Κάτι «ψήνεται» με τη Θεολογική Σχολή της Χάλκης - Το...αντίδωρο που μηχανεύονται οι Τούρκοι

Τι ετοιμάζει η Τουρκία σχετικά με τη Θεολογική Σχολή της Χάλκης

Κάτι «ψήνεται» με τη Θεολογική Σχολή της Χάλκης - Το...αντίδωρο που μηχανεύονται οι Τούρκοι
Φωτ. αρχείου: Eurokinissi
3'

Θέμα με την Θεολογική Σχολή της Χάλκης έχει αναβιώσει τις τελευταίες μέρες εξαιτίας της επίσκεψης του Τούρκου υπουργού Παιδείας στην ιστορική σχολή.

Το θέμα ανακινήθηκε αρχικά με την ενημέρωση του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Φαναρίου, επίσκεψη στην Θεολογική Σχολή της Χάλκης πραγματοποίησε ο υπουργός Εθνικής Παιδείας της Τουρκίας, Yusuf Tekin, το Σάββατο 25 Μαΐου. Τον Τούρκο υπουργό υποδέχθηκε ο Επίσκοπος Αραβισσού κ. Κασσιανός, Ηγούμενος της Ι. Μονής Αγίας Τριάδος, στον χώρο της οποίας βρίσκονται οι εγκαταστάσεις της Σχολής, μαζί με άλλους εκκλησιαστικούς της Μονής, αλλά και τον Καθηγητή κ. Γεώργιο Στεφανόπουλο, Πρόεδρο των Βακουφίων της Μονής και του εκπαιδευτικού Ιδρύματος.

Όπως ανέφερε το Οικουμενικό Πατριαρχείο, κατά τη διάρκεια της επισκέψεώς του, ο Υπουργός Παιδείας ενημερώθηκε για τα υπό εξέλιξη έργα ανακαινίσεως του κτηριακού συγκροτήματος της Σχολής, ενώ επισκέφθηκε και την βιβλιοθήκη της.

Κι από εκεί άρχισε να ξετυλίγεται το κουβάρι. Η τουρκική εφημερίδα Karar αναφέρεται στην επίσκεψη του Τούρκου υπουργού στη Θεολογική Σχολή και θέτει μάλιστα μια αλληλουχία με την «τουρκική μειονότητα».

Η συγκυρία αναμόχλευσης του θέματος έρχεται σε ένα κάθε άλλο παρά τυχαίο σημείο. Από τη μια το ζήτημα της μειονότητας αποτέλεσε αντικείμενο διαφοροποίησης Μητσοτάκη-Ερντογάν κατά την πρόσφατη επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στην Άγκυρα. Επιπλέον, ακόμη πιο πρόσφατα δημιουργήθηκε νέο ζήτημα με το «λουκέτο» στον Σύλλογο οπαδών της Φενέρμπατχσε στην Κομοτηνή.

Στο δημοσίευμα της Karar, μεταξύ άλλων, σημειώνεται: «Στις 13 Μαΐου, ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος συναντήθηκε με τον Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν στην Άγκυρα, είχε επίσης στην ατζέντα του τη Θεολογική Σχολή. Αναφέρεται ότι ο Μητσοτάκης ζήτησε από τον Ερντογάν να λάβει μέτρα για την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής. Ο Ερντογάν, από την άλλη πλευρά, δήλωσε σε συνέντευξή του στην ελληνική εφημερίδα "Καθημερινή" την προηγούμενη ημέρα της επίσκεψης: "Εργαζόμαστε για να ανοίξει η Θεολογική Σχολή της Χάλκης. Αναμένουμε την ίδια εποικοδομητική προσέγγιση από τη γείτονά μας όσον αφορά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η τουρκική μειονότητα στην Ελλάδα στον τομέα της εκπαίδευσης"».

Επομένως το θέμα της μειονότητας είναι ψηλά στην ατζέντα και πιθανόν η επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, κάτι που αποτελεί και πάγιο αμερικανικό αίτημα, να χρησιμοποιηθεί από τους Τούρκους για να αποκομίσουν…αντίδωρο.

Άλλωστε ανάλογο σχέδιο Ερντογάν υφίσταται σύμφωνα με πληροφορίες από τουρκικές πηγές από το 2014!

Σχέδιο του Ερντογάν για τη Θεολογική Σχολή από το 2014

Συγκεκριμένα, τον Φεβρουάριο του 2014 ο Τούρκος δημοσιογράφος Οmer Sahin, συντάκτης της εφημερίδας Radikal, «για να κερδίσει την προεδρία και την τουρκική λαϊκή ψήφο, ο Πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ετοιμάζεται για ένα “διπλό τρελό σχέδιο”, να ανοίξει από τη μία την Ορθόδοξη Θεολογική Σχολή της Χάλκης και από την άλλη να μετατρέψει την Αγία Σοφία – που σήμερα είναι μουσείο – σε ισλαμικό τέμενος τον Μάιο του 2014».

Αυτό το σχέδιο, σύμφωνα με τον Omer Sahin,«θα συνοδευτεί και με δύο “φαραωνικά” έργα: την κατασκευή της τρίτης γέφυρας πάνω από τον Βόσπορο και το μεγαλύτερο αεροδρόμιο της Ευρώπης».

Από όλα αυτά το μόνο δεν είδαμε ακόμη είναι το σκέλος με την Θεολογική Σχολή της Χάλκης....

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή