Ομογενειακός σύλλογος έθεσε το Βορειοηπειρωτικό ζήτημα στον ΟΑΣΕ

Στην Συνδιάσκεψη για την Εφαρμογή των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων 2015 του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Σταθερότητα στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), που πραγματοποιήθηκε στην Βαρσοβία της Πολωνίας, από τις 21 Σεπτεμβρίου έως τις 2 Οκτωβρίου, συμμετείχε ο Εθνικός Σύλλογος Βόρειος Ήπειρος 1914.

Ομογενειακός σύλλογος έθεσε το Βορειοηπειρωτικό ζήτημα στον ΟΑΣΕ
4'

Συγκεκριμένα την Πέμπτη 1 Οκτωβρίου, στο πλαίσιο της 17ης Συνεδρίας, η οποία είχε ως θέμα τα Δικαιώματα των ατόμων που ανήκουν σε εθνικές μειονότητες, οι εκπρόσωποι του ΕΣΒΗ 1914 Άννα Γκάγκαλη και Θοδωρής Ασβεστόπουλος έθεσαν τα προβλήματα του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού τόσο κατά τη διάρκεια των εργασιών όσο και στο περιθώριο.

Η κ. Άννα Γκάγκαλη, με καταγωγή από το χωριό Βουλιαράτες Αργυροκάστρου, κατά την τοποθέτηση της στην Εργασιακή Συνεδρία 17, που αποτελούσε το δεύτερο μέρος της θεματολογίας "Ανοχή και μη διάκριση", κατήγγειλε το αλβανικό κράτος και σημαντικό μέρος της αλβανικής κοινωνίας για την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας.

Ενδεικτικά ανέφερε την δολοφονία του Αριστοτέλη Γκούμα στην Χιμάρα επειδή μιλούσε ελληνικά το 2010, την υφαρπαγή της ιδιοκτησίας των Ελλήνων με πλαστά έγγραφα, την δημογραφική αλλοίωση των μειονοτικών περιοχών με αλλοεθνείς και αλλόθρησκους, την λεηλασία της αρχαίας ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς, την τρομοκρατία των Ελλήνων Βορειοηπειρωτών όπως συνέβη στην Δερβιτσάνη στις 14 Οκτωβρίου 2014, την κατεδάφιση του Ιερού Ναού Αγίου Αθανασίου στους Δρυμάδες στις 26 Αυγούστου 2015 και τον άγριο ξυλοδαρμό του ηλικιωμένου ιερέα Χρήστου Παπά, στους Άγιους Σαράντα, στις 7 Σεπτεμβρίου 2015.

Ολοκληρώνοντας την παρέμβαση της η εκπρόσωπος του ΕΣΒΗ 1914 ζήτησε τον σεβασμό της διεθνώς κατοχυρωμένης Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας της Αλβανίας, την άμεση εφαρμογή του Πρωτοκόλλου της Κέρκυρας που υπέγραψε το αλβανικό κράτος στις 17 Μαΐου 1914 και την απόδοση καθεστώτος αυτονομίας στους Έλληνες της περιοχής που ιστορικά ονομάζεται Βόρειος Ήπειρος.

Στο τέλος της συνεδρίας κατά τις παρεμβάσεις των εκπροσώπων των κρατών - μελών του ΟΑΣΕ, ο πρώτος γραμματέας της αλβανικής πρεσβείας στη Βαρσοβία Shkelzen Macukulli, απαντώντας στην εκπρόσωπο της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας ισχυρίστηκε με τα γνωστά γενικά και αόριστα επιχειρήματα ότι η χώρα του σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα των εθνικών μειονοτήτων.

Μάλιστα σε κάποιο σημείο είπε ότι υπάρχει μία καλή παράδοση κατανόησης και ανοχής ανάμεσα στην πλειοψηφία και τις εθνικές μειονότητες. Η τοποθέτηση του όμως προκάλεσε τον γέλωτα και τον εκνευρισμό του προεδρείου και των υπολοίπων συνέδρων, αφού χρησιμοποίησε τον διπλάσιο χρόνο από τον επιτρεπόμενο (τέσσερα λεπτά από τα δύο που δόθηκαν σε κάθε εκπρόσωπο κράτους), στο οποίο συνέβαλε και η μετριότατη απόδοση του στην αγγλική γλώσσα.

Στο περιθώριο των εργασιών οι εκπρόσωποι του Συλλόγου μοίρασαν έντυπο υλικό που περιείχε την ιστορική πορεία του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού περιληπτικά και την σημερινή κατάσταση του, στα μέλη του προεδρείου της Συνεδρίασης, σε Πρέσβεις κρατών - μελών του ΟΑΣΕ και σε εκπροσώπους άλλων εθνικών μειονοτήτων, με αρκετούς από τους συνέδρους να δείχνουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον κατά τις συζητήσεις που ακολούθησαν.

Ιδιαίτερη σημασία είχε η συνομιλία με την Ύπατη Εκπρόσωπο του ΟΑΣΕ για τις Εθνικές Μειονότητες Astrid Thors, η οποία ήταν ενήμερη από προηγούμενες μέρες για την κατεδάφιση του Ιερού Ναού του Αγίου Αθανασίου στους Δρυμάδες.

Η κυρία Thors ζήτησε τακτική ενημέρωση και επικοινωνία με τον ΕΣΒΗ 1914 για τα ζητήματα που αφορούν την Εθνική Ελληνική Μειονότητα, ενώ οι εκπρόσωποι του Συλλόγου ζήτησαν να μεταφραστούν από τον ΟΑΣΕ στα ελληνικά τα εγχειρίδια του Οργανισμού που αφορούν τις εθνικές μειονότητες.

Η παρουσία του ΕΣΒΗ 1914 μαζί με αυτήν της Οικουμενικής Ομοσπονδίας Κωνσταντινουπολιτών αποτέλεσαν στην Συνεδρία για τις Εθνικές Μειονότητες την εκπροσώπηση του αυτόχθονου Ελληνισμού που διαβιεί και αγωνίζεται εκτός συνόρων ελλαδικού κράτους.

Να τονιστεί παράλληλα ότι ο Εθνικός Σύλλογος Βόρειος Ήπειρος 1914 αποτέλεσε μετά από μία τουλάχιστον δεκαετία τον πρώτο φορέα που εκπροσώπησε τον Βορειοηπειρωτικό Ελληνισμό σε διεθνή οργανισμό. Αυτή ήταν και η αρχή της σειράς ανάλογων δράσεων για την προώθηση του Βορειοηπειρωτικού Ζητήματος σε διεθνές επίπεδο.

Τοθέτηση της αλβανικής πρεσβείας στην Βαρσοβία η οποία δεν είχε προβλέψει την παρέμβαση του ΕΣΒΗ 1914, γι' αυτό και η σύγχυση του αλβανού διπλωμάτη κατά την απάντηση του στο τέλος.

πηγη Βαλκανικό Περισκόπιο

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή