«Θερμό» επεισόδιο: Πού θα «χτυπήσει» η Τουρκία; Τα σενάρια που εξετάζονται και πώς θα αντιδράσουμε

Κλιμακώνεται επικίνδυνα η ένταση στο Αιγαίο και η «υπόμονή μας εξαντλείται» – Τα σενάρια που έχει καταρτίσει η Αθήνα και οι τρόποι αντίδρασης – Πανέτοιμες να απαντήσουν και να… γενικεύσουν την κρίση οι Ένοπλες Δυνάμεις.

«Θερμό» επεισόδιο: Πού θα «χτυπήσει» η Τουρκία; Τα σενάρια που εξετάζονται και πώς θα αντιδράσουμε
4'

Με συνεχείς παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου, υπερπτήσεις πάνω από ελληνικά νησιά, παράνομες NAVTEX για δήθεν υδρογραφικές έρευνες ερευνητικών σκαφών, που μάλιστα εκτείνονται και δυτικά του 25ου μεσημβρινού, που αποτελεί το όριο της πάγιας διεκδίκησης της Τουρκίας, μεταξύ Σκύρου - Άη Στράτη – Λέσβου και πολεμική ρητορική κατά του Ελληνισμού, η Άγκυρα διατηρεί σε πολύ υψηλό επίπεδο την ένταση με την Αθήνα.

Οι γέφυρες διαλόγου και συνεννόησης των δύο πλευρών έχουν κοπεί εδώ και καιρό, με τις εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για ένα «θερμό» καλοκαίρι στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο με απρόβλεπτες συνέπειες. Αυτό επίσης που προβληματίζει την Αθήνα είναι η αναβάθμιση των διεκδικήσεων της γείτονος, μέσω της αμφισβήτησης της κυριαρχίας ελληνικών νησιών, μία παράμετρος νέα μεν, για την οποία όμως η Ελλάδα έχει πανίσχυρα επιχειρήματα.

Πολιτική και στρατιωτική ηγεσία συμφωνούν πως η στάση της Τουρκίας προδίδει τη διάθεσή της για αύξηση της κλιμάκωσης των προκλήσεων μέχρι να φτάσουν σε ένα «θερμό» επεισόδιο μικρότερης ή μεγαλύτερης έντασης, με στόχο να οδηγηθούμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Άλλωστε, διπλωματικά όπλα η τουρκική κυβέρνηση δεν διαθέτει, επομένως, με την κατάσταση να οδηγείται στα άκρα θα μας σύρει σε συνομιλίες όπου θα ζητήσει… 100 για να πάρει 10… τα οποία όμως 10 θα τα έχουμε παραχωρήσει εμείς. Τι θα είναι αυτά τα 10; Κανείς δεν μπορεί να εκτιμήσει με ασφάλεια. Από μερική αποστρατιωτικοποίηση νησιών μέχρι αλλαγές στα χωρικά ύδατα.

Στην Αθήνα επισημαίνουν πως αυτή τη στιγμή είναι δύσκολο να εκτιμήσει κανείς και να προβλέψει μέχρι πού μπορεί να φτάσει η τουρκική προκλητικότητα, ωστόσο η υπομονή έχει και τα όριά της και δεν είναι δεδομένο πως η Ελλάδα θα ανέχεται για καιρό τις προκλήσεις του Ερντογάν και των υπουργών του.

Τόσο ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, όσο και ο υπουργός Εξωτερικών κ. Νίκος Δένδιας απαντούν καθημερινά σε κάθε πρόκληση της τουρκικής ηγεσίας, ενώ ο υπουργός Άμυνας κ. Νίκος Παναγιωτόπουλος έδωσε δυναμική απάντηση στις παράλογες αιτιάσεις περί αποστρατιωτικοποίησης.

Ο Έλληνας υπουργός στην Μπρατισλάβα μεταξύ άλλων έθεσε ρητορικά ερωτήματα στους συνομιλητές του, τα οποία αφορούν την απειλή της Τουρκίας, αν δεν αποστρατιωτικοποιήσει η Ελλάδα τα νησιά του Αιγαίου, τότε τι; Και συγκεκριμένα ο κος. Παναγιωτόπουλος είπε: «Υποστηρίζοντας επίσης πως αν δεν αποστρατιωτικοποιηθούν, τότε τι; Είναι προς αρπαγή; Από ποιον; Τα χάνουμε ως κυριαρχικά μας εδάφη; Χάνονται από την Ελλάδα και τα παίρνει κάποιος άλλος; Αυτές είναι όχι μόνο απαράδεκτες καταστάσεις αλλά και παράλογες αν με ρωτάτε. Και θα κάνουμε ότι πρέπει σύμφωνα με τα πλήρη κυριαρχικά μας δικαιώματα για να υπερασπιστούμε και να προστατεύσουμε τα πλήρη κυριαρχικά μας δικαιώματα. Να σας πω ότι κι εμείς φτάνουμε επικίνδυνα στα όριά μας, στα όρια της αυτοσυγκράτησης και της υπομονής μας αλλά αυτό είναι μια άλλη ιστορία».

Όσο για τα σημεία που έχει «στοχεύσει» το τουρκικό καθεστώς… Αναλυτές επισημαίνουν πως ο Ερντογάν θα ακολουθήσει μια τακτική ανάλογη του 2020, με αποστολή ερευνητικού σκάφους στην Ανατολική Μεσόγειο, είτε κοντά στο Καστελλόριζο είτε κοντά στην Κρήτη, στην περιοχή του παράνομου τουρκολιβυκού μνημονίου. Οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας μας έχουν τη δυνατότητα να απαντήσουν αποφασιστικά ακόμα και αν υπάρξει μια διπλή πρόκληση. Το πόσο δυναμική θα είναι η απάντηση, εξαρτάται πάντα και από το μέγεθος της πρόκλησης. Αν δηλαδή ένα ερευνητικό ποντίσει καλώδια, τότε η είναι στην ευχέρεια της πολιτικής ηγεσίας μέχρι ποιο σημείο θα κλιμακώσει την αντίδραση για να μην παραβιαστούν κυριαρχικά δικαιώματα.

Στο υπουργείο Άμυνας πάντως επικρατεί παροιμιώδης ψυχραιμία, σιγουριά για τις δυνάμεις μας και αποφασιστικότητα για αντίδραση σε κάθε ενδεχόμενο. Μάλιστα, όπως τονίζουν πηγές του ελληνικού «Πενταγώνου», τα Επιτελεία έχουν καταρτίσει τουλάχιστον 10 εναλλακτικά σενάρια κλιμάκωσης της τουρκικής προκλητικότητας, διαθέτοντας για κάθε σενάριο τουλάχιστον πέντες διαφορετικούς τρόπους αντίδρασης.

Στην Τουρκία το γνωρίζουν καλά αυτό, πως σε περίπτωση επίθεσης στην Ελλάδα δεν θα βρουν απέναντί τους μια διαλυμένη χώρα ή έναν άτακτο στρατό, θα βρουν πανέτοιμες Ένοπλες Δυνάμεις με τρομακτική δύναμη πυρός. Επίσης, ξέρουν καλά πως σε όποιο σημείο κι αν επιχειρήσουν να προκαλέσουν, η Ελλάδα είναι αποφασισμένη να γενικεύσει τη σύγκρουση, κάτι το οποίο έχει καταστήσει σαφές και η στρατιωτική ηγεσία.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή