«Απασφάλισαν» στην Τουρκία μετά τις ανιστόρητες προκλήσεις Ερντογάν και Τσαβούσογλου για τα νησιά

Τουρκία: Αναλυτές και δημοσιογράφοι πήραν τη σκυτάλη από τον ανιστόρητο Ερντογάν για τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου
«Απασφάλισαν» στην Τουρκία μετά τις ανιστόρητες προκλήσεις Ερντογάν και Τσαβούσογλου για τα νησιά
Τουρκία: Αναλυτές και δημοσιογράφοι πήραν τη σκυτάλη από τον ανιστόρητο Ερντογάν για τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου
AP
3'

Τη σκυτάλη από την πολιτική ηγεσία της Τουρκίας φαίνεται ότι πήραν οι Τούρκοι δημοσιογράφοι και αναλυτές μετά τις ανιστόρητες και ανεδαφικές αιτιάσεις περί αποστρατικοποίησης των νησιών του ανατολικού Αιγαίου που διατύπωσαν τα τελευταία 24ωρα ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου αρχικά και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη συνέχεια.

Σαν σε αγαστή συνεργασία με την τουρκική ηγεσία οι αναλυτές και οι δημοσιογράφοι επιχειρούν τις τελευταίες ώρες να «περάσουν» στην κοινή γνώμη την τουρκική επεκτατική πολιτική σε μια εμφανή προσπάθεια του τουρκικού καθεστώτος να αλλάξει την ατζέντα από το πεδίο της οικονομίας και τα όσα περνάνε οι πολίτες στην καθημερινότητά τους.

Ορισμένοι εξ αυτών, μάλιστα, όπως ο στρατηγικός αναλυτής Αμπντουλάχ Τσιφτσί έφτασαν στο σημείο να περιγράψουν δια τηλεόρασης (CNN Türk) ακόμα και το πότε θα ήταν η ιδανική στιγμή να εισβάλλει η Τουρκία στα ελληνικά νησιά.

«Η λόγω της Κίνας αποσύνθεση εντός της ΕΕ με κάποιο τρόπο θα μεγαλώσει. Τα συμφέροντα θα ξεχωρίσουν. Εντός της ΕΕ υπάρχουν προβλήματα σχετικά με την Πολωνία και την Ουγγαρία. Το ΝΑΤΟ ενδεχομένως θα αρχίσει να αμφισβητείται. Τότε πιστεύω πως η Τουρκία θα είναι σε θέση να κάνει την επέμβαση που επιθυμεί στα νησιά. Και όχι τώρα. Τώρα η Τουρκία δίνει τον αγώνα στο διπλωματικό πεδίο, αλλά πιστεύω πως στο μέλλον θα έχει αυτήν την δυνατότητα».

Αλλά τα τουρκικά ΜΜΕ δεν σταμάτησαν εκεί αλλά σε αναλύσεις τους για τις «παραβιάσεις της Ελλάδας στο Αιγαίο» χρησιμοποιούν χάρτες με αλλαγμένα τα ονόματα των νησιών μιλώντας για ομάδες νησιών «Μπροστά στα στενά», «νησιά Σαρουχάν» και «νησιά Μεντεσέ».

Το πνεύμα Ερντογάν αποκάλυψε ο σύμβουλός του Μεσούτ Χακί Τζασίν, λέγοντας, μεταξύ άλλων, ότι ήρθε ο καιρός να πάρουν από την Ελλάδα όσα κάποτε της «δώσαμε» επειδή «ήμασταν αδύναμοι».

Μιλώντας στο CNN Türk, είπε χαρακτηριστικά: «Συνέχεια το λέω στους κεφάλες τους Ελληνες, στον Μητσοτάκη και στην κομπανία του. Ελάτε να ψαρέψουμε τσιπούρες στο Αιγαίο. Εσύ σε πόλεμο με την Τουρκία 100% θα χάσεις».

Η απάντηση της Αθήνας

Από την πλευρά της η Αθήνα αντιμετωπίζει νε ψυχραιμία και αποφασιστικότητα τις νέες προκλητικές δηλώσεις Ερντογάν που επανέλαβε για μια ακόμη φορά τις εκτός νομιμότητας και Διεθνούς Δικαίου αιτιάσεις για το καθεστώς ελληνικών νησιών του Αιγαίου.

Παράλληλα η ελληνική πλευρά δεν αφήνει αναπάντητη κάθε πρόκληση όπου και αν εμφανίζεται όπως συνέβη με την παρέμβαση του Τούρκου πρέσβη στη Νορβηγία στον οποίο έδωσε «πληρωμένη» απάντηση ο Νίκος Δένδιας ο οποίος δεν επέτρεψε να περάσει αναπάντητη η διαστρέβλωση της αλήθειας και του Διεθνούς Δικαίου που επιχειρούν οι Τούρκοι.

Αυτό που προβληματίζει αλλά δεν τρομάζει την Αθήνα είναι ποιο θα είναι το επόμενο βήμα της Άγκυρας στο πλαίσιο της κλιμάκωσης των προκλήσεων.

Αναλυτές λόγω της πολιτικής κατάστασης που επικρατεί στην Τουρκία δεν αποκλείουν ο Ερντογάν να επιδιώξει ή να «στήσει» μια προβοκάτσια στο Αιγαίο που θα τον εξυπηρετήσει σε δύο επίπεδα-και στο εσωτερικό όπου θα καμφθούν τα εσωτερικά προβλήματα που αντιμετωπίζει αλλά και στα ελληνοτουρκικά με την ελπίδα δημιουργίας τετελεσμένων.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

«Θερμό επεισόδιο» Δένδια με τον Τούρκο πρέσβη στη Νορβηγία - Τι συνέβη

Οι «πληρωμένες» απαντήσεις Δένδια στους «τσαμπουκάδες» των Τούρκων – Πυρ και μανία ο Έλληνας ΥΠΕΞ

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή