Κυπριακό - Κοτζιάς: Η Μεγαλόνησος είναι μια πληγή καρδιάς και ψυχής για εμάς τους Έλληνες
Με ανάρτηση που έκανε στον προσωπικό λογαριασμό του στο twitter, ο κ. Αναστασιάδης έγραψε: «Πλήρης είναι η συναντίληψη για τα επόμενα βήματα στο Κυπριακό με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά».
Σημειώνεται πως ο κύριοι Αναστασιάδης και Κοτζιάς συνομίλησαν για περίπου μία ώρα στο Προεδρικό Μέγαρο.
Αμέσως μετά, ο υπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε με τον πρόεδρο της κυπριακής Βουλής των Αντιπροσώπων, Δημήτρη Συλλούρη.
«Θεωρώ ότι το Κυπριακό πάντα, λόγω ιδιαίτερα του χαρακτήρα του ως προβλήματος εισβολής και κατοχής, ήταν πρόβλημα πρωτίστως ασφάλειας. Δεν μπορεί το προζύμι της καταστροφής να γίνει προζύμι της ειρήνης και της επίλυσης του Κυπριακού. Και το προζύμι της καταστροφής ήταν οι εγγυήσεις και ο τρόπος ιδιαίτερα που χρησιμοποίησε τις εγγυήσεις η Τουρκία για να εισβάλει σε ένα ανεξάρτητο κράτος. Αυτό δεν μπορεί να υπάρχει στο μέλλον και δεν μπορεί να το δεχτεί ο Κυπριακός λαός», υπογράμμισε ο κ. Συλλούρης.
«Η Ελλάδα θέλει περισσότερο από τον κάθε άλλο να λυθεί το Κυπριακό και αν πράγματι εσείς βιάζεστε όπως λέτε, όπως βιαζόμαστε κι εμείς, ας βιαστεί να σηκωθεί να φύγει ο τουρκικός στρατός», δήλωσε από την πλευρά του ο κ. Κοτζιάς.
Και πρόσθεσε: «Το Κυπριακό, κι εμένα προσωπικά και στην κυβέρνησή μας, και στο θεσμό του υπουργείου Εξωτερικών, είναι ένα κεντρικό θεμελιακό ζήτημα το οποίο θέλουμε κι αποζητούμε τη λύση και πάντα ευχόμαστε μια ενωμένη, ανεξάρτητη, κυρίαρχη Κύπρο απαλλαγμένη από ξένα στρατεύματα και κατοχικούς στρατούς».
Σημείωσε δε: «Η Μεγαλόνησος είναι μια πληγή καρδιάς και ψυχής για μας τους Έλληνες, γιατί εγώ δεν θα ξεχάσω ποτέ και την εγκληματική συμπεριφορά της ελληνικής χούντας για την οποία πάντα εγώ ζητάω συγνώμη, όχι γι’ αυτό που έπραξε, αλλά γιατί δεν καταφέραμε να την αποτρέψουμε και η οποία άνοιξε το δρόμο για την παράνομη, βίαιη και δολοφονική εισβολή τουρκικών στρατευμάτων στην Κύπρο».
«Οι άνθρωποι της γενιάς μου, οι άνθρωποι της σημερινής κυβέρνησης, όπως κι οι Κύπριοι, ονειρευόμαστε να αποτελέσει στοιχείο της ζωής μας ότι συμβάλαμε να λυθεί το κυπριακό ζήτημα με δίκαιο τρόπο, με μια λειτουργική και βιώσιμη λύση, και όχι να ονοματίσουμε ως λύση κάτι το οποίο θα διατηρεί αυτό που θέλουμε να λύσουμε, δηλαδή την παράνομη κατοχή», υπογράμμισε – μεταξύ άλλων – ο κ. Κοτζιάς.