Ιούδας: Έδωσε το όνομά του στους... εκτελεστές του Εσκομπάρ - Τι απέγινε μετά την προδοσία του Ιησού

Το όνομα «Ιούδας» ακόμα και σήμερα είναι συνώνυμο της προδοσίας.

Ιούδας: Έδωσε το όνομά του στους... εκτελεστές του Εσκομπάρ - Τι απέγινε μετά την προδοσία του Ιησού
3'

Ακόμα και σήμερα, όταν θέλουμε να αποκαλέσουμε κάποιον προδότη, αναφερόμαστε σαν αυτόν ως «Ιούδα» με εμφανή υποτιμητικό τρόπο. Αιτία, προφανώς, αποτελεί και η συμμετοχή του Ιούδα Ισκαριώτη στη σύλληψη του Ιησού παρότι ήταν ένας από τους δώδεκα πιστούς μαθητές του.

Ο Ιούδας, που ήταν υπεύθυνος για το ταμείο του Ιησού και των μαθητών, πρόδωσε τον Χριστό για 30 αργύρια και σε όλες τις γραφές έχει συνδεθεί με τη συνομωσία που οδήγησε στη σταύρωση του Κυρίου, για να ακολουθήσει η Ανάσταση…

Οι περισσότερες αναφορές στον Ιούδα είναι προφανώς υποτιμητικές για τον χαρακτήρα του, με εξαίρεση πιθανότατα το «Ευαγγέλιο του Ιούδα», το οποίο ανακαλύφθηκε τη δεκαετία του ’70 και περιγράφει την πορεία του Ιησού μέσα από τα μάτια του ίδιου του Ιούδα. Το κοπτικό κείμενο χάνεται στον πρώιμο 4ο αιώνα και σύμφωνα με αναλυτές δίνει μια διαφορετική οπτική των πραγμάτων. Σε αυτή, ο Ιούδας και ο Ιησούς έχουν συμφωνήσει για την προδοσία έτσι ώστε ο Χριστός να σταυρωθεί και να αναστηθεί, για να εκπληρώσει το έργο που του ανέθεσε ο Θεός.

Ο Ιούδας ήταν «σικάριο»;

Ως γνωστόν, η λέξη «σικάριο» (σ.σ. sicario) περιγράφει έναν εκτελεστή κυρίως στις χώρες της Λατινικής Αμερικής. «Sicarios» ήταν οι δολοφόνοι που είχε στις τάξεις του ο μεγαλύτερος βαρόνος ναρκωτικών της ιστορίας, Πάμπλο Εσκομπάρ. Πώς, όμως, συνδέεται αυτό με τον Ιούδα Ισκαριώτη;

Σύμφωνα με την ετυμολογία του ονόματός του, και με μια από τις αρκετές θεωρίες που υπάρχουν, η λέξη «Ισκαριώτης» προέρχεται από τον όρο «σικάριοι». Έτσι αποκαλούσαν τους ζηλωτές – τέτοιος ήταν και ο Ιούδας – οι αντίπαλοί τους ενώ σε άλλες περιγραφές ως «σικάριοι» περιγράφεται μια ομάδα δολοφόνων ανάμεσα στους Ιουδαίους επαναστάτες. Πολλοί ιστορικοί θεωρούν ότι οι σικάριοι αναδείχθηκαν μετά Χριστόν, άρα ο Ιούδας δεν ανήκε σε αυτή την ομάδα.

Παρόλα αυτά, δεν αποκλείεται οι μετέπειτα Sicarios, οι εκτελεστές του σύγχρονου κόσμου, να έχουν ετυμολογική ρίζα στον Ιούδα, ο οποίος «εκτέλεσε» τον Ιησού με την προδοσία του…

Ο θάνατος του Ιούδα

Υπάρχουν αρκετές διαφορετικές αναφορές για το τέλος της ζωής του Ιούδα. Η πιο γνωστή από αυτές αναφέρεται στην αυτοκτονία, αμέσως μετά την προδοσία του Ιησού, με τον Ιούδη μη αντέχοντας τις τύψεις να κρεμιέται, όμως, υπάρχουν κι άλλες εκδοχές.

  • Το Κατά Ματθαίον Ευαγγέλιο λέει ότι, μετά τη σύλληψη του Ιησού από τις ρωμαϊκές αρχές και πριν την σταύρωση του, γεμάτος τύψεις ο Ιούδας επέστρεψε τα τριάντα αργύρια στους ιερείς και έπειτα κρεμάστηκε. Οι ιερείς, καθώς απαγορευόταν από τον εβραϊκό νόμο να επιστρέψουν τα χρήματα, τα χρησιμοποίησαν για να αγοράσουν το κτήμα ενός κεραμοποιού, τον λεγόμενο «αγρόν του κεραμέως», κάτι που στο Κατά Ματθαίον Ευαγγέλιο παρουσιάζεται ως εκπλήρωση προφητείας.
  • Οι Πράξεις των Αποστόλων λένε ότι ο Ιούδας με τα χρήματα αγόρασε ένα χωράφι, αλλά έπεσε καταγής και ξεχύθηκαν τα σπλάχνα του. Το χωράφι αυτό λεγόταν Ακελδαμά.
  • Άλλη μια εκδοχή μας μεταφέρεται από τον Παπία: «Το σώμα του Ιούδα είχε πρηστεί τόσο πολύ που δεν μπορούσε να περάσει από εκεί που περνούσε εύκολα και ένα άρμα, συνεθλίβη από το άρμα και ξεχύθηκαν τα σπλάχνα του».

* Με πληροφορίες από wikipedia

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή