Νίκος Δένδιας: Το καλύτερο δυνατό για να φέρουμε ασφαλή στην Ελλάδα τον πρόξενο στη Μαριούπολη

Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, σε διαδοχικές συναντήσεις με τη ΓΓ του ΟΑΣΕ και τον ομόλογό του της Αυστρίας, στάθηκε στο θέμα του Έλληνα πρόξενου στη Μαριούπολη και στην ασφαλή απομάκρυνση των ομογενών, και συνολικά των αμάχων, από τις εμπόλεμες ζώνες στην Ουκρανία.

Νίκος Δένδιας
Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, κατά την επίσκεψή του στην Αυστρία.
ΥΠΕΞ
4'

Μπαράζ συναντήσεων για τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια, ο οποίος αρχικά είχε συζήτηση με τη Γενική Γραμματέα του ΟΑΣΕ, Χέλγκα Σμιντ, ενώ στη συνέχεια συναντήθηκε με τον ομόλογό του της Αυστρίας, Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ. Ο κ. Δένδιας υπογράμμισε την ανάγκη της ασφαλούς επιστροφής του Έλληνα πρόξενου από τη Μαριούπολη, του τελευταίου διπλωμάτη της ΕΕ που παραμένει στην Ουκρανία, με απόλυτη ασφάλεια. Παράλληλα, επανέλαβε τη θέση της Αθήνας για σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο, τονίζοντας πως όσοι συνδέονται με την ΕΕ θα πρέπει να τηρούν τις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στη Ρωσία.

«Είχα μια εκτενή συζήτηση με τη ΓΓ του ΟΑΣΕ, Χέλγκα Σμιντ, εστιάζοντας κυρίως σε θέματα που αφορούν τη Μαριούπολη και την ασφάλεια του Έλληνα Προξένου που φιλοξενείται επί του παρόντος στις εγκαταστάσεις του ΟΑΣΕ στη Μαριούπολη», ανέφερε ο κ. Δένδιας μετά τη συνάντηση με την κ. Σμιντ.

«Θα κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε για να φέρουμε τον Έλληνα Πρόξενο ασφαλή, πίσω στην Ελλάδα. Θα ήθελα να εκφράσω τη βαθιά μου ευγνωμοσύνη στους Έλληνες διπλωμάτες που, με κίνδυνο της ίδιας τους της ζωής, προσπάθησαν να απομακρύνουν Έλληνες πολίτες & Έλληνες της Διασποράς από την Ουκρανία σε αυτή την εξαιρετικά δύσκολη στιγμή», πρόσθεσε.

«Από εκεί και πέρα, κάναμε μια επισκόπηση της εξαιρετικά δύσκολης και δυσάρεστης κατάστασης. Η ρωσική εισβολή έχει προκαλέσει τεράστια προβλήματα. Και συζητήσαμε τρόπους αντιμετώπισης ορισμένων από τις πτυχές τους. Αυτή τη φορά συναντήθηκα με την υπουργό Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου, Λίζα Τρας, υπό τη σκιά της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία και συζήτησα τα τεράστια ζητήματα ασφάλειας που έχει δημιουργήσει αυτή η εισβολή τόσο για τις χώρες μας όσο και για την παγκόσμια ειρήνη και ασφάλεια», ανέφερε.

Ακολούθησε η συνάντηση με τον κ. Σάλενμπεργκ, μετά το τέλος της οποίας ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών σχολίασε πως «Συμφωνώ απόλυτα ότι αυτή η τεράστια κρίση, η ουκρανική κρίση, η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, δημιούργησε μια ενότητα μεταξύ μας που ήταν απίστευτη μόλις πριν από λίγες μέρες. Φυσικά, αυτή η κατάσταση εγείρει μεγάλες προκλήσεις».

«Η Ελλάδα, όπως είχα την ευκαιρία να σας πω, έχει μια σημαντική μειονότητα στην Ουκρανία και γύρω από τη Μαριούπολη, περίπου 150.000 άτομα. Σας ευχαριστούμε για τα καλά σας λόγια για τις απώλειές μας. Έχουμε τουλάχιστον 10 θύματα ελληνικής καταγωγής και πολλά άλλα που δεν έχουν ακόμη καταγραφεί», σχολίασε στη συνέχεια.

«Προσπαθούμε πάρα πολύ να δημιουργήσουμε έναν ανθρωπιστικό διάδρομο ώστε οι άνθρωποι που θέλουν να φύγουν, να μπορούν να φύγουν. Την ώρα που μιλάμε, έχω γενικό πρόξενο στη Μαριούπολη, τον τελευταίο διπλωμάτη της ΕΕ εκεί και δυσκολευόμαστε πολύ να τον βγάλουμε από εκεί. Προσπαθούμε για το καλύτερο», πρόσθεσε ο κ. Δένδιας.

Τέλος, ο υπουργός Εξωτερικών ανέφερε «Έχουμε μια πολύ σαφή θέση: όλοι όσοι συνδέονται με την ΕΕ πρέπει να τηρούν αυτές τις κυρώσεις. Δεν μπορούμε να έχουμε διάφορα επίπεδα ανάμειξης σε αυτή την κρίση. Όλες οι χώρες που αποδέχονται το Διεθνές Δίκαιο και τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου πρέπει να έχουν κοινή θέση».

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή