Δημοσίευμα - φωτιά: «Έρχεται σύρραξη Ελλάδας - Τουρκίας, την επιδιώκει η Άγκυρα»

Φαίνεται πως το «σχέδιο» της Τουρκίας στο Αιγαίο έχει γίνει αντιληπτό και μάλιστα και από τον πλέον άσχετο, με την Άγκυρα να κάνει οτιδήποτε για ένα θερμό επεισόδιο - Οι διαθέσεις του σουλτάνου όπως έχουμε πολλές φορές αποκαλύψει στο Newsbomb.gr είναι να δημιουργήσει θερμό επεισόδιο με υπαιτιότητα της Ελλάδας - Αυτό αποκαλύπτουν και δημοσιεύματα ξένων ιστοσελίδων, μεταξύ των οποίων το άρθρο του Gav Don στην σελίδα intellinews.com

Δημοσίευμα - φωτιά: «Έρχεται σύρραξη Ελλάδας - Τουρκίας, την επιδιώκει η Άγκυρα»
6'

Το ό,τι η Τουρκία επιζητά την σύρραξη στο Αιγαίο το γνωρίζαμε. Δεν χρειάζεται φυσικά και ιδιαίτερη νοημοσύνη για να κατανοήσει κάποιος τη λογική των Τούρκων «ζητάμε τα πάντα, μήπως πάρουμε κάτι».

Βάζουν στο τραπέζι δεκάδες θέματα προκειμένου να καταφέρουν να αρπάξουν όσα περισσότερα μπορούν. Τόσο απλά και τόσο... μπουνταλάδικα.

Όμως το θέμα αρχίζει και παίρνει διαστάσεις, καθώς στρατιωτικός αναλυτής της σελίδας «intellinews.com», σε εκτενές άρθρο του τονίζει την σημασία από πλευράς Τουρκίας να προκαλέσει μια σύρραξη με την Ελλάδα, υποστηρίζοντας πως έχει ήδη έτοιμες τις θέσεις της για διαπραγμάτευση, όμως για να φτάσει εκεί χρειάζεται ένα... κάτι, που δεν είναι άλλο από θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο!

Στο μακροσκελές άρθρο περιγράφεται πλήρως η λογική της Τουρκίας

«Εάν το διεθνές δικαστήριο δεν είναι επιλογή, τότε οι φιλοδοξίες της Άγκυρας μπορούν να επιτευχθούν μόνο μετά από μια διαπραγματευτικού τύπου διευθέτηση, ή μια ειρηνευτική διάσκεψη εάν θέλετε, στην οποία όμως Αθήνα και Λευκωσία θα κάνουν παραχωρήσεις που θα είναι τόσο ορατές όσο και δυσάρεστες για Έλληνες και Eλληνο-Κύπριους», αναφέρει χαρακτηριστικά το δημοσίευμα.

«Η Άγκυρα πιθανόν προετοιμάζει ήδη το έδαφος για αυτό το σενάριο, διεκδικώντας όχι μόνο την ΑΟΖ στα νοτιοανατολικά και ανατολικά της Κύπρου, αλλά και το μεγαλύτερο μέρος της ΑΟΖ στα δυτικά και νοτιοδυτικά της Κύπρου. Χωρίς καμία νομική υπόσταση, αυτός ο ισχυρισμός μπορεί να υλοποιηθεί μόνο μετά από κάποια τελική διαπραγμάτευση μετά όμως από κάποιας μορφής ρήξη σε Αιγαίο και Α.Μεσόγειο», προσθέτει.

«Θα επιδιώξει σύρραξη η Τουρκία»

Κάπου όμως εδώ η ανάλυση αρχίσει και γίνει το λιγότερο τρομακτική, τονίζοντας πως αν η Άγκυρα δεν βρει διέξοδο με νομικό τρόπο (το οποίο είναι και το προφανές), τότε θα επιδιώξει σύρραξη με κάθε τρόπο στο Αιγαίο.

«Οι ισχυρισμοί της Άγκυρας για ΑΟΖ στο Αιγαίο είναι ένα δεύτερο, ακόμα πιο επικίνδυνο σενάριο και ο αδύναμος κρίκος στην σειρά των τουρκικών σχεδίων για την Ελλάδα.

Ένα οποιαδήποτε συνέδριο «ειρήνης» όμως, δεν μπορεί να προκύψει από το πουθενά. Για να έχουμε μια διάσκεψη ειρήνης πρέπει πρώτα να έχουμε μία σύγκρουση (αν όχι πραγματικό πόλεμο).

Αυτός είναι το σενάριο, το οποίο προσπαθεί να επιτύχει η Άγκυρα τώρα. Πρέπει να αναμένουμε την Τουρκία να κλιμακώνει την ναυτική δράση της γύρω από την Κύπρο και στο Τρίγωνο του Καστελορίζου, τόσο σε συχνότητα όσο και σε ένταση το επόμενο διάστημα. Αυτό συμβαίνει ήδη», σχολιάζει.

Και φαίνεται πως η Άγκυρα και η επικίνδυνη ρητορική της, το ξέρουν το... κόλπο: «Υπάρχει ένα ισχυρό προηγούμενο για τη στρατηγική της Άγκυρας, που αφορά ένα κλώνο αυτής της μεθόδου που χρησιμοποίησε η Ισλανδία για να δημιουργήσει τη δική της ΑΟΖ το 1973, κατά την οποία μια χούφτα κορβετών νίκησε ολόκληρο το δανικό Βασιλικό Ναυτικό με την πυροδότηση μιας μόνο (μη θανατηφόρου) βολής, τονίζει το ίδιο. Μία από τις βασικές φιλοδοξίες της Τουρκίας είναι να αποτρέψει οποιοδήποτε θέλει να ανακαλύψει νέα αποθέματα στις περιοχές που έχει μαρκάρει. Η κύρια επιδίωξη για την τουρκική πλευρά είναι να κερδίσει με έναν διακανονισμό όλα τα ενεργειακά αποθέματα στο τραπέζι, κάνοντας μόνο επίδειξη δύναμης».

Οι διεκδικήσεις των Τούρκων στο Αιγαίο, σύμφωνα με το δήμοσιευμα

«Η εύλογη ανησυχία για όλα τα εμπλεκόμενα μέρη είναι το όλο σκηνικό που βλέπουμε εδώ και μεγάλο διάστημα στην Α.Μεσόγειο, να μετατραπεί σε μια στρατιωτική σύγκρουση, είτε τυχαία είτε από σχεδιασμό. Στους υπολογισμούς των Τούρκων συμπεριλαμβάνονται βέβαια και τα ατυχήματα που πιθανότατα μπορεί να συμβούν. Οι δύο χώρες όμως είναι μέλη του ΝΑΤΟ. Η Συνθήκη για την Βόρειο Ατλαντική συμμαχία δεν αναφέρει πουθενά τι θα συμβεί αν ένα μέλος επιτεθεί σε άλλο, μια ακατανόητη ιδέα το 1949. Ωστόσο, αυτό που λέει ξεκάθαρα είναι ότι εάν κάποιο μέλος δεχθεί επίθεση από τρίτο μέρος (που δεν ανήκει στο ΝΑΤΟ) τα άλλα μέλη θα το υπερασπιστούν. Η Άγκυρα γνωρίζει απόλυτα ότι το να γίνει αυτή ο «επιτιθέμενος» μπορεί να στρέψει όλο το ΝΑΤΟ επάνω της. Αυτή η σκέψη πιθανότατα θα αποτρέψει την τουρκική πλευρά από τη χρήση στρατιωτικής δύναμης, συνεχίζει το ίδιο. Η Γαλλία είναι ήδη παρούσα στην περιοχή για την υποστήριξη της Ελλάδας. Η Άγκυρα όπως και να έχει, θα πρέπει να υλοποιήσει έναν λεπτό χειρισμό ώστε να δημιουργήσει οποιοδήποτε σοβαρό πρόβλημα για να προκαλέσει ένα συνέδριο «ειρήνης» με την Ελλάδα.

Είναι αμφίβολο ότι και η Γαλλία ή οποιοδήποτε άλλη χώρα της ΕΕ που θα της ζητηθεί βοήθεια, να είναι πρόθυμη να δεχθεί τον κίνδυνο οποιωνδήποτε απωλειών στο Τρίγωνο του Καστελορίζου ή την Κύπρο σε πιθανό σενάριο σύγκρουσης με την Ελλάδα, οπότε πρέπει να αναμένουμε ότι τα γαλλικά πλοία θα παραμείνουν εκτός των όποιων γεγονότων».

Ο ρόλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Κάπου εδώ μπαίνει στο παιχνίδι και η Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία ενώ μιλάει διαρκώς για κυρώσεις, αφήνει τον Ερντογάν να σουλατσάρει στο Αιγαίο ανενόχλητος:

«Γι 'αυτό και η Επιτροπή στην ΕΕ μιλά για κυρώσεις. Δεν είναι σαφές ποιες κυρώσεις όμως μπορεί να επιβάλει ένωση στην Τουρκία το επόμενο έτος. Όποια και αν είναι αυτά όμως, δεν θα είναι σημαντικά, αλλιώς η Τουρκία θα αρχίσει να στέλνει χιλιάδες Σύριους πρόσφυγες στην Ελλάδα ως απάντηση. Η απελευθέρωση ακόμη και 10.000 ατόμων ανά μήνα θα ασκούσε έντονη πίεση στην ΕΕ αλλά και την Ελλάδα. Όποιες κι αν είναι οι κυρώσεις που θα ...επιβληθούν, η Άγκυρα θα συνεχίσει να ασκεί μια ουσιαστική μια πίεση γύρω από την Κύπρο και το Καστελόριζο και θα συνεχίσει να εμποδίζει την ανακάλυψη υδρογονανθράκων, καθώς και την παραγωγή και μεταφορά αερίου της Ανατολικής Μεσογείου, έως ότου τα δύο μέρη αποφασίσουν ότι μια συμφωνία θα είναι λιγότερο οδυνηρή από μια στρατιωτική διαμάχη», καταλήγει το άρθρο μεταξύ άλλων.

Εμείς απλά να σημειώσουμε πως οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις δεν είναι... χθεσινές, γνωρίζοντας φυσικά το κάθε ενδεχόμενο που μπορεί να σκαρφιστεί η Άγκυρα. Άλλωστε όποτε χρειάστηκε να δοθούν απαντήσεις στο πεδίο και όχι μπροστά σε μικρόφωνα με απειλές, οι άγρυπνοι φρουροί της Πατρίδας μας έκοψαν «μαχαίρι» κάθε αμφισβήτηση.

Πηγή: Intellinews.com

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Εκλογές ΗΠΑ 2020 αποτελέσματα: Δείτε LIVE ποιος προηγείται σε κάθε πολιτεία

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή