ΤΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ, ΟΙ ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ «ΚΩΛΟΤΟΥΜΠΕΣ» ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ

Τα μυστικά της συνάντησης Μητσοτάκη – Ερντογάν: Αισιοδοξία, επιφυλάξεις και πολλοί «αστερίσκοι»

O Kυριάκος Μητσοτάκης στις πρώτες του δηλώσεις μετά τη συνάντηση με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έκανε λόγο για συγκρατημένη νέα αρχή με την Τουρκία. Ποιοι είναι οι τρεις άξονες της συνεργασίας των δύο χωρών;

Τα μυστικά της συνάντησης Μητσοτάκη – Ερντογάν: Αισιοδοξία, επιφυλάξεις και πολλοί «αστερίσκοι»
5'

«Είμαστε αισιόδοξοι αλλά όχι αιθεροβάμονες». Αυτό είναι το συμπέρασμα της Αθήνας μετά την χθεσινή συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Τούρκο πρόεδρο. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε πως το πλαίσιο που οραματίζεται για τη συνεργασία με την Τουρκία, έχει τρεις άξονες.

«Πρώτος είναι ο πολιτικός διάλογος υπό την καθοδήγηση των υπουργών Εξωτερικών. Η βασική διαφορά είναι οι θαλάσσιες ζώνες. Ο δεύτερος είναι δίαυλος είναι τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης. Ο τρίτος άξονας αφορά τη θετική ατζέντα και αφορά σε οικονομικά θέματα. Τη συνεργασία στα ενεργειακά και την πολιτική προστασία», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός σημείωσε επίσης ότι υπάρχει πρόθεση για συνάντηση πριν το τέλος του έτους, στη Θεσσαλονίκη σε ανώτατο επίπεδο με θετική ατζέντα.

Μάλιστα έκανε λόγο για συγκρατημένη νέα αρχή στις σχέσεις Ελλάδας - Τουρκίας, ενώ ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στις σχέσεις Ευρώπης - Τουρκίας: «Θέλω να θυμίσω επίσης ότι το ζήτημα των ευρωτουρκικών σχέσεων θα αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης σε επίπεδο Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, όπως γνωρίζετε, στο παρελθόν έχει πάρει αποφάσεις σχετικά με το πλαίσιο των σχέσεων Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας.

Θυμάστε γιατί τα είχατε καλύψει εμπεριστατωμένα ότι είχε ανοίξει δύο δρόμους για την Τουρκία. Τον καλό και τον λιγότερο καλό. Πρόθεσή μας είναι να πορευθούμε στον θετικό δρόμο και σίγουρα η βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων μόνο να βοηθήσει μπορεί τη συνολική προσέγγιση της Τουρκίας προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, από τη στιγμή που δεν έχω λόγο να αμφισβητώ ότι αυτή η πρόθεση της Τουρκίας φαίνεται αυτή τη στιγμή να είναι ειλικρινής».

Δυο διαφορετικές σχολές διπλωματίας

Οι δύο άνδρες είναι γεγονός ότι εκπροσωπούν δύο διαφορετικές σχολές διπλωματίας. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ακολούθησε τις ράγες του ορθολογισμού με σαφείς προσανατολισμούς και σταθερές συμμαχίες. Με προσήλωση στο διεθνές δίκαιο, στους θεσμούς αλλά και με αμετακίνητες κόκκινες γραμμές. Είναι η σχολή που ακολουθούν χωρίς εξαιρέσεις όλες οι χώρες της Δύσης και που, από το ΝΑΤΟ έως την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Από την άλλη μεριά ο Ταγίπ Ερντογάν ακολούθησε τον αυτοσχεδιασμό με ευκαιριακές συμμαχίες, με επιθετική ρητορική, με εκβιασμούς και ανατολίτικα παζάρια. Εκ του αποτελέσματος δεν πέτυχε τίποτα και συνεπώς μπήκε στη διαδικασία των κυβιστήσεων.

Ο πρωθυπουργός είχε τετ α τετ με τον Ερντογάν για περίπου μία ώρα, ενώ και οι φωτογραφίες με τη θερμή χειραψία έδειξαν πως πλέον το κλίμα μεταξύ των δύο ηγετών είναι άκρως θετικό. «Θέλουμε να χτίσουμε στο θετικό κλίμα μετά τους σεισμούς. Η σημερινή συνάντηση επαλήθευσε τη διάθεση για μια νέα επανεκκίνηση των ελληνοτουρκικών σχέσεων και για έναν πιο σαφή οδικό χάρτη για το πώς θα κινηθούμε τους επόμενους μήνες», ανέφερε αρχικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός, τόνισε: «Πρόθεση να ξανασυνατηθούμε πριν το τέλος του έτους, στη Θεσσαλονίκη σε ανώτατο επίπεδο με θετική ατζέντα στο μενού. Δεν λύθηκαν, βεβαίως, όλα τα προβλήματα, αλλά υπάρχει διάθεση να ξαναπροσεγγίσουμε το πλαίσιο των σχέσεών μας από μια θετική σκοπιά».

Ένας… άλλος Ερντογάν

Aπό την άλλη πλευρά ο Τούρκος πρόεδρος φαίνεται να χαράσσει νέα πορεία καθώς δήλωσε πως η χώρα του «ποτέ δεν έχει χρησιμοποιήσει τα F-16 κατά της Ελλάδας και ούτε σχεδιάζουμε να το κάνουμε στο μέλλον». Μένει βεβαίως να δούμε αν πρόκειται για αλλαγή στρατηγικής ή για τακτικό ελιγμό του Ταγίπ Ερντογάν. Σύμφωνα με όσα μετέδωσε το τουρκικό πρακτορείο Anadolu, o Τούρκος πρόεδρος υπογράμμισε ότι στόχος αναφορικά με την Ελλάδα είναι να κερδίσουμε περισσότερους φίλους παρά εχθρούς».

Μάλιστα λίγο μετά τη συνάντησή του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους της Λιθουανίας, ο Τούρκος ηγέτης δήλωσε χαρακτηριστικά: «Είθε η συνάντησή μας να είναι επωφελής για τις χώρες μας». Η συνάντηση των δύο ηγετών είχε διάρκεια περίπου μία ώρα και οι δυο τους, αφού αντάλλαξαν μία θερμή χειραψία, είχαν τον ακόλουθο σύντομο διάλογο: «Έχουμε μια νέα κυβέρνηση, πρωθυπουργέ, άρα έχουμε εδώ μια νέα ομάδα», τόνισε ο Ερντογάν, με τον Έλληνα πρωθυπουργό να απαντάει: «Όπως και εμείς. Αλλά αντιλαμβάνομαι ότι οι υπουργοί μας έχουν ήδη συναντηθεί και ξεκίνησαν μια καλή επαφή».

Οι δύο αρχηγοί, μάλιστα, κατά τη διάρκεια της επαφής του, η οποία διήρκησε μία ώρα, ήρθαν και σε κάποιες πρώτες συμφωνίες που αναμένεται να πραγματοποιηθούν το φθινόπωρο στη Θεσσαλονίκη. Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει το Μέγαρο Μαξίμου, συμφώνησαν η επόμενη συνεδρίαση του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας να πραγματοποιηθεί στη συμπρωτεύουσα.

Παράλληλα, συμφωνήθηκε οι δύο πλευρές να οικοδομήσουν πάνω στο θετικό μομέντουμ κα να ενεργοποιήσουν κατά το επόμενο διάστημα πολλαπλούς διαύλους επικοινωνίας ανάμεσα στις δύο χώρες. Μάλιστα, ανέθεσαν στους υπουργούς Εξωτερικών να καθοδηγούν τη διαδικασία και να ενημερώνουν τους ηγέτες για την πρόοδο που σημειώνεται.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή