ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κικίλιας για Ράμα: «Δεν νομίζω πως είναι θετικό ότι έρχεται στην Αθήνα»

Κικίλιας για Ράμα:  «Δεν νομίζω πως είναι θετικό ότι έρχεται στην Αθήνα»

Νέες πολιτικές αντιδράσεις για την επικείμενη επίσκεψη Έντι Ράμα 

Την ενόχληση της Αθήνας για την επικειμένη επίσκεψη του Έντι Ράμα, επιβεβαίωσε ένα ακόμη κυβερνητικός στέλεχος.

Σημειώνεται ότι από πολλές πηγές φάνηκε ξεκάθαρα η δυσφορία που επικρατεί στην Αθήνα από τους χειρισμούς του Αλβανού πρωθυπουργού, Έντι Ράμα, ο οποίος επισκέπτεται τη χώρα μας την ημέρα που συμπληρώνεται ένας χρόνο από τη φυλάκιση του Φρέντι Μπελέρη.

«Δεν νομίζω πως είναι θετικό ότι έρχεται ο Ράμα στην Αθήνα», είπε ο Βασίλης Κικίλιας. Μιλώντας στο ACTION24 ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας εξέφρασε τον προβληματισμό του.

«Είπε ο πρωθυπουργός ότι είναι άκαιρο, είπε ο υπουργός Εξωτερικών ότι είναι εκτός πλαισίου. Είμαστε μια ελεύθερη χώρα, δεν θα απαγορέψουμε σε έναν ξένο ηγέτη να έρθει», δήλωσε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Κικίλιας για την επίσκεψη Ράμα.

Η προαναγγελία του Έντι Ράμα

Με βίντεο στο Facebook ο Αλβανός πρωθυπουργός, Έντι Ράμα, είχε προαναγγείλει την προεκλογική του συγκέντρωση την Κυριακή 12 Μαΐου στην Αθήνα, παρά την έντονη ενόχληση που εξέφρασε η κυβέρνηση και ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος μίλησε για περιττή και αχρείαστη επιλογή, και παρά τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης στην Ελλάδα.

Η συγκυρία στις ελληνοαλβανικές σχέσεις είναι αρνητική λόγω της υπόθεσης Μπελέρη ένα χρόνο από την προφυλάκισή του.

Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας απάντησε στις αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης: «Είναι πολύ περίεργο να ακούω τις δηλώσεις της ελληνικής αντιπολίτευσης, ενώ μπορώ να κατανοήσω πλήρως την προοπτική που μεταφέρει ο Έλληνας πρωθυπουργός. Η έντονη αντίθεση στις απόψεις για το ίδιο θέμα ρίχνει φως στο γιατί κάποιοι είναι στην αντιπολίτευση ενώ σε άλλους ανατίθεται η διακυβέρνηση από το λαό».

Ο Έντι Ράμα προγραμματίζει αντίστοιχες επισκέψεις και ομιλίες το επόμενο δίμηνο στο Μιλάνο, το Λονδίνο και το Ντίστελντορφ.

Στο Γαλάτσι η ομιλία του Ράμα

Την άδεια έδωσε η εταιρεία ακινήτων του Δημοσίου και τη συμφωνία της μίσθωσης έκλεισε ο ιδιώτης που διαχειρίζεται μέρος των Ολυμπιακών Εγκαταστάσεων.

Το επιτελείο του Ράμα αναφέρει ότι περιμένει πάνω από 6.000 Αλβανούς ομογενείς και ότι η ομιλία του δεν θα είναι πολιτική, ούτε θα αφορά τα θέματα των δύο χωρών.

Η στρατηγική Ράμα και τα ερωτήματα

Μάλιστα, η ελληνική κυβέρνηση είχε συνδέσει το θέμα της ενταξιακής πορείας της Αλβανίας στην ΕΕ, ως αντίδραση στην επιλογή του πρωθυπουργού της Αλβανίας να κόψει τις γέφυρες με την Αθήνα.

Έτσι, στη συνέντευξη που παραχώρησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης την Τετάρτης (8/5) στον Αντώνη Σρόιτερ, αναφερόμενος στην επικείμενη έλευση του Αλβανού πρωθυπουργού Έντι Ράμα στην Ελλάδα, επισήμανε ότι δεν είναι προσκεκλημένος της κυβέρνησης και ότι έρχεται να μιλήσει σε ομοεθνείς του:

«Είναι δικαίωμά του, μια επιλογή που μάλλον περιττή μου φαίνεται, γι’ αυτό και είπα ότι είναι μια αχρείαστη επιλογή. Έχουμε ζητήματα με τις ελληνοαλβανικές σχέσεις», είπε και πρόσθεσε ότι το θέμα της κράτησης του Φρέντι Μπελέρη είναι ευρωπαϊκό, δεν είναι διμερές. Σε ό,τι αφορά τη συγκέντρωση στην οποία θα είναι ομιλητής ο Έντι Ράμα, είπε «τη συνάθροιση δεν θα την απαγορεύσουμε, δεν θα τη διευκολύνουμε».

Με ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ (πρώην Twitter) ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Έντι Ράμα αναφέρεται στην επικείμενη έλευσή του στην Ελλάδα, στις 12/5, και επιχειρώντας να δώσει απαντήσεις ισχυρίστηκε ότι γίνεται στο «πλαίσιο μιας από καιρό προγραμματισμένης σειράς επισκέψεων σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες», συμπεριλαμβανομένης της χώρας μας.

Στην αρχή της ανάρτησής του, γράφει πως «είναι πολύ περίεργο να ακούω τις δηλώσεις της ελληνικής αντιπολίτευσης, ενώ μπορώ να κατανοήσω πλήρως την προοπτική που μεταφέρει ο Έλληνας πρωθυπουργός. Η έντονη αντίθεση στις απόψεις για το ίδιο θέμα ρίχνει φως στο γιατί κάποιοι είναι στην αντιπολίτευση ενώ σε άλλους ανατίθεται η διακυβέρνηση από τον λαό», προσθέτοντας ότι «όπως σωστά τόνισε» ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, «η Ελλάδα παραμένει μια δημοκρατική χώρα όπου ηγέτες από άλλα δημοκρατικά έθνη μπορούν να επισκεφθούν, να συναντηθούν με συμπατριώτες τους και να τους επαινέσουν για τη σκληρή δουλειά τους και την πολύτιμη συνεισφορά τους όχι μόνο στη χώρα που κατοικούν αλλά και στην πατρίδα τους».

Ουσιαστικά πρόκειται για έναν τακτικό ελιγμό, αφού αποφεύγει να έρθει σε ευθεία ρήξη με τον Μητσοτάκη και επιλέγει να πετάξει τη μπάλα στην αντιπολίτευση, χωρίς όμως να απαντά σε κανένα ουσιαστικό ερώτημα.

  • Γιατί ο κ. Ράμα επέλεξε να έρθει στην Αθήνα ακριβώς ένα χρόνο μετά τη φυλάκιση Μπελέρη;
  • Γιατί ο Ράμα επέλεξε να έρθει στην Ελλάδα μια ημέρα πριν την επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στην Άγκυρα και τη συνάντησή του με τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν;
  • Τι ακριβώς θέλει να πει στον αλβανικό πληθυσμό που ζει εδώ και χρόνια στην Ελλάδα;
  • Γιατί επέμενε όλο το προηγούμενο διάστημα να ζητά εκβιαστικά ανοιχτούς χώρους όπως η πλατεία Συντάγματος ενώ γνωρίζει ότι τίθεται ζήτημα ασφαλείας;

Ο Ράμα γνωρίζει πολύ καλά ότι είναι σφοδρή η κριτική που ασκεί στην κυβέρνηση της ΝΔ η αντιπολίτευση (ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ-Ελληνική Λύση) με αφορμή την ανεπίσημη επίσκεψή του και γι’ αυτό το λόγο πιέζει τον Κυριάκο Μητσοτάκη στα σχοινιά… Ακριβώς γι’ αυτό το λόγο δεν είναι διόλου τυχαία η αναφορά του στην ελληνική αντιπολίτευση στην ανάρτησή του στα social media.

Η στρατηγική Ράμα είναι να χρησιμοποιήσει τους ομοεθνείς του στην Ελλάδα ως «όπλο» και να ισχυριστεί ότι η Ελλάδα παρεμβαίνει στα εσωτερικά της χώρας του με την υποψηφιότητα Μπελέρη.

Σχετικές ειδήσεις