Κάντας: Αφού πήρα εγώ 11 εκατ. ευρώ μίζα φανταστείτε πόσα πήραν κάποιοι άλλοι

Αποκαλυπτικός για μια ακόμη φορά ήταν ο πρώην αναπληρωτής διευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης Εξοπλισμών του υπουργείου Εθνικής Άμυνας (1997 - 2002) Αντώνης Κάντας σε ό,τι αφορά τους τρόπους διακίνησης μαύρου χρήματος από εξοπλιστικά προγράμματα.

Κάντας: Αφού πήρα εγώ 11 εκατ. ευρώ μίζα φανταστείτε πόσα πήραν κάποιοι άλλοι
3'

Στο πλαίσιο της σημερινής κατάθεσής του ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων της Αθήνας για το ρόλο των κατηγορουμένων τραπεζιτών Φάνη Λυγινού και Ζαν Κλοντ Όσβαλντ, στην υπόθεση των «μαύρων ταμείων» της Siemens, ο Αντώνης Κάντας ανέφερε στο δικαστήριο, χωρίς περιστροφές, πως αν ο ίδιος δεν έπαιρνε τις μίζες από εξοπλιστικά προγράμματα αυτές είτε θα γύριζαν στην κατασκευάστρια εταιρεία είτε θα παρέμεναν στον αντιπρόσωπο που τα προωθούσε.

Όπως εξήγησε στους δικαστές στο τίμημα των όπλων ήταν ενσωματωμένο και το κόστος προώθησή τους, δηλαδή οι μίζες. Συνολικά -όπως επανέλαβε- ο ίδιος είχε λάβει 11,3 εκατ. ευρώ για 11 συμβάσεις εξοπλιστικών προγραμμάτων. «Εγώ δεν αποφάσιζα, δεν συμμετείχα σε επιτροπές....Τα χρήματα αυτά μου δόθηκαν για να προχωράει απρόσκοπτα ο φάκελος...να μην τον καθυστερήσω...» είπε ο κ. Κάντας και προσέθεσε: «Αφού δόθηκαν αυτά τα χρήματα σε μένα, ο καθένας μπορεί να φανταστεί τί πήγαινε σε αυτούς που αποφάσιζαν για την προμήθεια των προγραμμάτων».

Πρόεδρος: Υπήρχαν και πολιτικά πρόσωπα;

Α. Κάντας: Νομίζω πως ναι.. Εκτιμώ ότι ο κύριος όγκος τον χρημάτων πήγαινε σε πολιτικά πρόσωπα. Για τον κ. Τσοχατζόπουλο δε γνωρίζω άλλωστε δεν ήμουν άνθρωπος της εμπιστοσύνης του.

O A. Κάντας - ο οποίος είναι κατηγορούμενος σε άλλες υποθέσεις διακίνησης μαύρου χρήματος από εξοπλιστικά - κλήθηκε και κατέθεσε στο δικαστήριο καθώς ο κατηγορούμενος τραπεζίτης Φ. Λυγινός του είχε ανοίξει τραπεζικό λογαριασμό στην Dresdner Bank. Επίσης, χρήματά του προερχόμενα από μίζες εξοπλιστικών είχαν διακινηθεί και από έτερο τραπεζίτη τον Ζαν Κλοντ Όσβαλντ. Ο Αντώνης Κάντας κατέθεσε στο δικαστήριο ότι άνοιξε το συγκεκριμένο λογαριασμό στην Dresdner Bank προκειμένου να καταθέσει χρήματα που προέρχονταν από την υλοποίηση συμβάσεων εξοπλιστικών προγραμμάτων κατά το χρόνο που ο ίδιος ήταν αναπληρωτής διευθυντής Εξοπλισμών στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Συνολικά, δε, όπως όπως προέκυψε από τη κατάθεσή του διακινήθηκαν στον επίμαχο λογαριασμό σε 1, 3 εκατ. ευρώ.

Στην κατάθεσή του ο Αντώνης Κάντας ανέφερε πως όταν ξέσπασε το σκάνδαλο της Siemens ο Φ. Λυγινός ήταν τρομοκρατημένος - «σε κατάσταση αυτοκτονίας» όπως ανέφερε χαρακτηριστικά - η τράπεζα τον είχε απολύσει και ο ίδιος εργάζονταν πλέον στην BNP Paribas. Μάλιστα όπως είπε, η απομάκρυνσή του Φ. Λυγινού από την Dresdner Bank σηματοδότησε και την μεταφορά του λογαριασμού του στη BNP Paribas.

Ακόμη, ο Αντώνης Κάντας αναφέρθηκε και στη γνωριμία του με τον επίσης κατηγορούμενο Ελβετό τραπεζίτη Ζαν Κλοντ Όσβαλντ λέγοντας ότι του τον είχε συστήσει το 2003 ο Φ. Λυγινός ως προϊστάμενό του. «Είχα πει στο Λυγινό ότι είχε κάποια χρήματα από τα Cornet - 500.000. ευρώ και ότι ήθελα να τα μεταφέρω. Μιλήσαμε και θεώρησα ότι είχε κάποιο τρόπο να με βοηθήσει. Δε μου είπε ότι θα τα δώσει σε κάποιο τρίτο πρόσωπο να τα μεταφέρει» είπε ο μάρτυρας εννοώντας τον Ζαν Κλοντ Όσβαλντ.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή