεση των επισφαλών δανείων ύψους 701 εκατομμυρίων ευρώ που χορήγησε η τράπεζα Proton Bank την περίοδο 2010-2011, ανήκουν στην κατηγορία των κατηγορουμένων «φαντάσματα». Μάλιστα, σε συνεδρίαση της δίκης για την υπόθεση τον Μάρτιο του 2015 εμφανίστηκε στο δικαστήριο για να τους εκπροσωπήσει δικηγόρος, η οποία έφερε εξουσιοδοτήσεις βάσει των οποίων φέρονται να διαμένουν σε πόλη της Βουλγαρίας.
ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΟ ΒΙΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΤΟΥ ΛΑΥΡΕΝΤΗ ΛΑΥΡΕΝΤΙΑΔΗ
«Οι εξαφανισμένοι»
Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις κατηγορουμένων που προκαλούν «πονοκέφαλο» στην ελληνική Δικαιοσύνη, καθώς πλέον σημαντικές δίκες σημειώνουν μεγάλες «απώλειες» στο εδώλιο. Πρωταγωνιστές μεγάλων σκανδάλων της χώρας, όπως αυτό της Siemens, του ΤΤ ή της Proton Bank απουσιάζουν από τις ακροαματικές διαδικασίες, με τις πληροφορίες να τους τοποθετούν σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του κόσμου. Αγγλία, Γερμανία ακόμη και Ουρουγάη είναι ορισμένοι από τους προορισμούς των φυγόδικων σε μεγάλα σκάνδαλα, που έχουν αφήσει πίσω του εντάλματα σύλληψης και δικαστικές...εκκρεμότητες.
Πέτρος Κυριακίδης
Ουρουγάη, Παραγούαη και τελικά Γερμανία! Τα σενάρια για τον Πέτρο Κυριακίδη αλλάζουν κάθε φορά και τον έχουν αναγάγει σε πολίτη του κόσμου. Ο στενός συνεργάτης του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη, διετέλεσε εκδότης μεγάλων εφημερίδων και πλέον αποτελεί έναν από τους βασικούς κατηγορουμένους στην υπόθεση των επισφαλών δανείων της ProtonBank. Στα τέλη του 2012 και λίγο πριν περάσει το κατώφλι της ειδικής ανακρίτριας Ιωάννας Χατζάκη, χάθηκαν τα ίχνη του με τις πληροφορίες για εξωτικούς προορισμούς να διαδέχονται η μια την άλλη. Κινηματογραφική θρυλείται και η έξοδος του από τη χώρα, με την επικρατέστερη εκδοχή να τον θέλει ντυμένο ιερέα. Σημειώνεται, ότι το 2015 ο δικηγόρος του είχε υποστηρίξει στην έδρα πως ο 74χρονος επιχειρηματίας βρίσκεται στην Χάγη, καταστρέφοντας όλα τα ευφάνταστα σενάρια.
Μιχάλης Χριστοφοράκος
Η «απόδραση» του Μιχάλη Χριστοφοράκου μετράει ήδη 9 χρόνια. Οι απολογίες για την υπόθεση της Siemens είχαν ήδη ξεκινήσει, όταν λίγο πριν τα Χριστούγεννα του 2007 ο πρώην ισχυρός άνδρας του γερμανικού κολοσσού, πέρασε το ανακριτικό κατώφλι ζητώντας προθεσμία προκειμένου να ετοιμάσει την απολογία του. Ήταν η τελευταία φορά που η ελληνική Δικαιοσύνη «αντίκρισε» τον κατηγορούμενο, καθώς διαθέτοντας γερμανική υπηκοότητα «αποχαιρέτησε» στις 15 Δεκεμβρίου την Ελλάδα με προορισμό τη Γερμανία. Ο Mr Siemens καταδικάστηκε από τα γερμανικά δικαστήρια σε ποινή φυλάκισης 10 μηνών με αναστολή, ενώ οποιαδήποτε προσπάθεια «επαναπατρισμού» του έχει αποτύχει παταγωδώς.
Χρήστος Καραβέλας
Με καθυστέρηση δύο ετών, ο πρώην διευθυντής τηλεπικοινωνιών και προκάτοχος του Χριστοφοράκου, Χρήστος Καραβέλας «εξαφανίστηκε» λίγο πριν περάσει το ανακριτικό κατώφλι. Ήταν Μάιος του 2009 τότε και οι πληροφορίες τον ήθελαν να διάγει πολυτελή βίο στη Λατινική Αμερική. Αυτή η δεύτερη φυγοδικία στην ίδια υπόθεση σκάνδαλο, είχε σαν αποτέλεσμα να εκδοθεί ένταλμα σύλληψης για την σύζυγο Καραβέλα, Μάρθα Δημητριάδη, που προφυλακίστηκε και βρίσκεται στο εδώλιο για την πολύκροτη υπόθεση.
Φουάντ αλ Ζαγιάτ
Συχνός επισκέπτης των καζίνο, λάτρης της ρουλέτας και ένας επιχειρηματίας με πολύπλευρη δράση, ο Φουάντ αλ Ζαγιάτ αναζητείται για να δικαστεί. Κέτερινγκ, πετρέλαια, τράπεζες, αλλά και εμπορία όπλων -ο ίδιος το αρνείται κατηγορηματικά- είναι ορισμένες από τις ασχολίες του 74χρονου επιχειρηματία. Αν και θα έπρεπε να κάθεται στο εδώλιο στη δίκη για τις μίζες από τα ρωσικά αντιπυραυλικά συστήματα TOR-M1, εκείνος δεν παρίσταται, παρά εκπροσωπείται από τον συνήγορο του. Μάλιστα, πριν την έναρξη της δίκης, ο καταζητούμενος έμπορος όπλων είχε αποστείλει επιστολή – μέσω Λιβάνου, με ένδειξη «Damascus Syria» – στον ανακριτή Διαφθοράς κ. Γαβριήλ Μαλλή, δηλώνοντας την πρόθεσή του να συνεργαστεί με τις ελληνικές δικαστικές αρχές.
Αντωνία Ηλία
Η Αντωνία Ηλία, Τόνια για τους φίλους και Αντωνία Ζαμίν για τους Βρετανούς. Η πρώην πρωτοδίκης εμφανίστηκε ως πρωταγωνίστρια του αποκαλούμενου «παραδικαστικού κυκλώματος» και εξαφανίστηκε το 2005, όταν κατάλαβε πως θα έπαιρνε το δρόμο για τη φυλακή. Αν και δεν είναι γνωστή η διαδρομή της τα πρώτα χρόνια, το 2011 εμφανιζόταν στο Μπράιτον της Αγγλίας ως Γαλλίδα καθηγήτρια. Μετά την ταυτοποίησή της από τις βρετανικές αρχές ακολούθησε μεγάλος δικαστικός αγώνας με την Αντωνία Ηλία να καταφέρνει να «μπλοκάρει» την έκδοση της. Τον Ιούνιο του 2015 αναμενόταν για πολλοστή φορά η άφιξή της, η οποία αναβλήθηκε λόγω νομικού κωλύματος.