Έρευνα - Σοκ: Δουλεύουμε για να πληρώνουμε μόνο την εφορία!

Αποκαλυπτικά ως προς τις οικονομικές δυσκολίες που βιώνουν οι Έλληνες πολίτες είναι τα στοιχεία έρευνας που παρουσίασε το Κέντρο Φιλελεύθερων Μελετών – Μάρκος Δραγούμης (ΚΕΦίΜ), καθώς οι φορολογούμενοι το 2017 θα εργαστούν κατά μέσο όρο 203 ημέρες για να αποπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους προς το κράτος.

Έρευνα - Σοκ: Δουλεύουμε για να πληρώνουμε μόνο την εφορία!
3'

ΓΙΑ ΚΑΘΕ 100 ΕΥΡΩ ΑΠΟΔΕΙΞΕΩΝ ΠΟΥ ΕΚΔΙΔΟΥΝ ΟΙ ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ, ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ «ΤΣΕΠΩΝΕΙ» ΕΩΣ ΚΑΙ 82 ΕΥΡΩ!

Αυτό σημαίνει ότι μόνο μετά την 23η Ιουλίου θα αρχίσουμε να δουλεύουμε για τις δικές μας ανάγκες. Το Κέντρο ονομάζει την ημέρα αυτή ως Ημέρα Φορολογικής Ελευθερίας, υιοθετώντας μια ιδέα που ξεκίνησε από τις ΗΠΑ.

Το 2006 αρκούσαν περίπου 160 ημέρες εργασίας για να πληρωθούν οι υποχρεώσεις προς το κράτος. Το 2016 η Ημέρα Φορολογικής Ελευθερίας ήταν στις 7 Ιουλίου και άρα την προηγούμενη χρονιά, ο μέσος φορολογούμενος εργάστηκε 188 ημέρες για το κράτος.

Αξιοσημείωτο είναι και το στοιχείο που δείχνει ότι σε κάθε 100 ευρώ αποδείξεων που εκδίδει ένας ελεύθερος επαγγελματίας, στο κράτος καταλήγουν μέχρι και 82 ευρώ.

Θλιβερή τρίτη θέση μέσα στην ΕΕ

Η Ελλάδα πλέον από την έκτη χειρότερη θέση που κατείχε πέρσι στην ΕΕ ως προς τον αριθμό των ημερών που πρέπει κανείς να δουλέψει για να ανταποκριθεί στις φορολογικές και ασφαλιστικές του υποχρεώσεις, ανέβηκε στην τρίτη.

Η τάση δείχνει ότι στην κατάταξη των 28 χωρών-μελών της ΕΕ στο τέλος του χρόνου θα βρισκόμαστε πίσω μόνο από τη Γαλλία και το Βέλγιο.

Η Ημέρα Φορολογικής Ελευθερίας εκτιμάται για το 2017 στις 23 Ιουλίου.

Τα αποτελέσματα της έρευνας παρουσιάστηκαν την Τρίτη (27/6/2017) σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, ενώ η παρουσίαση πραγματοποιείται για τρίτη συνεχόμενη χρονιά από το ΚΕΦίΜ και είναι αξιοσημείωτο ότι συγκριτικά με το 2006, οι Έλληνες εργάζονται δύο επιπλέον μήνες για το κράτος.

Πώς προέκυψε η Ημέρα Φορολογικής Ελευθερίας

H Ημέρα Φορολογικής Ελευθερίας προσδιορίζεται από πολλές δεξαμενές σκέψεις και εταιρείες συμβούλων σε όλον τον κόσμο. Το γαλλόφωνο Institut Économique Molinari που δραστηριοποιείται σε Γαλλία, Βέλγιο και Καναδά υπολογίζει την ΗΦΕ σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης με μία μέθοδο παρεμφερή με αυτήν του ΚΕΦίΜ. Τα αποτελέσματα της συγκεκριμένης έρευνας για το 2016 δείχνουν την Ελλάδα στην έκτη θέση ανάμεσα στις 28 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης αφού ο μέσος Έλληνας εργάστηκε για το κράτος μέχρι τις 7 Ιουλίου. Η Γαλλία βρίσκεται στην πρώτη θέση σε αυτή την κατάταξη αφού ο μέσος Γάλλος εργάζεται μέχρι τις 29 Ιουλίου, ενώ Κύπρος, Μάλτα και Ιρλανδία είναι οι χώρες στις οποίες έρχεται νωρίτερα η ημέρα φορολογικής ελευθερίας. Τέλος, με βάση την εκτίμηση για το 2017 η Ελλάδα θα βρεθεί στην τρίτη θέση ανάμεσα στις 28 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης πίσω μόνο από τη Γαλλία και το Βέλγιο.

Η Ημέρα Φορολογικής Ελευθερίας είναι ένα χρήσιμο εργαλείο στην προσπάθεια αποτύπωσης του συνολικού βάρους που καλούνται να αναλάβουν οι φορολογούμενοι, καθώς και στη σύγκριση των αποτελεσμάτων αυτών με τα παρελθόντα έτη, αλλά και με άλλες χώρες στις οποίες διεξάγονται αντίστοιχες έρευνες.

Είναι σαφές ότι η επιβολή φορολογίας περιορίζει την ατομική ελευθερία αφού το κράτος αξιώνει εν τέλει τμήμα του χρόνου και του κόπου των πολιτών.

Τέλος, σύμφωνα με την έρευνα, «τα στοιχεία δείχνουν ότι εύρος των αρμοδιοτήτων του κράτους και το κόστος που αυτές συνεπάγονται θα πρέπει να επαναξιολογηθεί, προκειμένου να προταθούν ρεαλιστικές πολιτικές που θα οδηγήσουν σε ένα μικρότερο, αποτελεσματικότερο και λιγότερο κοστοβόρο κράτος».

Με πληροφορίες από το ΚΕΦίΜ

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή