Απανωτά ραπίσματα του ΥΠΕΞ στην Τουρκία για Λιβύη και γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ
Το μπαράζ προκλητικών δηλώσεων από την Τουρκία και συγκεκριμένα τον Ταγίπ Ερντογάν προκάλεσε απανωτές αντιδράσεις από το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, τόσο για τα θέματα που αφορούν στην Διάσκεψη του Βερολίνου όσο και τις παράνομες γεωτρήσεις στην ΑΟΖ της Κύπρου.
Την ανακοίνωση της Τουρκίας, σύμφωνα με την οποία το πλωτό γεωτρύπανο Γιαβούζ κατευθύνεται στο τεμάχιο 8 της Κυπριακής ΑΟΖ, καταδίκασε το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών.
Τονίζει πάντως ότι η τουρκική ανακοίνωση δεν εκπλήσσει, καθώς εντάσσεται στο πλαίσιο σωρείας παραβιάσεων του Διεθνούς Δικαίου από την Τουρκία στην ευρύτερη περιοχή και αποπειρών σφετερισμού υποθαλάσσιων πόρων.
Ολόκληρη η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ:
«Δεν εκπλήσσει η ανακοίνωση νέας παράνομης γεώτρησης από την Τουρκία εντός της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας της Κυπριακής Δημοκρατίας, σε περιοχές αδειοδοτημένες σε ευρωπαϊκές εταιρείες.
Εντάσσεται στο πλαίσιο σωρείας παραβιάσεων του Διεθνούς Δικαίου από την Τουρκία στην ευρύτερη περιοχή, που εκτείνονται από εισβολή και κατοχή εδάφους, παραβιάσεις εναέριου χώρου και χωρικών υδάτων, μέχρι παραβιάσεις κυριαρχικών δικαιωμάτων και αποπειρών σφετερισμού υποθαλάσσιων πόρων γειτονικών και μη χωρών της.
Κοινός τους στόχος είναι η εξυπηρέτηση επεκτατικών βλέψεων μέσω δημιουργίας τετελεσμένων επί του εδάφους.
Όπως έχουμε τονίσει, οι παραβιάσεις της διεθνούς νομιμότητας, ακόμη και αν επαναλαμβάνονται παρά τη διεθνή κατακραυγή που προκαλούν, δεν παράγουν έννομα αποτελέσματα, ούτε βέβαια δημιουργούν τετελεσμένα.
Σε κάθε περίπτωση, καταδικάζονται απερίφραστα».
Νωρίτερα, την έντονη και άμεση αντίδραση της Ελλάδας προκάλεσαν οι εμπρηστικές δηλώσεις του Ταγίπ Ερντογάν για τη χώρα μας το πρωί της Κυριακής (19/01), λίγο πριν αναχωρήσει για το Βερολίνο όπου θα διεξαχθεί η κρίσιμη διάσκεψη για τη Λιβύη.
«Για την Ελλάδα, σταθερή μέριμνα δεν είναι η άσκηση πολιτικής μέσω ανεδαφικών και προκλητικών δηλώσεων, αλλά η εφαρμογή των βημάτων εκείνων που διασφαλίζουν την ασφάλεια και τη σταθερότητα σε όλη την περιοχή» τονίζει το υπουργείο Εξωτερικών, και συμπληρώνει:
«Όσο για τα περί ορθού βηματισμού, είναι τουλάχιστον οξύμωρο να επιχειρεί μαθήματα διεθνούς νομιμότητας ο κατεξοχήν παραβάτης αυτής στην περιοχή μας».
Υπενθυμίζεται πως νωρίτερα ο Τούρκος πρόεδρος αναγνώρισε την ενόχληση της Αθήνας που δεν προσκλήθηκε στη Διάσκεψη του Βερολίνου, υποστηρίζοντας πως «ο Μητσοτάκης παίζει λάθος το παιχνίδι. Τα βήματα που ακολουθεί δεν είναι τα ενδεδειγμένα βήματα. Υποστηρίζει τη λάθος πλευρά της διαμάχης».
«Η Ελλάδα τρελάθηκε επειδή δεν προσκλήθηκε στο Βερολίνο», πρόσθεσε μάλιστα ο Τούρκος πρόεδρος.
Η Άγκυρα απαντά στην ΕΕ
Η Τουρκία κάλεσε σήμερα την Ευρωπαϊκή Ένωση να βάλει τέλος σ' αυτό που χαρακτήρισε προκατάληψη της ΕΕ εναντίον των Τουρκοκυπρίων, ενώ υπεραμύνθηκε της έναρξης ενός νέου γύρου τουρκικών γεωτρήσεων για υδρογονάνθρακες στα ανοικτά της Κύπρου.
«Η ΕΕ έχει παραμείνει σιωπηλή από το 2003 στον σφετερισμό των δικαιωμάτων της χώρας μας και των Τουρκοκυπρίων στην ανατολική Μεσόγειο», αναφέρεται σε γραπτή δήλωση του εκπροσώπου του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών Χαμί Ακσόι.
«Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει πρώτα να βάλει τέλος σ' αυτές τις πολιτικές που υιοθετεί με το πρόσχημα των αλληλεγγύης, οι οποίες απέχουν από την πραγματικότητα, είναι προϊόντα προκατάληψης και φανερώνουν δύο μέτρα και δύο σταθμά».
Ο Ακσόι αναφέρει ακόμη πως το πλοίο γεωτρήσεων Yavuz κατευθύνεται νότια της Κύπρου σε μια περιοχή για την οποία το τουρκοκυπριακό ψευδοκράτος στην κατεχόμενη βόρεια Κύπρο είχε δώσει το 2011 άδεια εκμετάλλευσης σε μια τουρκική εταιρεία.
Σοκ για την Τουρκία: Η ΕΕ κόβει κονδύλια ως απάντηση στις παράνομες γεωτρήσεις
«Χαστούκι» κατά της Τουρκίας για τις παράνομες γεωτρήσεις στην ΑΟΖ της Κύπρου δίνει η Ευρωπαϊκή Ένωση. Την ίδια ώρα λάβρος ήταν ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Πίτερ Στάνο.
Σε δραστική περικοπή των κονδυλίων που περιλαμβάνονται στην προενταξιακή βοήθεια της Τουρκίας προχώρησε η Ευρωπαϊκή Ένωση, ως «απάντηση» για τις ενέργειες της Άγκυρας σε σχέση με τις γεωτρήσεις στη Μεσόγειο και για την εισβολή στη Συρία.
Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλούνται οι εφημερίδες του γερμανικού Ομίλου Funke, με επιστολή του προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική Ασφάλειας Γιοζέπ Μπορέλ αναφέρει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφάσισε νέα περικοπή των εν λόγω κονδυλίων, με αποτέλεσμα για το 2020 να έχει πλέον διαγραφεί το 75% του αρχικά προβλεπόμενου ποσού.
Με βάση τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η Τουρκίαθα λάβει κατά το τρέχον έτος μόνο 168 εκατομμύρια ευρώ από το πρόγραμμα «ΙΡΑ», με το οποίο στηρίζεται η διαδικασία ένταξης στην Ε.Ε. Από αυτά, τα 150 εκατομμύρια προορίζονται για μεταρρυθμίσεις σε θέματα δημοκρατίας και κράτους δικαίου και τα 18 εκατομμύρια για την χρηματοδότηση προγράμματος αγροτικής ανάπτυξης.
Όπως διευκρινίζεται στην ίδια επιστολή, οι περικοπές δεν αφορούν τα κονδύλια που προβλέπονται από τη συμφωνία με Ε.Ε. - Τουρκίας για το προσφυγικό.
Σκληρή ανακοίνωση από την Κομισιόν
Ο κ. Στάνο σε ανακοίνωσή του τονίζει πως «η πρόθεση της Τουρκίας να ξεκινήσει περαιτέρω δραστηριότητες εξερεύνησης και γεώτρησης στην ευρύτερη περιοχή πηγαίνει, δυστυχώς, προς την αντίθετη κατεύθυνση» αναφερόμενος στη προσπάθεια δημιουργίας κλίματος συζήτησης.
«Πρέπει να τηρείται το διεθνές δίκαιο της θάλασσας, η αρχή των καλών γειτονικών σχέσεων και η κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα επί των θαλάσσιων ζωνών όλων των κρατών μελών», αναφέρει.
Αναλυτικά η ανακοίνωση του Πίτερ Στάνο για την Τουρκία:
Μετά την τελευταία ανακοίνωση από τις τουρκικές αρχές ότι το Yavuz πρόκειται να αποσταλεί για νέα επιχείρηση γεώτρησης, η ΕΕ υπενθυμίζει τη θέση της σχετικά με τις παράνομες γεωτρήσεις της Τουρκίας στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου.
Απαιτούνται συγκεκριμένα βήματα για τη δημιουργία ενός περιβάλλοντος που να ευνοεί τον καλό διάλογο. Η πρόθεση της Τουρκίας να ξεκινήσει περαιτέρω δραστηριότητες εξερεύνησης και γεώτρησης στην ευρύτερη περιοχή πηγαίνει, δυστυχώς, προς την αντίθετη κατεύθυνση.
Πρέπει να τηρείται το διεθνές δίκαιο της θάλασσας, η αρχή των καλών γειτονικών σχέσεων και η κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα επί των θαλάσσιων ζωνών όλων των κρατών μελών. Όλα τα μέλη της διεθνούς κοινότητας πρέπει να συμμορφώνονται με αυτές τις αρχές και πρέπει να απέχουν από οποιεσδήποτε ενέργειες υπονομεύουν την περιφερειακή σταθερότητα και ασφάλεια.
Εκβιάζει την Ευρώπη ο Ερντογάν με το μεταναστευτικό
«Η Ευρώπη θα βρεθεί αντιμέτωπη με νέα προβλήματα και απειλές εάν η νόμιμη κυβέρνηση της Λιβύης πέσει». Αυτό υποστηρίζει σε άρθρο του στο Politico -το οποίο δημοσιεύεται μια μόλις ημέρα πριν από την κρίσιμη Διάσκεψη του Βερολίνου- ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
«Τρομοκρατικές οργανώσεις, όπως ο ISIS και η Αλ Κάιντα, που υπέστησαν στρατιωτικές ήττες στη Συρία και το Ιράκ, θα βρουν πρόσφορο έδαφος για να σταθούν και πάλι στα πόδια τους», έγραψε ο Τούρκος πρόεδρος.
Στην αρχή του άρθρου του, ο Ερντογάν στρέφει τα «πυρά» του κατά της Δύσης, τονίζοντας ότι η Λιβύη βρίσκεται εν μέσω ενός αιματηρού εμφύλιου πολέμου την τελευταία δεκαετία, ωστόσο η διεθνής κοινότητα δεν ανέλαβε της ευθύνες της για να μπει ένα τέλος στη βία και να επανέλθει η ειρήνη και η σταθερότητα στη χώρα.
«Σήμερα, είμαστε μάρτυρες αυτής της απάθειας» τονίζει ο Τούρκος πρόεδρος, και συμπληρώνει:
«Η κυβέρνηση της Λιβύης, την οποία αναγνωρίζουν τα Ηνωμένα Έθνη, δέχεται επίθεση από τον πολέμαρχο Χαλίφα Χαφτάρ για αρκετά χρόνια. Η ένοπλη ομάδα του, η οποία προσπαθεί να διεξάγει πραξικόπημα στη χώρα, έχει τη στήριξη μη δημοκρατικών κυβερνήσεων μεταξύ των οποίων αυτές της Αιγύπτου, της Σαουδικής Αραβίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων».
Στη συνέχεια του άρθρου του, ο Ερντογάν αναφέρει πως το θέμα της Λιβύης έχει διχάσει τη Γηραιά Ήπειρο.
«Η Γερμανία, η οποία στηρίζει τη νόμιμη κυβέρνηση και τη διπλωματία, θα φιλοξενήσει ειρηνευτική σύνοδο στο Βερολίνο την Κυριακή. Αντίθετα, η Γαλλία τάσσεται στο πλευρό του Λίβυου πραξικοπηματία Χαφτάρ και απέναντι στη νόμιμη κυβέρνηση. Ορισμένοι ενδέχεται να αναρωτηθούν γιατί η Ευρώπη θα πρέπει να ανακατευτεί στη λιβυκή σύγκρουση, δεδομένου ότι υπάρχουν άλλοι πόλεμοι, άλλες συγκρούσεις και ανθρωπιστικές κρίσεις που ξεδιπλώνονται σε ολόκληρο τον κόσμο».
Συνεχίζοντας, ο Τούρκος πρόεδρος υποστηρίζει ότι σε περίπτωση που η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν στηρίξει την κυβέρνηση Σάρατζ, τότε θα «προδίδει τις βασικές αξίες της».
«Το να αφεθεί η Λιβύη στο έλεος ενός πολέμαρχου θα ήταν ιστορικό λάθος».
Μάλιστα, ο Τούρκος πρόεδρος προειδοποιεί πως σε περίπτωση που πέσει η κυβέρνηση Σάρατζ, τότε η Ευρώπη θα βρεθεί αντιμέτωπη με νέα προβλήματα και απειλές.
Όπως υποστηρίζει τρομοκρατικές οργανώσεις, όπως ο ISIS και η Αλ Κάιντα, που υπέστησαν στρατιωτικές ήττες στη Συρία και το Ιράκ να βρουν πρόσφορο έδαφος για να σταθούν και πάλι στα πόδια τους ενώ ορισμένες ομάδες που ενστερνίζονται την ιδεολογία αυτών των οργανώσεων, μάχονται στο πλευρό του Χαφτάρ.
«Σε περίπτωση που η σύγκρουση συνεχιστεί, η βία και η αβεβαιότητα θα πυροδοτήσουν παράνομη μετανάστευση προς την Ευρώπη» γράφει ο Τούρκος πρόεδρος, που χαρακτηρίζει τεστ για την Ευρωπαϊκή Ένωση τον λιβυκό εμφύλιο.
«Οι Ευρωπαίοι φίλοι και σύμμαχοί μας πρέπει να κατανοήσουν ότι δεν μπορούν να αλλάξουν τον κόσμο μόνο όταν παραπονιούνται ή εκφράζουν ανησυχία. Το διεθνές δίκαιο, η δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν μπορούν να υπερασπιστούν χωρίς κάποια ανάληψη ευθύνης. Η ιστορία μάς διδάσκει ότι η επιβράβευση όσων γυρνούν την πλάτη στη διπλωματία και χλευάζουν τη διεθνή κοινότητα οδηγεί σε σοβαρότερα προβλήματα στην πορεία. Και όμως, οι πρόσφατες εξελίξεις στη Λιβύη δείχνουν ότι ορισμένοι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν έχουν μάθει ακόμη αυτά τα μαθήματα. Η Ευρώπη πρέπει να δείξει στον κόσμο ότι διαδραματίζει ρόλο στη διεθνή αρένα. Η επερχόμενη ειρηνευτική Διάσκεψη του Βερολίνου είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα προς αυτό τον στόχο. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες πρέπει, όμως, να μιλούν λιγότερο και να επικεντρώνονται στο να κάνουν σταθερά βήματα. (…) Δεδομένου ότι η Ευρώπη δεν θέλει να προσφέρει στρατιωτική στήριξη στη Λιβύη, η εμφανής επιλογή θα ήταν να συνεργαστεί με την Τουρκία, που ήδη έχει υποσχεθεί στρατιωτική βοήθεια. Η Τουρκία στηρίζει την αναγνωρισμένη από τα Ηνωμένα Έθνη κυβέρνηση της Λιβύης και μέσω των πρόσφατων μνημονίων ασφάλειας και στρατιωτικής συνεργασίας, υποσχεθήκαμε να προστατεύσουμε την κυβέρνηση της Λιβύης από τους πραξικοπηματίες. Προς αυτή την κατεύθυνση, θα εκπαιδεύσουμε τις λιβυκές δυνάμεις ασφαλείας και θα τις βοηθήσουμε να πολεμήσουν την τρομοκρατία, την εμπορία ανθρώπων και άλλες σοβαρές απειλές εναντίον της διεθνούς ασφάλειας».
Ολοκληρώνοντας, ο Τούρκος πρόεδρος τονίζει:
«Η Ευρώπη βρίσκεται σε μια διασταύρωση. Και σε αυτή την ιστορική διασταύρωση, αυτοί που εργάζονται για την ειρήνη θα πρέπει να είναι θαρραλέοι και να κάνουν ό,τι είναι δυνατό για να βάλουν ένα τέλος στη βία. Η Ευρώπη μπορεί να βασιστεί στην Τουρκία -έναν παλιό φίλο και πιστό σύμμαχο- ώστε να επιτευχθεί αυτός ο στόχος».
Τσαβούσογλου: Η Ελλάδα σαμποτάρει τις προσπάθειες για ειρήνη στη Λιβύη
Με μήνυμά του στο Twitter, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου εξαπολύει επίθεση κατά του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών και της ελληνικής κυβέρνησης, τονίζοντας ότι η παρουσία του Λίβυου στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ στην Αθήνα και οι δηλώσεις του Νίκου Δένδια, υπονομεύουν τις προσπάθειες για ειρήνη στη Λιβύη.
«Προσκαλώντας τον Χάφταρ στην Ελλάδα και αναδεικνύοντας την ελληνική εθνική ατζέντα, οι Έλληνες σαμποτάρουν τις προσπάθειες για την ειρήνη στην Λιβύη. Θα θέλαμε να υπενθυμίσουμε στους Έλληνες φίλους μας ότι αυτές οι άκαρπες προσπάθειες είναι μάταιες», ανέφερε ο Τσαβούσογλου σε μήνυμα στο Twitter.
Δείτε το μήνυμα Τσαβούσογλου:
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr
Διαβάστε επίσης:
Συντάξεις: Ποιοι θα δουν αυξήσεις έως 252 ευρώ - Αναλυτικοί πίνακες με τα ποσά