Συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν: Οι επιδιώξεις της Αθήνας, ο διάλογος και το ήσυχο καλοκαίρι

Κυριάκος Μητσοτάκης και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα συναντηθούν στις 5 το απόγευμα - Τι περιμένει η Ελλάδα - Τα μηνύματα του πρωθυπουργού προς την Άγκυρα

Κυριάκος Μητσοτάκης Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν
Φωτογραφία αρχείοιυ
INTIME
4'

Ο χρόνος μετρά αντίστροφα για τη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Οι δύο ηγέτες θα βρεθούν πρόσωπο με πρόσωπο στις 5 το απόγευμα, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.

Στη συνάντηση θα είναι μόνο οι δύο άνδρες και οι διερμηνείς τους και δεν θα συμμετάσχουν οι αντιπροσωπείες των δύο χωρών.

Στόχος της ελληνικής πλευράς είναι να καλλιεργηθεί κλίμα εμπιστοσύνης και συνεννόησης με τη γείτονα, που θα οδηγήσει σε βελτίωση τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Η ελληνική πλευρά είναι απολύτως προετοιμασμένη σε όλα τα επίπεδα για το τετ α τετ των δύο ανδρών, με τον Έλληνα πρωθυπουργό όλο το προηγούμενο διάστημα να επιδίδεται σε ένα διπλωματικό σπριντ, που είχε ως αποτέλεσμα την αναβάθμιση των διεθνών σχέσεων της χώρας αλλά και την ανάδειξη της προβληματικής συμπεριφοράς της Τουρκίας.

Το τελευταίο μήνυμα Μητσοτάκη

Πάντως ο Έλληνας πρωθυπουργός, λίγες ώρες πριν το ραντεβού με τον Τούρκο πρόεδρο έστειλε νέο ξεκάθαρο μήνυμα στην Άγκυρα. Μιλώντας στη δημοσιογράφο Alexia Kefalas για τις σχέσεις Ελλάδας - Τουρκίας, στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε:

«Ό,τι συμβαίνει στην Ανατολική Μεσόγειο έναντι της Ελλάδας, έναντι της Κύπρου, έχει επιπτώσεις και στη σχέση μεταξύ της Τουρκίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και πιστεύω ότι αυτό το μήνυμα εστάλη πολύ, πολύ ξεκάθαρα από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στα τελευταία του συμπεράσματα».

«Πρέπει να βρούμε έναν τρόπο να διαχειριστούμε τις διαφορές μας χωρίς να καταφύγουμε σε κλιμάκωση της έντασης και αποφεύγοντας αυτό που συνέβη το περασμένο καλοκαίρι. Και πιστεύω ότι για να γίνει αυτό θα πρέπει να συμφωνήσουμε σε ένα κοινό πλαίσιο. Και το πλαίσιο αυτό θα πρέπει να είναι ο σεβασμός όσων προβλέπει το διεθνές δίκαιο. Και, ασφαλώς, οι σχέσεις καλής γειτονίας» σημείωσε ο πρωθυπουργός για τις σχέσεις Ελλάδας - Τουρκίας.

Οι προσδοκίες της Αθήνας είναι χαμηλές για το ραντεβού Μητσοτάκη – Ερντογάν, ωστόσο θα επιχειρηθεί μια συνεννόηση σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο για τη διασφάλιση ενός ήσυχου καλοκαιριού που επιθυμούν όλες οι πλευρές.

Διαφωνία δεν σημαίνει λήξη του διαλόγου

Σημειώνεται πως πάγια θέση της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού είναι ότι οι δίαυλοι επικοινωνίας με τη γειτονική χώρα πρέπει να μείνουν ανοιχτοί. Η Ελλάδα είναι πάντοτε υπέρμαχος του εποικοδομητικού διαλόγου, πάντα στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και με πλήρη σεβασμό στις διεθνείς υποχρεώσεις που έχει αναλάβει κάθε χώρα.

Οπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές οι διαφορετικές θέσεις με την Τουρκία υπήρχαν και υπάρχουν. Σε πολλά ζητήματα οι θέσεις Αθήνας και Άγκυρας είναι διαμετρικά αντίθετες. Ακριβώς αυτός είναι ο λόγος που η Ελλάδα πρέπει να συζητά με τη γειτονική χώρα, η διαφωνία δεν σημαίνει λήξη του διαλόγου.

Σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους, η αποκλιμάκωση έργων και λόγων είναι το διαρκές ζητούμενο στις σχέσεις με τη γειτονική χώρα, προκειμένου να καταστεί εφικτή μία σταδιακή βελτίωση των σχέσεων. Η Ελλάδα προσβλέπει σε ένα ήρεμο καλοκαίρι, καθώς η ένταση δεν είναι προς το συμφέρον κανενός.

Η ατζέντα

Πάντως ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει επανειλημμένως υπογραμμίσει ότι ο μόνος τρόπος να υπάρξει ουσιαστική προσέγγιση με την Άγκυρα είναι να τερματιστούν οι προκλήσεις, οι παράνομες κινήσεις και η επιθετική ρητορική, τονίζοντας πως το μόνο θέμα συζήτησης μεταξύ των δύο χωρών είναι η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών.

Και επειδή η ελληνική κυβέρνηση είναι υπέρμαχος του διαλόγου eμφανίζεται διατεθειμένη να συνεχίσει να συζητά για το ένα και μοναδικό θέμα των θαλασσίων ζωνών και να μην δέχεται επ’ ουδενί της διεύρυνση της ατζέντας που επιδιώκει η Αγκυρα.

Οι δύο ηγέτες αναμένεται να συζητήσουν επίσης για τα αμοιβαία πιστοποιητικά Covid-19 που εκδίδουν οι δύο κυβερνήσεις προκειμένου όσοι πολίτες των δύο χωρών έχουν εμβολιαστεί ή έχουν αρνητικό τεστ, να μπορούν να πραγματοποιούν επισκέψεις στην γειτονική χώρα.

Υπενθυμίζεται πως το συγκεκριμένο θέμα συμφωνήθηκε στη συνάντηση του Νίκου Δένδια με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Επίσης, η ατζέντα των συνομιλιών των δύο ηγετών εκτιμάται πως θα περιλαμβάνει και το θέμα της κατασκευής εργοστασίου παραγωγής πυρηνικής ενέργειας στη σεισμογενή περιοχή Ακούγιου, ζήτημα που ήδη έχει θέσει και ο Νίκος Δένδιας στον Τούρκο ομόλογό του.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Πανελλήνιες 2021 - Νεοελληνική Γλώσσα - Έκθεση: Δείτε ΕΔΩ τις απαντήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή