ΕΘΝΙΚΑ

«Κλείδωσε» η ομιλία Ράμα στο Γαλάτσι: Αναβρασμός στο πολιτικό σκηνικό

«Κλείδωσε» η ομιλία Ράμα στο Γαλάτσι: Αναβρασμός στο πολιτικό σκηνικό
Φωτ. αρχείου: Eurokinissi

«Ανάβει» φωτιές η επίσκεψη του Έντι Ράμα στην Αθήνα

Εν αναμονή του μηνύματος που θα στείλει ένθεν κακείθεν ο Έντι Ράμα την Κυριακή το πρωί από το κλειστό του Γαλατσίου βρίσκεται το κυβερνητικό επιτελείο.

Υπενθυμίζεται ότι με βάση τις τελευταίες πληροφορίες ο Αλβανός πρωθυπουργός θα μιλήσει στις 10.30 το πρωί στο κλειστό του Γαλατσίου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το himara.gr η ομιλία Ράμα ενδέχεται να λάβει τη μορφή σόου με συναυλία γνωστής τραγουδίστριας, η οποία κάνει καριέρα τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα, μετά την ομιλία του Αλβανού πρωθυπουργού.

Η ενόχληση της Αθήνας έχει διαφανεί ήδη από πολλές ελληνικές κυβερνητικές πηγές.

Στη συνέντευξη που παραχώρησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης την Τετάρτης (8/5) στον Αντώνη Σρόιτερ, αναφερόμενος στην επικείμενη έλευση του Αλβανού πρωθυπουργού Έντι Ράμα στην Ελλάδα, επισήμανε ότι δεν είναι προσκεκλημένος της κυβέρνησης και ότι έρχεται να μιλήσει σε ομοεθνείς του:

«Είναι δικαίωμά του, μια επιλογή που μάλλον περιττή μου φαίνεται, γι’ αυτό και είπα ότι είναι μια αχρείαστη επιλογή. Έχουμε ζητήματα με τις ελληνοαλβανικές σχέσεις», είπε και πρόσθεσε ότι το θέμα της κράτησης του Φρέντι Μπελέρη είναι ευρωπαϊκό, δεν είναι διμερές. Σε ό,τι αφορά τη συγκέντρωση στην οποία θα είναι ομιλητής ο Έντι Ράμα, είπε «τη συνάθροιση δεν θα την απαγορεύσουμε, δεν θα τη διευκολύνουμε».

Σήμερα μιλώντας στον ΣΚΑΙ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης χαρακτήρισε ιδιωτική την επίσκεψη Ράμα και είπε πως «προφανώς θα απαντήσουμε αν υπάρξει οποιαδήποτε αφορμή για απάντηση».

Επίσης φάνηκε ξεκάθαρα η δυσφορία που επικρατεί στην Αθήνα από τους χειρισμούς του Αλβανού πρωθυπουργού, Έντι Ράμα, ο οποίος επισκέπτεται τη χώρα μας την ημέρα που συμπληρώνεται ένας χρόνο από τη φυλάκιση του Φρέντι Μπελέρη από τις τελευταίες δηλώσεις Κικίλια και Πλεύρη.

«Δεν νομίζω πως είναι θετικό ότι έρχεται ο Ράμα στην Αθήνα», είπε χθες βράδυ ο Βασίλης Κικίλιας. Μιλώντας στο ACTION24 ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας εξέφρασε τον προβληματισμό του.

«Είπε ο πρωθυπουργός ότι είναι άκαιρο, είπε ο υπουργός Εξωτερικών ότι είναι εκτός πλαισίου. Είμαστε μια ελεύθερη χώρα, δεν θα απαγορέψουμε σε έναν ξένο ηγέτη να έρθει», δήλωσε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Κικίλιας για την επίσκεψη Ράμα.

Από την πλευρά του ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Θάνος Πλεύρης μιλώντας στον ΑΝΤ1 αναφερόμενος στο θέμα δήλωσε ότι ο Έντι Ράμα έρχεται στη χώρα μας επειδή είναι ενοχλημένος με την υποψηφιότητα του Φρέντι Μπελέρη στις ευρωεκλογές.

«Πρόκειται για μία επίσκεψη ιδιωτική, που γίνεται στο πλαίσιο των εκλογών της Αλβανίας για να μιλήσει με συμπατριώτες του», δήλωσε αρχικά τονίζοντας πως «Προφανώς το κάνει δείχνοντας την ενόχλησή του επειδή ο φυλακισμένος δήμαρχος Χειμάρρας, με δικές του ενέργειες, σε μία στημένη υπόθεση, είναι στο ευρωψηφοδέλτιο και θέλει να δώσει τους δικούς του συμβολισμούς», εξηγώντας ότι «ο χρόνος στον οποίο γίνεται είναι πάνω στον χρόνο της παράνομης σύλληψης και κοντά στις ευρωεκλογές».

«Στις δημοκρατικές χώρες δεν μπορείς να απαγορεύσεις σε πρόεδρο ενός κόμματος να κάνει ανοιχτή εκδήλωση», είπε ο κύριος Πλεύρης, ενώ σε σχόλιο των παρουσιαστών της εκπομπής πως η Γερμανία απαγόρευσε τόσο ομιλία του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, όσο και του Γιάνη Βαρουφάκη, ο βουλευτής είπε «δεν ξέρω με τι όρους και προϋποθέσεις η Γερμανία απαγόρευσε τον κύριο Βαρουφάκη. Η Γερμανία παίρνει θέση με βάση το περιεχόμενο της ομιλίας».

«Η απάντηση στον Ράμα είναι η ψήφος στον Μπελέρη»

Παράλληλα ο Θάνος Πλεύρης σημείωσε ότι δεν μπορεί να απαγορευθεί το συναθροίζεσθαι στον πρωθυπουργό μίας χώρας, ο οποίος για την Ελλάδα δεν έχει χαρακτηριστεί ανεπιθύμητο πρόσωπο, επειδή θέλει να κάνει μία ιδιωτική συγκέντρωση για άτομα που ψηφίζουν στην Αλβανία και μένει εδώ, καθώς, όπως υπογράμμισε, κάτι τέτοιο θα εξυπηρετούσε την αλβανική προπαγάνδα.

«Η ελληνική πλευρά λέει ότι έχουμε καταγγείλει την Αλβανία, την παρακολουθούμε σε όλο το πλαίσιο για την ελληνική ομογένεια, ο Μπελέρης είναι στο ευρωψηφοδέλτιο και η απάντηση στον Ράμα είναι η ψήφος στον Μπελέρη. Ξέρει (σ.σ. ο Ράμα) ότι πιθανότατα θα έχει έναν άνθρωπο, που έχει φυλακίσει παράνομα, να τον ελέγχει, πέρα από την αυστηρή παρακολούθηση που έχει από την ελληνική κυβέρνηση».

Τι λένε οι ειδικοί

Μιλώντας στο Newsbomb.gr o o Αντώνης Κλάψης, Επίκουρος καθηγητής Διπλωματίας και Διεθνούς Οργάνωσης στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και ερωτώμενος για την επίσκεψη του Έντι Ράμα στην Αθήνα και την πιθανότητα «τουρκικού δακτύλου» ο κ. Κλάψης απάντησε: «Η Τουρκία έχει αναπτύξει σημαντικές σχέσεις με την Αλβανία για προφανείς λόγους. Η επίσκεψη Ράμα εντάσσεται στην προεκλογική του εκστρατεία για τις εκλογές , οπότε έρχεται στην Αθήνα γιατί έχει εδώ εκλογικό ακροατήριο. Δεν ξέρω κατά πόσο συνδέεται με την υποψηφιότητα Μπελέρη, αλλά έρχεται σε περίοδο που δεν είναι καλές οι ελληνοαλβανικές σχέσεις».

Ο δε καθηγητής Διεθνούς Δικαίου, Άγγελος Συρίγος, μίλησε στον ΣΚΑΙ για την απόφαση του Έντι Ράμα να επισκεφτεί ιδιωτικά την Αθήνα. «Τον ενοχλεί η κάθοδος Μπελέρη στις Ευρωεκλογές , αλλά δεν θα αναφερθεί σε αυτό», είπε.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο βουλευτής της ΝΔ και καθηγητής διεθνών σχέσεων Τάσος Χατζηβασιλείου. «Ο Ράμα έρχεται σε άκαιρο χρονικά σημείο, δεν έχει κληθεί από την κυβέρνηση», σχολίασε στο ACTION24.

Η προαναγγελία του Έντι Ράμα

Υπενθυμίζεται ότι με βίντεο στο Facebook ο Αλβανός πρωθυπουργός, Έντι Ράμα, είχε προαναγγείλει την προεκλογική του συγκέντρωση την Κυριακή 12 Μαΐου στην Αθήνα, παρά την έντονη ενόχληση που εξέφρασε η κυβέρνηση και ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος μίλησε για περιττή και αχρείαστη επιλογή, και παρά τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης στην Ελλάδα.

Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας απάντησε στις αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης: «Είναι πολύ περίεργο να ακούω τις δηλώσεις της ελληνικής αντιπολίτευσης, ενώ μπορώ να κατανοήσω πλήρως την προοπτική που μεταφέρει ο Έλληνας πρωθυπουργός. Η έντονη αντίθεση στις απόψεις για το ίδιο θέμα ρίχνει φως στο γιατί κάποιοι είναι στην αντιπολίτευση ενώ σε άλλους ανατίθεται η διακυβέρνηση από το λαό».

Ο Έντι Ράμα προγραμματίζει αντίστοιχες επισκέψεις και ομιλίες το επόμενο δίμηνο στο Μιλάνο, το Λονδίνο και το Ντίστελντορφ.

Σχετικές ειδήσεις

Σχετικές ειδήσεις