Ο Βόλος θα υποδεχθεί αύριο (9/5) την εικόνα της Παναγίας Πέτρας Ολύμπου

Την θαυματουργή Εικόνα της Παναγίας της Πέτρας Ολύμπου, που φυλάσσεται στην ομώνυμη Ιερά Μονή της Ιεράς Μητροπόλεως Κίτρους & Κατερίνης, θα υποδεχθεί η ενορία της Αναλήψεως του Χριστού Βόλου.

Ο Βόλος θα υποδεχθεί αύριο (9/5) την εικόνα της Παναγίας Πέτρας Ολύμπου
2'

Η υποδοχή της Εικόνας της Παναγίας της Πέτρας Ολύμπου θα πραγματοποιηθεί αύριο Δευτέρα 9 Μαΐου , στις 6.30 μ.μ. στα προπύλαια του Ναού.

Μετά την υποδοχή, θα τελεστεί Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός, μετά Θείου Κηρύγματος και η Ιερά Παράκληση της Παναγίας Πέτρας. Η Ιερά Εικόνα θα παραμείνει στο Ναό έως το Σάββατο 14/5 και καθημερινά θα τελούνται ο Όρθρος και η Θεία Λειτουργία, στο πλαίσιο του Ιερού, Αναστάσιμου Σαρανταλείτουργου και το απόγευμα ο Εσπερινός και η Ιερά Παράκληση.

Κατά τη διάρκεια του προσκυνήματος, ο Ναός θα παραμένει ανοικτός από τις 7.00 π.μ. έως τη 1.00 μ.μ. και από τις 5.00 μ.μ. έως τις 10.00 μ.μ.

Στα όρια της Μακεδονίας και της Θεσσαλίας και ειδικότερα στα όρια των νομών Πιερίας και Λαρίσης δεσπόζει το όρος Όλυμπος. Είναι όρος γνωστό από την αρχαιότητα, μια και θεωρούνταν ο τόπος κατοικίας των δώδεκα Θεών του Ολύμπου. Παρέμεινε όμως γνωστό στο πέρασμα των αιώνων, επειδή το όνομά του είναι συνδεδεμένο και με πολλά γεγονότα από την πολεμική και εκκλησιαστική ιστορία των Ελλήνων. Αποτέλεσε ορμητήριο και χώρο της επαναστατικής δράσης των Ελλήνων κατά τον εθνικοαπελευθερωτικό πόλεμο του 1821, αλλά και τόπο ίδρυσης μοναστηριών, που με την πολύπλευρη δράση τους και την προσφορά τους διατήρησαν ακμαίο το ηθικό του υπόδουλου λαού και βοήθησαν καθοριστικά στον αγώνα για την επιβίωση και την απελευθέρωση του γένους.

Ένα από τα μοναστήρια αυτά που συνέβαλαν στην πνευματική ανύψωση του Ελληνικού λαού στην περιοχή του Ολύμπου είναι και το μοναστήρι της Πέτρας ή αλλιώς ιερά μονή των Εισοδίων της Θεοτόκου, η επιλεγόμενη Πέτρας Ολύμπου.

Δεν γνωρίζουμε πότε ακριβώς κτίστηκε η πόλη της Πέτρας, της πρώτες αναφορές για την ύπαρξή της συναντούμε κατά τα Ελληνιστικά και Ρωμαικά χρόνια. Το όνομά της φαίνεται ότι το έλαβε από έναν απότομο βράχο που βρίσκεται στη ΝΑ της πλευρά.

Τα στενά της Πέτρας και στα νεότερα χρόνια, κατά την προεπαναστατική και επαναστατική περίοδο, διεδραμάτισαν σημαντικό ρόλο.

Στο σημείο αυτό ο Νικοτσαράς αντιμετώπισε τους Τούρκους.

Το 1821, το 1833,το 1854,καθώς και το 1878 επίσης διαδραμάτισαν σπουδαίο ρόλο.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή