Σύνοδος ΝΑΤΟ: Τα F-35, τα F-16 και η «μάχη» Μητσοτάκη - Ερντογάν που μεταφέρθηκε στις συνεντεύξεις

Σύνοδος ΝΑΤΟ: Θετικά αποτιμά η κυβέρνηση τις εργασίες στη Μαδρίτη. Κατατέθηκε επίσημα το αίτημα στις ΗΠΑ για τα F-35, την ώρα που αναθερμάνθηκε το ενδεχόμενο αναβάθμισης και απόκτησης νέων αμερικανικών F-16 από την Τουρκία. Δεν έγιναν αναφορές στα ελληνοτουρκικά κατά τη διάρκεια των εργασιών, ωστόσο, Μητσοτάκης και Ερντογάν μίλησαν μετά το τέλος της διαδικασίας στη Μαδρίτη.

Μητσοτάκης - Ερντογάν
Ερντογάν και Μητσοτάκης στη συνάντηση της Κωνσταντινούπολης τον Μάρτιο του 2022
Turkish Presidency via AP
4'

Θετικά αποτιμά η Αθήνα τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ το τελευταίο τριήμερο στη Μαδρίτη. Από τις πλέον σημαντικές εξελίξεις που «έτρεξαν» στο περιθώριο της συνάντησης των ηγετών της Συμμαχίας, ήταν η επίσημη αποστολή αιτήματος από την Ελλάδα προς τις ΗΠΑ για τα μαχητικά F-35. Το Newsbomb.gr με αναλυτικό ρεπορτάζ εξήγησε τα δεδομένα και τα βήματα που θα γίνουν από εδώ και πέρα, έτσι ώστε να προχωρήσει η προμήθεια των stealth αεροσκαφών για τη χώρα μας.

Την ίδια στιγμή, υπήρξε ικανοποίηση από το γεγονός ότι στη διάρκεια της Συνόδου δεν υπήρξε καμία αναφορά από την Άγκυρα στα όσα υποστηρίζει το τελευταίο διάστημα για τα ελληνικά νησιά και το καθεστώς στο Αιγαίο. Μάλιστα, μετά τη συνάντηση που είχε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον Αμερικανό πρόεδρο, Τζο Μπάιντεν, στην ενημέρωση του Λευκού Οίκου υπήρξε σαφής αναφορά για τη διασφάλιση της σταθερότητας στο Αιγαίο, όπως και στη Συρία, γεγονός που κατέδειξε ότι υπήρξαν σχετικές συστάσεις από τον Αμερικανό πρόεδρο προς τον Τούρκο ομόλογό του.

Την ίδια ώρα, όμως, Μπάιντεν και Ερντογάν επανάφεραν στην επικαιρότητα το θέμα του προγράμματος των F-16 για την Τουρκία, το οποίο είχε «παγώσει» το προηγούμενο διάστημα. Ο Αμερικανός πρόεδρος εμφανίστηκε θετικός στο να προχωρήσει, τονίζοντας ωστόσο πως χρειάζεται η έγκριση του Κογκρέσου. Παρά το γεγονός ότι ο πρόεδρος Μπάιντεν εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι θα ολοκληρωθεί η διαδικασία και το πρόγραμμα αναβάθμισης, αλλά και πώλησης νέων, μαχητικών της Άγκυρας θα υλοποιηθεί, υπήρξαν ήδη οι πρώτες αντιδράσεις από Ρεπουμπλικανούς γερουσιαστές.

Σε κάθε περίπτωση, κατά τη διάρκεια των εργασιών της Συνόδου δεν υπήρξαν εν τέλει αναφορές στα ελληνοτουρκικά, ούτε από την πλευρά του Κυριάκου Μητσοτάκη ούτε από την πλευρά του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Οι δυο ηγέτες, όμως, μετέφεραν την αντιπαράθεση στο πεδίο των συνεντεύξεων Τύπου. Ο Έλληνας πρωθυπουργός απάντησε σε όλα όσα έχουν διατυπωθεί από τον Τούρκο πρόεδρο και την Άγκυρα το τελευταίο διάστημα. Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε πως έχει ακούσει ξανά από τον Ερντογάν πως δεν πρόκειται να συνομιλήσει μαζί του, τονίζοντας πως η Ελλάδα πάντα επιζητά τη λύση του διαλόγου. Επισήμανε, δε, πως δεν είναι στόχος της Αθήνας μια απομονωμένη Τουρκία ενώ ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να ακολουθήσει τη ρητορική του Τούρκου προέδρου.

Από την πλευρά του, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατηγόρησε για ακόμα μια φορά δημόσια τον Έλληνα πρωθυπουργό ότι αθέτησε τη συμφωνία που έκαναν κατά τη διάρκεια της τελευταίας συνάντησής τους στην Κωνσταντινούπολη. Ο Τούρκος πρόεδρος έκανε εκ νέου αναφορές στα ελληνικά νησιά, αναφέροντας πως δεν μπορούν να είναι στρατιωτικοποιημένα. Επιπλέον, αναφέρθηκε και στο θέμα της Αλεξανδρούπολης, κάνοντας λόγο για αμερικανικές βάσεις που έχουν στόχο τη Ρωσία. Παράλληλα, όμως, μίλησε και για την προσπάθεια υλοποίησης του προγράμματος των F-16 αναφέροντας ότι διείδε τη θετική διάθεση του προέδρου Μπάιντεν.

Μητσοτάκης και Ερντογάν, ωστόσο, δεν έχουν να «αντιμετωπίσουν» μόνο ο ένας τον άλλον αλλά και την αντιπολίτευση Αθήνας και Άγκυρας. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας, σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Open έκανε λόγο για διπλωματικό «Βατερλό» της κυβέρνησης στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ. Μάλιστα, υποστήριξε πως αν αυτό συνέβαινε με τον ίδιο πρωθυπουργό «θα γύριζα με τα πόδια από τη Μαδρίτη». Την ίδια ώρα, στην Τουρκία ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου έστρεψε τα πυρά του κατά του Τούρκου προέδρου. «Τώρα μας έρχεται και αναρωτιέται στο γιατί εξοπλίζονται (τα νησιά) Πού ήσουν αδερφέ τόσο καιρό; Τώρα το έμαθες; Η εξωτερική πολιτική είναι κάτι διαφορετικό. Υπάρχει μια έννοια που ονομάζεται βαθιά διπλωματία», ανέφερε για τη στάση Ερντογάν στο ΝΑΤΟ.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή