Στην Ολομέλεια του ΣτΕ κρίνονται οι νέες ρυθμίσεις των εισαγωγικών εξετάσεων στα ΑΕΙ

Η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας θα κρίνει τελικά αν οι νέες ρυθμίσεις των εισαγωγικών εξετάσεων στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα που αφορούν στο μάθημα της νεοελληνικής γλώσσας, τους συντελεστές βαρύτητας, την πριμοδότηση των αθλητών, το ειδικό καθεστώς εξετάσεων των δυσλεκτικών, κ.λπ. είναι συνταγματικές.

Στην Ολομέλεια του ΣτΕ κρίνονται οι νέες ρυθμίσεις των εισαγωγικών εξετάσεων στα ΑΕΙ
2'

Το όλο θέμα λόγω σπουδαιότητας παραπέμφθηκε για οριστική κρίση από την αυξημένη 7μελή σύνθεση του Γ΄ Τμήματος του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου με δύο αποφάσεις του (1442-1443/2017). Πάντως, οι σύμβουλοι Επικρατείας επισήμαιναν σήμερα ότι δεν πρέπει να υπάρξει καμία ανησυχία στους γονείς και στους υποψηφίους των απολυτηρίων και εισαγωγικών εξετάσεων στα ΑΕΙ, κ.λπ., καθώς αφενός δεν κρίθηκε κάτι οριστικά, αφετέρου η τελική μελλοντική κρίση της Ολομέλειας σε περίπτωση που είναι αρνητική δεν θα έχει αναδρομικότητα, αλλά θα υπάρξει και πρόβλεψη προστασίας των υποψηφίων, κ.λπ.

Το θέμα έφτασε στη Δικαιοσύνη κατόπιν προσφυγών υποψήφιων της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης (Ιατρική Σχολή), οι οποίοι κόπηκαν στην έκθεση, παρότι είχαν ψηλή βαθμολογία. Το Γ΄ Τμήμα με τις δύο αποφάσεις του, τονίζει ότι είναι θεμιτή κατ΄ αρχήν η πριμοδότηση από το νομοθέτη αθλητών υψηλού επιπέδου για την εισαγωγή τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, έστω και σε βάρος άλλων υποψηφίων, καθώς μάλιστα ο αθλητισμός τελεί υπό την προστασία του κράτους. Όμως, είναι αντισυνταγματικές οι διατάξεις εκείνες που προβλέπουν την πριμοδότηση αθλητών σε ποσοστό 4,5%, ακόμη και σε πανελλήνια σχολικά πρωταθλήματα. Άλλη ομάδα δικαστών για το ίδιο θέμα εξέφρασε την άποψη ότι η εισαγωγή των υποψηφίων επιβάλλεται να διενεργείται σύμφωνα με τις συνταγματικές αρχές της ισότητας και της αξιοκρατίας με κριτήρια αμιγώς ακαδημαϊκά.

Παρ΄ όλα αυτά, επισήμαναν μπορεί κατ΄ εξαίρεση να υπάρξει προνομιακή μεταχείριση για αθλητές που διακρίθηκαν σε Ολυμπιακούς Αγώνες ή Παγκόσμια και Ευρωπαϊκά πρωταθλήματα, αλλά για συναφείς Σχολές όπως είναι της Φυσικής Αγωγής, αλλά όχι για τις Ιατρικές Σχολές. Αντίθετες απόψεις εξέφρασαν οι σύμβουλοι Επικρατείας και για την ιδιαίτερη μεταχείριση των δυσλεκτικών υποψηφίων οι οποίοι εξετάζονται προφορικά. Άλλοι υποστήριξαν ότι είναι συνταγματικά δυνατή η ιδιαίτερη μεταχείριση και άλλοι ότι πρέπει να προβλεφθούν από το υπουργείο Παιδείας χωριστές θέσεις για την κατηγορία αυτή των υποψηφίων.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή