Η ενόχληση του ελληνοαμερικανικού λόμπι και οι διευκρινίσεις Συρίγου
Η Αλεξία Τασούλη γράφει στο Newsbomb.gr και το «Διπλωματικό Διαβατήριο» για τα «απόνερα» των δηλώσεων του Άγγελου Συρίγου στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού.
Δεν ακούστηκαν θετικά στους ομογενείς στις Ηνωμένες Πολιτείες οι δηλώσεις που έκανε ο υφυπουργός Παιδείας, και άριστος γνώστης των ελληνοτουρκικών θεμάτων Άγγελος Συρίγος. Όσο και αν το σκεπτικό του ήταν να κάνει μια μακροπρόθεσμη ανάλυση, η δήλωσή του ότι «θέλουμε η Τουρκία να πάρει F-16 διότι είναι προς το συμφέρον μας» δεν ακούστηκε καλά στο Ελληνοαμερικανικό λόμπι το οποίο δίνει αγώνα προκειμένου να μην γίνει αυτή η συμφωνία με τους όρους που θέλει η Άγκυρα, να αποτρέψει μια τέτοια δυνατότητα σε μία χώρα που είναι κατοχική δύναμη στην Κύπρο και διεξάγει στρατιωτικές επιχειρήσεις σε Ιράκ, Συρία και Λιβύη.
Ένας από τους πιο δραστήριους Ελληνοαμερικανούς παράγοντες, ο Έντι Ζεμενίδης, ο οποίος βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή τόσο με τον πρόεδρο της επιτροπής εξωτερικών σχέσεων της Γερουσίας Ρόμπερτ Μενέντεζ αλλά και με τον Αμερικανό πρέσβη στην Αθήνα Τζώρτζ Τσούνη, μιλώντας στο Open άφησε αιχμές ζητώντας εξηγήσεις από τον κ. Συρίγο με ποια σκοπιμότητα έκανε αυτή την τοποθέτηση. Αλλά και άλλοι Ελληνοαμερικανοί είπανε ότι αυτή η δήλωση ήταν εσκεμμένη, ότι δεν ήταν τυχαία και ότι θα δώσει ένα επιπλέον επιχείρημα στην τουρκική πλευρά, ενόψει της κρίσιμης ψηφοφορίας στη Γερουσία.
Ο κ. Συρίγος εκτιμά ότι αν η Τουρκία στραφεί και πάλι στη Ρωσία, όπως έκανε με τους S-400, δεν θα μπορέσει να τη σταματήσει κανείς. Ενώ τώρα, που βρίσκεται σε διαβουλεύσεις με την αμερικανική πλευρά συγκρατείται ως έναν βαθμό.
Η πολεμική αεροπορία της Τουρκίας είναι η αιχμή των επιθετικών της κινήσεων, λέει ο κ. Συρίγος. Δεν θα μείνει χωρίς αεροπορία. Άρα είναι προς το συμφέρον της Ελλάδος να προμηθευτεί αυτά τα οπλικά συστήματα από τη Δύση και ειδικότερα από την Αμερική με τους όρους που έχει αναφέρει επανειλημμένως ο γερουσιαστής Μενέντεζ.
Συγκεκριμένα ο Μενέντεζ προτείνει να δοθούν τα F-16 στην Τουρκία υπό τον αυστηρό όρο να μην προβαίνουν σε υπερπτήσεις ελληνικών νησιών. Από όλες τις δυτικές χώρες που δύνανται να πουλήσουν στρατιωτικό εξοπλισμό στην Τουρκία, μόνον η αμερικανική γερουσία μπορεί να επιβάλλει τέτοιους αυστηρούς όρους και να ελέγχει την εφαρμογή τους.
H δήλωση του κ. Συρίγου όπως ήταν αναμενόμενο προκάλεσε εκτός από την αντίδραση της ομογένειας και την αντίδραση της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Αν λοιπόν δεχτούμε ότι έχουν μια βάση λογικής τα όσα είπε ο κ. Συρίγος σίγουρα η εσωτερική αντιπαράθεση για ένα θέμα που αφορά τα εθνικά μας συμφέροντα δεν βοηθά την Ελλάδα…