«Φρένο» στο ΤΑΙΠΕΔ από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας
Μετά το σάλο που δημιουργήθηκε από τις αποκαλύψεις, ότι το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) στις προς πώληση εκτάσεις περιλαμβάνει και ενεργά στρατόπεδα, το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, αν και καθυστερημένα, αποφάσισε να βάλει «φρένο» στο ξεπούλημα περιουσίας των Ενόπλων Δυνάμεων.
Χρειάστηκε πλήθος δημοσιευμάτων –το newsbomb.gr ανέδειξε από την πρώτη στιγμή το θέμα- καθώς και σχετική ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, για να αντιληφθεί το ΥΠΕΘΑ τι ακριβώς συμβαίνει και να πάρει τα απαιτούμενα μέτρα.
Την ερώτηση είχαν καταθέσει οι βουλευτές Θοδωρής Δρίτσας, Δημήτρης Γάκης, Νάντια Βαλαβάνη, Γιώργος Βαρεμένος, Ελένη Αυλωνίτου, Αγνή Καλογερή και Βασίλης Χατζηλάμπρου, καλώντας την κυβέρνηση να προχωρήσει στην άμεση ανάκληση απόφασης της Διυπουργικής Επιτροπής Αναδιαρθρώσεων και Αποκρατικοποιήσεων με την οποία μεταβιβάστηκε στο ΤΑΙΠΕΔ ακίνητο στη θέση Κάλαθος Λίνδου στη Ρόδο και καταγγέλλοντας ότι το ΤΑΙΠΕΔ πωλεί ακόμη και ενεργά στρατόπεδα που βρίσκονται στην παραμεθόριο με το υπουργείο Εθνικής Άμυνας να βρίσκεται προ τετελεσμένων.
Επίσης, οι βουλευτές ζητούσαν να αναζητηθούν ευθύνες για το γεγονός ότι περιλήφθηκαν στον κατάλογο του ΤΑΙΠΕΔ στρατόπεδα, τονίζοντας την ανάγκη «να προστατευθεί η περιουσία των Ενόπλων Δυνάμεων από τη μνημονιακή λαίλαπα κατά του δημόσιου πλούτου».
Σε απάντηση των παραπάνω, ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, Γιάννης Λαμπρόπουλος, σε έγγραφό του που διαβιβάστηκε στη Βουλή, διευκρινίζει ότι το ΤΑΙΠΕΔ στο εξής θα πρέπει να έχει τη σύμφωνη γνώμη του ΥΠΕΘΑ για περιπτώσεις μεταβίβασης ακινήτων που είτε είναι ιδιοκτησίας ΤΕΘΑ είτε ακινήτων του Ελληνικού Δημοσίου, τα οποία έχουν παραχωρηθεί για κάλυψη αναγκών της Εθνικής Άμυνας.
Καμία ενημέρωση από το ΥΠΟΙΚ στα Γενικά Επιτελεία!
Στο απαντητικό έγγραφο του υπουργείου Εθνικής Άμυνας που διαβιβάστηκε στη Βουλή στις 16 Σεπτεμβρίου, γίνεται γνωστό ότι τον περασμένο Απρίλιο η Διυπουργική Επιτροπή είχε λάβει απόφαση για τη μεταβίβαση κατά πλήρη κυριότητα, νομή και κατοχή, ακινήτου κυριότητας του Ελληνικού Δημοσίου εμβαδού 1.360.000 τμ στη θέση Θέρμη του νομού Θεσσαλονίκης χαρακτηριζόμενο ως στρατιωτικό αεροδρόμιο. Η απόφαση αυτή περιήλθε σε γνώση του ΓΕΑ «με τη δημοσίευσή της στο ΦΕΚ και κατόπιν αυτού άμεσα το ΥΠΕΘΑ απέστειλε σχετική επιστολή προς το υπουργείο Οικονομικών και το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης». Στη συνέχεια το υπουργείο Οικονομικών (Γραφείο Υπουργού) διαβίβασε στο ΓΕΑ έγγραφο από τη Γενική Γραμματεία Δημόσιας Περιουσίας το οποίο επιβεβαιώνει τη μεταβίβαση 1.360 στρεμμάτων του αεροδρομίου ΣΕΔΕΣ στο ΤΑΙΠΕΔ και παράλληλα ενημέρωσε ότι σύμφωνα με τον Ν. 3986/2011 τα ακίνητα που μεταβιβάστηκαν στο ΤΑΙΠΕΔ δεν μπορούν να αναμεταβιβαστούν στον προηγούμενο κύριο ή δικαιούχο.
Ως προς το στρατόπεδο στη Ρόδο, με άλλο έγγραφό του ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, κάνει γνωστό ότι και στην περίπτωση αυτή το ΓΕΣ και το υπουργείο δεν είχαν λάβει επίσημη ενημέρωση και γι΄ αυτό απέστειλαν επιστολή στο ΤΑΙΠΕΔ με κοινοποίηση στο υπουργείο Οικονομικών στην οποία επισημαίνεται ότι το συγκεκριμένο στρατόπεδο είναι ενεργό και εντάσσεται στον επιχειρησιακό σχεδιασμό του Στρατού Ξηράς και στα εν ισχύ αμυντικά σχέδια και ότι εντός αυτού στεγάζεται Μονάδα υψίστης επιχειρησιακής ετοιμότητας. Με την επιστολή το υπουργείο και ΓΕΣ ζητούν την απαλοιφή από τον πίνακα των προς αξιοποίηση ακινήτων του χαρτοφυλακίου του, του συνόλου της έκτασης του υπόψη ακινήτου και ζητούν επίσης στο εξής να λαμβάνεται υπόψη η σύμφωνη γνώμη του υπουργείου Εθνικής Άμυνας.
Άλλα στοιχεία καταγραφής το ΥΠΟΙΚ, άλλα το ΥΠΕΘΑ...
«Σε κάθε περίπτωση τα Γενικά Επιτελεία δεν είχαν, ούτε και έχουν μέχρι σήμερα επίσημη ενημέρωση από το υπουργείο Οικονομικών, για την παραχώρηση των υπόψη ακινήτων», κάνει γνωστό ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας και ενημερώνει ότι «ο έλεγχος όλων των ακινήτων που περιλαμβάνονται στον κατάλογο των προς αξιοποίηση ακινήτων του ΤΑΙΠΕΔ, βρίσκεται σε εξέλιξη με μέριμνα του ΤΕΘΑ προκειμένου να διαπιστωθεί εάν υπάρχουν ακίνητα ιδιοκτησίας του, ή παραχωρημένα από το υπουργείο Οικονομικών για χρήση από το ΥΠΕΘΑ».
Ωστόσο «ο υπόψη έλεγχος καθίσταται δυσχερής καθόσον ο Αριθμός Βιβλίου Καταγραφής που αναφέρεται ως ταυτότητα του εκάστοτε ακινήτου, χρησιμοποιείται μόνο από το υπουργείο Οικονομικών, ενώ αντίστοιχα το ΤΕΘΑ χρησιμοποιεί τον Αριθμό Κτηματολογίου ο οποίος δεν σχετίζεται με τον Αριθμό Βιβλίου Καταγραφής».
Στο έγγραφο σημειώνεται επίσης ότι «προκειμένου να αποφευχθούν στο μέλλον παρόμοια περιστατικά το ΥΠΕΘΑ δια του ΓΕΣ έχει ήδη αποστείλει επιστολές, από την 18η Αυγούστου 2014, προς το ΤΑΙΠΕΔ με κοινοποίηση στο υπουργείο Οικονομικών, για τα ακίνητα που έχει διαπιστωθεί ότι ενώ ανήκουν ιδιοκτησιακά στο υπουργείο Οικονομικών, έχουν παραχωρηθεί στο ΥΠΕΘΑ και χρησιμοποιούνται σήμερα ως ενεργά στρατόπεδα, ενώ αιτείται από το ΤΑΙΠΕΔ την απαλοιφή τους από τον πίνακα των προς αξιοποίηση ακινήτων του χαρτοφυλακίου του».
Ο κ. Λαμπρόπουλος επίσης υπογραμμίζει και ενημερώνει τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ότι έχει παράλληλα ζητήσει από το υπουργείο Οικονομικών «στο πλαίσιο της αγαστής συνεργασίας μεταξύ Φορέων του Δημοσίου και δη Υπουργείου, να μεριμνήσει για τη διαγραφή των υπόψη ακινήτων από τον πίνακα ακινήτων (ΦΕΚ 1020/Β/25 Απρ. 13)».
Διαβάστε επίσης:
ΤΑΙΠΕΔ: Στο «σφυρί» και η σπάνια φυσική κληρονομιά της Ελλάδας
Το ΤΑΙΠΕΔ «πουλάει» στρατόπεδο καταδρομών στη Ρόδο
Αυτά είναι τα 26 κτίρια και οικόπεδα «φιλέτα» του Δημοσίου που βγάζουν «στο σφυρί»
«Κάτω τα χέρια από τις Θερμοπύλες»
ΤΑΙΠΕΔ: Μετά τις παραλίες, ξεπουλά και προστατευόμενες περιοχές
ΤΑΙΠΕΔ: Στο σφυρί το ιστορικό συγκρότημα Μιμπέλι στην Κέρκυρα