Θερμό επεισόδιο: Πώς μπορεί να επιτεθεί η Τουρκία στην Ελλάδα το 2023
Ο Ερντογάν χρειάζεται μια δικαιολογία είτε για να αναβάλει εκλογές είτε για να αποσπάσει την προσοχή των Τούρκων με εθνικισμό. Μια σύγκρουση με την Ελλάδα του λύνει το πρόβλημα, σύμφωνα με τον αναλυτή Μάικλ Ρούμπιν.
Κλιμακώνεται επικίνδυνα η ένταση λόγω και έργω από την Τουρκία, εντείνοντας τα σενάρια για ένα «θερμό επεισόδιο». Οι γέφυρες διαλόγου και συνεννόησης των δύο πλευρών έχουν κοπεί εδώ και καιρό, κάτι άλλωστε που φάνηκε ξεκάθαρα και στην Σύνοδο Κορυφής στην Πράγα.
Ερντογάν και Μητσοτάκης βρέθηκαν σε πολύ κοντινή απόσταση, αλλά δεν αντάλλαξαν ούτε ματιά. Ο Τούρκος πρόεδρος προκάλεσε ξανά κατά τη διάρκεια ομιλίας του, κάτι που έφερε την άμεση αντίδραση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη. Ο κ. Μητσοτάκης απάντησε ευθέως και σε σκληρό ύφος στον Ταγίπ Ερντογάν πως πρέπει να πάψει να αμφισβητεί την κυριαρχία των ελληνικών νησιών. Ο πρωθυπουργός συνέστησε στον Τούρκο πρόεδρο αντί να προκαλεί εντάσεις, να προσέλθει σε συνεννόηση και διάλογο χωρίς προκλήσεις και ακραία ρητορική.
Παρά την στιβαρή στάση της Αθήνας απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις, πολλοί αναλυτές κάνουν λόγο για σχέδιο της Άγκυρας να επιτεθεί στην Ελλάδα.
Συγκεκριμένα, ο Μάικλ Ρούμπιν, αναλυτής μιας από τις γνωστότερες και ισχυρότερες «δεξαμενές σκέψης» της Ουάσινγκτον, του American Enterprise Institute, σε άρθρο του περιγράφει μερικούς από τους λόγους που ο Ερντογάν μπορεί να εξαπολύσει επίθεση επί του πεδίου.
Όπως γράφει, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν χρειάζεται μια δικαιολογία είτε για να αναβάλει τις εκλογές του 2023 είτε για να αποσπάσει την προσοχή των Τούρκων από την οικονομία με εθνικισμό. Μια σύγκρουση με την Ελλάδα καλύπτει ικανοποιητικά και τις δύο περιπτώσεις.
«Ο Ερντογάν δεν είναι ανόητος. Καταλαβαίνει τη βαθιά ταλαιπωρία στην οποία βρίσκεται. Το στοίχημα του επιτοκίου του απέτυχε. Η Τουρκία είναι σχεδόν χρεοκοπημένη. Ο πληθωρισμός πλησιάζει το 100% και το νόμισμα της Τουρκίας βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση. Οι Τούρκοι είναι δυστυχισμένοι. Στο μεταξύ πλησιάζουν εκλογές. Για χρόνια τέτοιες εκλογές δεν είχαν σημασία. Οι ηγέτες της αντιπολίτευσης της Τουρκίας είναι τεμπέληδες, μη χαρισματικοί ή στη φυλακή. Ο Ερντογάν έλεγχε αρκετά τα μέσα ενημέρωσης και τους μηχανισμούς ώστε να μπορεί να ωθήσει τα πράγματα με τον τρόπο του χωρίς πολλές ερωτήσεις, τουλάχιστον από το εσωτερικό της Τουρκίας.»
Ο Ταγίπ Ερντογάν και ο υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ αμφισβητούν όλο και περισσότερο την ελληνική κυριαρχία στα νησιά του Αιγαίου, επιδιώκοντας ουσιαστικά να «ξαναγράψουν» τη Συνθήκη της Λωζάνης του 1923 και τις επακόλουθες συμβάσεις και συμφωνίες. Πιθανότατα θα κάνει την κίνησή του στο Αιγαίο, με το επιχείρημα ότι τα νησιά δεν ανήκουν στην Ελλάδα.
Τουρκικά αεροσκάφη παρενόχλησαν στο παρελθόν κατοίκους του Καστελλόριζου, μόλις ενάμισι μίλι από τις ακτές της Τουρκίας, αλλά η επιδίωξη να καταλάβει ένα νησί με σχεδόν 500 Έλληνες κατοίκους θα οδηγούσε σε πόλεμο, κάτι που ο Ερντογάν ελπίζει να αποφύγει, σύμφωνα με το άρθρο.
Ο Ρούμπιν, επισημαίνει ότι ο Ερντογάν μπορεί να αποβιβάσει πεζοναύτες ή ειδικές δυνάμεις στην Κανδελιούσα ή την Κίναρο και μετά να προκαλέσει την Ελλάδα να τους απομακρύνει. Αυτή η διπλωματική κρίση θα μπορούσε να αναζωογονήσει τη θρησκευτική βάση του Ερντογάν και τους Τούρκους εθνικιστές. Ο Ερντογάν θα μπορούσε ταυτόχρονα να επιμείνει ότι οποιαδήποτε κριτική εναντίον του ή του ιστορικού του θα ήταν προδοτική. Και κάπως έτσι θα μπορούσε να κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης και να ακυρώσει εντελώς τις εκλογές.