Αρχηγός ΓΕΕΘΑ για φρεγάτες Belh@rra: Έρχεται το «Θεόρατο Κύμα» για το Πολεμικό Ναυτικό
Γλαφυρή ήταν η αντίδραση του αρχηγού ΓΕΕΘΑ, στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου, για την αγορά των φρεγατών Belh@rra από τη Γαλλία
Άμεση ήταν η αντίδραση του αρχηγού ΓΕΕΘΑ, στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου, μετά την επίσημη ανακοίνωση για την αμυντική συνεργασία Ελλάδας-Γαλλίας και την αγορά από την ελληνική κυβέρνηση 3+1 φρεγατών Belh@rra.
Σε ανάρτησή του στο twitter ο κ. Φλώρος θυμήθηκε τα «ξύλινα τείχη» των Αθηναίων απέναντι στους Πέρσες προειδοποιώντας για το «Θεόρατο Κύμα» που έρχεται.
Παράλληλα υπενθύμισε τον χαρακτηρισμό «Ριπές Ανέμου» που είχε κάνει ο ίδιος μετά την απόκτηση των γαλλικών μαχητικών Rafalle προσθέτοντας με νόημα ότι «ο σχεδιασμός προχωρά "Μεθ' Ορμής Ακαθέκτου"» και ότι «τα καλύτερα έρχονται...» από τη συμμαχία Ελλάδας και Γαλλίας.
«Έτσι εκκινούν ενίοτε οι καταιγίδες... Με "Ριπές" Ανέμου» και καταλήγει «η αντίστροφη μέτρηση άρχισε!!!» είχε γράψει ο στρατηγός Φλώρος τον Αύγουστο όταν είχε μεταβεί στη Γαλλία προκειμένου να παραστεί στην εκδήλωση για την παραλαβή του πρώτου Rafale από ελληνικής πλευράς.
Είναι δεδομένο πως το Πολεμικό Ναυτικό περνάει στη νέα εποχή, με τις τρεις φρεγάτες Belh@rra και τις τρεις κορβέτες GoWind να αποτελούν τα επόμενα χρόνια τις βασικές μονάδες κρούσης του Ελληνικού Στόλου, ο οποίος γίνεται απόλυτος κυρίαρχος στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο. Η πρώτη φρεγάτα ήδη κατασκευάζεται για λογαριασμό του Γαλλικού Ναυτικού σε γαλλικά ναυπηγεία ενώ και οι υπόλοιπες προβλέπεται να ναυπηγηθούν στη Γαλλία.
Πώς θα είναι η ελληνική Belh@rra
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι φρεγάτες Behl@rra προσφέρουν όπως λένε τον πλήρη έλεγχο του εναέριου και θαλάσσιου χώρου, καθώς διαθέτουν αεράμυνα περιοχής και ανθυποβρυχιακές δυνατότητες.
Παράλληλα, μπορούν να αντιμετωπίζουν κυβερνοεπιθέσεις, μη επανδρωμένα οχήματα, οπλισμένα και μη, αλλά και βαλλιστικούς και υπερηχητικούς πυραύλους, βάσει των συστημάτων που διαθέτουν και των υπερσύγχρονων ραντάρ τους.
Πιο συγκεκριμένα, οι Belh@rra διαθέτουν ορισμένες βασικές ιδιότητες για τον μόνιμο έλεγχο του εναέριου - θαλάσσιου χώρου:
1. Το ραντάρ Thales SEA FIRE
Πρόκειται για το πρώτο πλήρως ψηφιακό ραντάρ με τέσσερις επίπεδες κεραίες που βασίζονται στην τεχνολογία AESA. Παρέχει πρόσβαση σε όγκο επιτήρησης αρκετών εκατοντάδων χιλιομέτρων και είναι ικανό να ανιχνεύει «αόρατες» απειλές, από μη επανδρωμένα οχήματα έως υπερηχητικούς πυραύλους. Η εκτεταμένη αντιαεροπορική του ικανότητα επιτρέπει την παροχή προστασίας, άμυνας περιοχής και επέμβασης έναντι των πιο σημαντικών αερομεταφερόμενων απειλών.
2. Ολοκληρωμένα συστήματα πυρός με υψηλή αντιδραστικότητα και ακρίβεια.
Οι πύραυλοι που συνδέονται με το ραντάρ SEAFIRE, έχουν σχεδιαστεί ειδικά για να ανταποκρίνονται σε όλους τους τύπους πυραυλικών απειλών, ιδίως υπερηχητικών, και βρίσκονται σε χρήση από το Γαλλικό Ναυτικό αλλά και άλλα ευρωπαϊκά ναυτικά. Εξασφαλίζουν εξαιρετικές επιδόσεις στον τομέα της πυραυλικής άμυνας, ιδίως χάρη στο μοναδικό σύστημα καθοδήγησης.
3. Σύστημα πληροφοριών
Οι Beh@rra προσφέρουν μια πραγματική ικανότητα αντιμετώπισης πολλαπλών απειλών χάρη στην ακρίβεια της απεικόνισης της τακτικής κατάστασης, η οποία είναι δυνατή χάρη στη συνεκτίμηση δεδομένων από όλους τους αισθητήρες του πλοίου.
4. Ανθεκτικότητα
Η ανθεκτικότητα της FDI HN είναι πολύ καλή χάρη στην τεχνογνωσία της Naval Group και τη μεγάλη προσοχή στο σχεδιασμό. Η ευκολία χρήσης χάρη στις εργονομικές διεπαφές επιτρέπει αξιόπιστη και αποτελεσματική ανάπτυξη όπλων. Η αυτοπροστασία ενισχύεται από το ηλεκτρονικό σύστημα πολέμου τελευταίας γενιάς. Οι κυβερνοαπειλές λαμβάνονται υπόψη από το στάδιο σχεδιασμού του πλοίου από ένα σύστημα που κάνει το πλοίο εξαιρετικά ανθεκτικό σε αυτόν τον τομέα, καλύπτοντας όλο τον εξοπλισμό και τις λειτουργίες του πλοίου.
Τέλος, οι αρχιτεκτονικές επιλογές καθιστούν τη φρεγάτα πολύ ανθεκτική στην αντιμετώπιση των ζημιών. Το σύστημα πρόωσης, όλα τα κρίσιμα τμήματα επί του σκάφους, τα κέντρα δεδομένων και το τμήμα ελέγχου καταστροφών, έχουν περιορισμένη χρήση, αφού το πλοίο χωρίζεται σε δύο ζώνες χωρισμένες από ένα διπλό στεγανό διάφραγμα ανθεκτικό στις επιπτώσεις των πυραυλικών επιθέσεων. Τα δύο κέντρα δεδομένων επί του σκάφους έχουν σχεδιαστεί γύρω από μια κατανεμημένη ψηφιακή αρχιτεκτονική τύπου cloud και επιτρέπουν την άμεση αναδιάρθρωση των συστημάτων του πλοίου σε περίπτωση ζημιάς κατά τη διάρκεια της μάχης.
Θα πρέπει επίσης να υπογραμμίσουμε πως το Πολεμικό Ναυτικό θα επωφεληθεί από την επίτευξη υψηλής διαθεσιμότητας στα σκάφη με μείωση του λειτουργικού κόστους χάρη: Στις καινοτόμες τεχνικές λύσεις που προτείνονται όσον αφορά στη δυνατότητα συντήρησης, την ικανότητα των κατασκευαστών να της παρέχουν μοντέλα υποστήριξης υψηλής απόδοσης και εγκαθιστώντας στην Ελλάδα όλες τις δραστηριότητες υποστήριξης στη διάρκεια ζωής του πλοίου.
Όσον αφορά τον ανθυποβρυχιακό πόλεμο, οι ελληνικές Belh@rra θα έχουν ένα βασικό πλεονέκτημα στην αποτροπή και την παρέμβαση στον υποβρύχιο χώρο, ιδιαίτερα σε ένα σύνθετο επιχειρησιακό περιβάλλον όπως το Αιγαίο, ιδιαίτερα σε συνδυασμό με την ικανότητα προβολής που παρέχεται από το ελικόπτερο S70B ή MH60 / R που μεταφέρει. Η πλήρης σουίτα σόναρ (τροπίδας και ρυμουλκούμενο) προσφέρει απαράμιλλη απόδοση ανίχνευσης. Η απόδοσή του υψηλού επιπέδου ενισχύεται περαιτέρω από τη χαμηλή ακουστική της υπογραφή, καθιστώντας εξαιρετικά δύσκολη την ανίχνευση από ένα εχθρικό υποβρύχιο. Τέλος, οι τορπίλες MU90 παρέχουν τη δυνατότητα εξουδετέρωσης οποιουδήποτε τύπου υποβρυχίου στα πιο σκληρά περιβάλλοντα, σε ρηχά ή βαθιά νερά.
Η Belh@rra αποτελεί επίσης πολύτιμη πλατφόρμα αντιπυραυλικών συστημάτων ικανή να καταπολεμήσει και τις επιθέσεις πυραύλων cruise και βαλλιστικών πυραύλων. Η από κοινού χρήση του ραντάρ Sea Fire και των πυραύλων της προσφέρει ήδη μια εξαιρετική πλατφόρμα για την προστασία ενός ευαίσθητου χώρου. Χρησιμοποιούν πυραύλους cruise, καθώς και βαλλιστικούς πυραύλους με εμβέλεια μικρότερη από 600 χλμ.
Eπιθέσεις στον κυβερνοχώρο, οπλισμένα UAV, σμήνη UAV, υπερηχητικοί πύραυλοι, βαλλιστικούς πυραύλους, UAV, είναι όλες νέες απειλές των οποίων η απόδοση αυξάνεται συνεχώς. Οι ελληνικές Belh@rra θα είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν ή ακόμη και να ενσωματώσουν νέα συστήματα έναντι νέων απειλών, χάρη στις τρομερές δυνατότητες φυσικής και ψηφιακής αναβάθμισης που διαθέτουν.
Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.
Διαβάστε επίσης:
Ανακοινώθηκε το «mega deal» Ελλάδας-Γαλλίας - Τι θα περιλαμβάνει η αμυντική συμφωνία
Συγκλονιστικό βίντεο: Κατέγραψε τη στιγμή που η θάλασσα «κατάπιε» και σκότωσε τον σύζυγό της
Ξέφυγαν τελείως στο Big Brother: Έχετε πάρει χαμπάρι τι γίνεται στο σπίτι του «Μεγάλου Αδερφού»;