Απολύσεις για εκπαιδευτικούς-φαντάσματα
Υπεγράφησαν οι πρώτες υπουργικές αποφάσεις για οριστική παύση καθηγητών και δασκάλων που απουσίαζαν αδικαιολόγητα από τα καθήκοντά τους.
Εκτός και πανεπιστημιακός που ήταν άφαντος επί έξι χρόνια και τον κατήγγειλαν οι φοιτητές του - Συνεχίζονται με εντατικούς ρυθμούς οι έλεγχοι
«Χαμένοι» από έναν μήνα μέχρι έξι... χρόνια ήταν εκπαιδευτικοί αλλά και πανεπιστημιακός δάσκαλος, που έστω και με καθυστέρηση τιμωρήθηκαν με οριστική απόλυση ή με διακοπή της μισθοδοσίας τους.
Αρμόδιες υπηρεσίες, υπουργείο Παιδείας και πανεπιστήμια έδωσαν μάχη με το τέρας της γραφειοκρατίας, μέχρις ότου ανακαλύψουν και τελικά αποπέμψουν τους «εκπαιδευτικούς-φαντάσματα», οι οποίοι αντί να βρίσκονται στις αίθουσες διδασκαλίας ως όφειλαν, ήταν εξαφανισμένοι και μάλιστα ελάμβαναν και τον μισθό τους ολόκληρο ή ένα μέρος αυτού.
Το φαινόμενο αυτό σύμφωνα με το Εθνος ήρθε στην επιφάνεια για άλλη μια φορά όταν πριν από μερικές ημέρες η πρύτανις του Πανεπιστημίου της Πάτρας έκοψε τον μισθό σε καθηγητή, ο οποίος δεν πήγαινε ποτέ στο αμφιθέατρο, φέρνοντας σε απόγνωση και τους φοιτητές, οι οποίοι τον κατήγγειλαν τελικά.
Επίσης όταν ο υπουργός Παιδείας, Νίκος Φίλης υπέγραψε τις απολύσεις τεσσάρων εκπαιδευτικών για πειθαρχικά παραπτώματα, όλες οι αποφάσεις αφορούσαν το πειθαρχικό παράπτωμα της αδικαιολόγητης αποχής από την εκτέλεση των καθηκόντων τους.
Οπως ανακοίνωσε το υπουργείο για το παράπτωμα αυτό απολύθηκαν δύο εκπαιδευτικοί από την Κεντρική Μακεδονία, ένας εκπαιδευτικός από την Κρήτη και ένας από το Νότιο Αιγαίο. Στους εκπαιδευτικούς είχε επιβληθεί από τα Πειθαρχικά Συμβούλια η ποινή της οριστικής παύσης. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, ο ένας από αυτούς εξαφανίστηκε για 8 μήνες, άλλος για 5 μήνες και οι άλλοι δύο από 32 έως 37 εργάσιμες ημέρες.
Η διαδικασία που απαιτείται από τη στιγμή που θα αποκαλυφθεί ότι ένας εκπαιδευτικός απουσιάζει αδικαιολόγητα από τη δουλειά του είναι εξαιρετικά χρονοβόρα.
Την περασμένη εβδομάδα οι πρυτανικές Αρχές του Πανεπιστημίου της Πάτρας προχώρησαν στη διακοπή της μισθοδοσίας καθηγητή του Πανεπιστημίου, ύστερα από καταγγελίες που είχαν γίνει ότι ο συγκεκριμένος καθηγητής δεν εμφανιζόταν στα μαθήματά του. Οι καταγγελίες έγιναν τόσο από τον πρόεδρο του τμήματος όσο και από τους ίδιους τους φοιτητές, οι οποίοι και ανέφεραν ότι δεν τον έχουν δει ποτέ στο μάθημα.
Το πρόβλημα με τον συγκεκριμένο καθηγητή έχει ιστορία 6 ετών, αφού από το 2010 του έγιναν οι πρώτες συστάσεις από τα αρμόδια πειθαρχικά όργανα του ιδρύματος, αλλά και από την προηγούμενη διοίκηση του Πανεπιστημίου Πατρών.