Κοτζιάς σε Hurriyet:«Ο Θεός έπαιζε τάβλι και έφερε εξάρες- Η μία εξάρα στην Τουρκία, η άλλη σε εμάς»

«Ελλάδα και Τουρκία, ο Θεός πήρε την απόφαση να βρίσκονται στο ίδιο κομμάτι του κόσμου. Ο Θεός έπαιζε τάβλι και έφερε εξάρες. Η μία εξάρα στην Τουρκία, η άλλη σε εμάς. Οφείλουμε να βρούμε τρόπους να χρησιμοποιήσουμε αυτή τη θεϊκή ζαριά», τόνισε ο Κοτζιάς σε συνέντευξη που παραχώρησε στην τουρκική εφημερίδα Hürriyet, στο πλαίσιο της επίσκεψής του στην Τουρκία για τη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ στην Αττάλεια.

Κοτζιάς σε Hurriyet:«Ο Θεός έπαιζε τάβλι και έφερε εξάρες- Η μία εξάρα στην Τουρκία, η άλλη σε εμάς»
3'

«Είπα στην τουρκική αντιπροσωπεία: Ας μην γίνουμε κρατούμενοι της Ιστορίας. Πρέπει να χρησιμοποιήσουμε την ιστορία ως υλικό για το μέλλον» τόνισε ο Έλληνας υπουργός.

«Εδώ και 25 χρόνια δεν έχω υπάρξει ποτέ άνθρωπος που ζήτησε μία επίθεση στην Τουρκία. Είμαι ένας άνθρωπος που έχει εργαστεί για ειρηνικές λύσεις μεταξύ των δύο χωρών. Δεν έχουμε πάντα τα ίδια συμφέροντα, αλλά υπάρχουν τομείς κοινού ενδιαφέροντος. Σ' αυτή τη βάση πρέπει να εργαστούμε», τόνισε ο κ.Κοτζιάς.

Παρόλα αυτά η διένεξη για το Αιγαίο παραμένει ένα από τα αγκάθια στις σχέσεις Αθήνας - Άγκυρας, ενώ και κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Έλληνα υπουργού στην Άγκυρα, στις 12 Μαΐου, υπήρξαν εναέρια επεισόδια με μαχητικά, σχολιάζει η τουρκική εφημερίδα, αναφερόμενοι στις παραβιάσεις.

«Άκουσα για το περιστατικό. Δεν ωραία ιστορία, αλλά συμβαίνει. Πιστεύουμε ότι αυτές οι πτήσεις είναι παράνομες. Η τουρκική πλευρά νομίζει ότι πρέπει να τις κάνει. Μία λύση μπορεί να βρεθεί με τα μέτρα ανοικοδόμησης εμπιστοσύνης», υπογράμμισε ο κ.Κοτζιάς.

«Έχουμε κάνει τέσσερις προτάσεις στην Τουρκία. Οι γενικοί γραμματείς των δύο Υπουργείων Εξωτερικών θα πραγματοποιήσουν δύο συνεδριάσεις στην Κωνσταντινούπολη. Έχουμε συμφωνήσει για την ναυτική ασφάλεια, μία συμφωνία εννέα σημείων. Τρία ακόμη βρίσκονται υπό συζήτηση», είπε ο υπουργός.

Πρόσθεσε ότι Ελλάδα και Τουρκία συμφώνησαν να επαναλάβουν διερευνητικές συνομιλίες με στόχο την εξεύρεση λύσης, μέσω της διαπραγματευτικής οδού, στα υφιστάμενα προβλήματα που αφορούν, το Αιγαίο, συμπεριλαμβανομένου του καθορισμού της υφαλοκρηπίδας, των χωρικών υδάτων και του εναέριου χώρου.

«Το ζήτημα είχε τεθεί και στις συνεδριάσεις του 2011 και του 2013 χωρίς ουσιαστική συζήτηση. Τώρα θα έχουμε ουσιαστική συζήτηση. Ελπίζω και θετικά αποτελέσματα», τόνισε ο κ.Κοτζιάς.

Ερωτηθείς για την ένταση που προκλήθηκε όταν ο υπουργός Άμυνας, Πάνος Καμένος επισκέφθηκε τα Ίμια και έριξε στεφάνι στη θάλασσα, ο κ.Κοτζιάς ισχυρίστηκε ότι είναι υπουργός της κυβέρνησης συνασπισμού και όχι από ένα κόμμα συγκεκριμένα.

«Η τουρκική πλευρά θα είναι χαρούμενη να πάει ο Καμμένος στην Τουρκία. Θα είναι πολύ ενδιαφέρουσα και παραγωγική συνάντηση. Υπάρχει μία πρόσκληση για εκείνον. Θα έρθει στην Τουρκία για διμερείς συζητήσεις πριν από τον Δεκέμβριο», είπε ο υπουργός, προσθέτοντας ότι στο σύνολό της η ελληνική κυβέρνηση έχει καλές προθέσεις.

«Ήταν φυσιολογικό ο Καμμένος να ρίξει μερικά λουλούδια στα Ίμια, στη μνήμη των Ελλήνων στρατιωτών. Δεν ήταν μία επιθετική ενέργεια. Σκεφτείτε τι θα έκανε η τουρκική κυβέρνηση για τον τάφο του Σουλεϊμάν Σαχ. Τα Ίμια ανήκουν στην Ελλάδα. Χάσαμε στρατιώτες εκεί και αφήνουμε λουλούδια, όχι τανκς ή αεροπλάνα», εξήγησε.

Και συνέχισε: «Δεν είμαι τόσο αισιόδοξος για να πω ότι δεν θα υπάρξουν δυσκολίες ή διαφορές. Αλλά είμαι αισιόδοξος ότι θα βρούμε τρόπους να ξεπεράσουμε αυτές της δυσκολίες»

Σχετικά με μία επικείμενη επίσκεψη του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, στην Τουρκία, ο κ.Κοτζιάς είπε ότι ο κ.Τσίπρας θέλει να επισκεφθεί τη χώρα, προκειμένου να συμμετάσχει στο ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας στα τέλη της χρονιάς.

Αναφορικά με το μείζον ζήτημα του Κυπριακού και τις πρόσφατες συνομιλίες, ο Νίκος Κοτζιάς περιέγραψε τον νεοεκλεγέντα Τουρκοκύπριο πρόεδρο, Μουσταφά Ακιντζί, ως έναν πολιτικό που έχει παλιά ταυτότητα ως «Κύπριος»

«Νιώθει Κύπριος, όχι απλώς Τουρκοκύπριος. Μιλά ελληνικά. Οι πολίτες του δεν μιλούν πλέον ελληνικά. Οι παλιοί ελληνοκύπριοι πολιτικοί μιλούσαν τουρκικά και οι τουρκοκύπριοι ελληνικά. Αλλά τώρα είναι μία καλή στιγμή. Αυτή η γενιά μπορεί να βρει μία καλή λύση. Στη συνέχεια, θα είναι πολύ πιο δύσκολο», τόνισε, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι το Κυπριακό είναι ένα πρόβλημα για τους Κύπριους και όχι για Έλληνες ή Τούρκους.

Πηγή: Hürriyet/Απόδοση ΕΘΝΟΣ

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή