Πανελλήνιες - Πανελλαδικές 2021: Τα SOS πριν δώσεις Νεοελληνική Γλώσσα - Έκθεση

Πανελλήνιες 2021 - Πανελλαδικές 2021: Στις σχολικές αίθουσες κάθονται σήμερα, Δευτέρα 14 Ιουνίου οι τελειόφοιτοι των Λυκείων, για να δώσουν εξετάσεις στη Νεοελληνική Γλώσσα - Έκθεση, διεκδικώντας μια θέση στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της χώρας.

Πανελλήνιες 2021
Καλή επιτυχία σε όλους τους υποψηφίους
ΙΝΤΙΜΕ
9'

Στις 8 το πρωί οι μαθητές θα εμφανιστούν στο εξεταστικό τους κέντρο, έχοντας μαζί τους βεβαίωση αρνητικού τεστ covid-19, το δελτίο εξεταζόμενου (προαιρετικά την αστυνομική ταυτότητα ή το διαβατήριο για τους μαθητές των ΓΕΛ, υποχρεωτικά για τους μαθητές των ΕΠΑΛ), στυλό και... πάνω απ' όλα συγκέντρωση και ηρεμία!

Οι πανελλήνιες εξετάσεις ξεκινούν στις 08:30 π.μ., κοινή για τους υποψηφίους ημερήσιων και εσπερινών Λυκείων.

Η διάρκεια εξέτασης κάθε μαθήματος είναι τρεις (3) ώρες, ενώ τα θέματα των εξετάσεων είναι κοινά για όλους τους υποψηφίους από τα ημερήσια και εσπερινά ΓΕΛ.

Η ύλη των μαθημάτων στα οποία θα εξεταστούν φέτος οι υποψήφιοι είναι μειωμένη, στα πλαίσιο των μέτρων που έχουν ληφθεί δεδομένου του μικρού χρόνου φυσικής παρουσίας των μαθητών στις τάξεις.

Επίσης, φέτος θα ισχύει η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής, η επιστροφή των συντελεστών βαρύτητας αλλά και η δυνατότητα υποβολής δεύτερου μηχανογραφικού.

Έτσι πριν κάτσουν οι μαθητές στις τάξεις, καλό θα ήταν να διαβάσουν τις παρακάτω συμβουλές, ώστε να ξεκινήσουν να γράφουν με ηρεμία.

Πανελλήνιες 2021: Τι να προσέξουμε στις Πανελλαδικές

Τo Newsbomb.gr απευθύνθηκε στον σύμβουλο σχολικής σταδιοδρομίας Στρατή Στρατηγάκη ο οποίος αναλύει τα 5 SOS για τους φετινούς υποψήφιους

Οι Πανελλαδικές Εξετάσεις 2021 έχουν ιδιαιτερότητες και νέα στοιχεία που χρειάζονται ιδιαίτερη προσοχή.

Ας δούμε τι πρέπει να προσέξουν οι υποψήφιοι στις φετινές εξετάσεις.

1. Η καθιέρωση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής (ΕΒΕ) αναμένεται να αφήσει εκτός ΑΕΙ έναν στους τρεις υποψηφίους.

Ο υποψήφιος για να μπορέσει να δηλώσει σχολές του Επιστημονικού του Πεδίου στο Μηχανογραφικό πρέπει να γράψει τουλάχιστον το 80% του μέσου όρου όλων των υποψηφίων.

Αν δεν το καταφέρει δεν θα μπορεί να δηλώσει καμία σχολή του Επιστημονικού του Πεδίου. Αν το καταφέρει θα μπορεί να δηλώσει μόνο τις σχολές που θα επιλέξουν το χαμηλότερο συντελεστή 0,8.

Για τις σχολές που θα επιλέξουν μεγαλύτερο συντελεστή, μέχρι το 1,2, θα πρέπει να γράψει καλύτερα για να έχει το δικαίωμα να τις δηλώσει.

Για τις σχολές που ανήκουν σε περισσότερα από ένα πεδία πρέπει να γράψει τουλάχιστον το 80% του μικρότερου μέσου όρου από τα πεδία που ανήκει η σχολή.

Το πλεονέκτημα αυτού του πολύπλοκου υπολογισμού είναι ότι η ΕΒΕ είναι ανεξάρτητη του βαθμού δυσκολίας των θεμάτων.

Το μειονέκτημα είναι ότι απαιτείται να γράψει ο υποψήφιος τουλάχιστον το 80% του μέσου όρου όλων των υποψηφίων, που, τουλάχιστον για φέτος με τις ειδικές συνθήκες της πανδημίας, είναι πολύ δύσκολο για πολλούς υποψηφίους.

Με βάση τις περσινές επιδόσεις αναμένουμε να μην εισαχθεί στα ΑΕΙ σχεδόν κανείς υποψήφιος με λιγότερα από 8.000 μόρια.

2. Η επαναφορά των συντελεστών βαρύτητας για δύο μαθήματα κάθε Επιστημονικού Πεδίου, είναι σωστή και απαραίτητη, γιατί πέρυσι που δεν υπήρχαν συντελεστές είχαμε πάρα πολλές ισοβαθμίες υποψηφίων, με αποτέλεσμα να υπάρξουν υποψήφιοι που ενώ συγκέντρωσαν τα μόρια της βάσης της σχολής τελικά έμειναν απέξω.

Το σύστημα αυτό θα ισχύσει μόνο για φέτος γιατί του χρόνου κάθε τμήμα θα επιλέγει τους δικούς του συντελεστές βαρύτητας.

3. Όσοι υποψήφιοι θελήσουν να εξεταστούν στις Πανελλαδικές για δεύτερη φορά το 2022 πρέπει να γνωρίζουν ότι του χρόνου θα εξεταστούν στην ύλη που θα ισχύει του χρόνου και στα εξεταζόμενα μαθήματα που θα ισχύουν το 2022.

Αυτό σημαίνει ότι δεν θα υπάρχει μειωμένη ύλη, αν όλα πάνε καλά με την πανδημία, και οι υποψήφιοι των Ανθρωπιστικών Σπουδών θα εξεταστούν στα Λατινικά αντί της Κοινωνιολογίας.

4. Ο αριθμός των εισακτέων είναι διαφοροποιημένος σε σχέση με πέρυσι, γιατί θα υπάρξει μεταφορά θέσεων από τα κεντρικά Πανεπιστήμια προς τα περιφερειακά.

5. Από φέτος οι υποψήφιοι θα έχουν τη δυνατότητα να υποβάλουν και δεύτερο Μηχανογραφικό, για την εισαγωγή τους στα δημόσια ΙΕΚ.

Αυτή η δυνατότητα δεν τους δίνει κάποια επιπλέον ευκαιρία, γιατί έτσι και αλλιώς η εισαγωγή τους στα ΙΕΚ γινόταν και γίνεται με το απολυτήριο Λυκείου.

Από όλες αυτές τις αλλαγές η σημαντικότερη είναι, φυσικά, η καθιέρωση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής, που θα αφήσει εκτός ΑΕΙ ένα σημαντικό αριθμό υποψηφίων.

Ας προσπαθήσουν, λοιπόν, οι υποψήφιοι να προετοιμαστούν όσο καλύτερα μπορούν, ώστε να μη βρεθούν μπροστά σε δυσάρεστες εκπλήξεις.

Οι υπόλοιπες αλλαγές, όπως το διπλό Μηχανογραφικό και οι διαφορετικοί συντελεστές βαρύτητας θα ισχύσουν από τις Πανελλαδικές του 2022.

Πανελλήνιες 2021: Η διαχείριση του άγχους των υποψηφίων

Η ψυχολόγος MSc, Βεατρίκη Γλυνού, του κέντρου «Γνώση και Δράση», εξηγεί πώς ένας υποψήφιος στις Πανελλαδικές εξετάσεις μπορεί να διαχειριστεί ψυχολογικά όλη αυτή την κατάσταση. Στο άρθρο με τίτλο «Πανελλήνιες 2021: Συναισθηματική και ψυχολογική διαχείριση του άγχους των εξετάσεων», δίνει όλες τις απαντήσεις που αναζητούν οι μαθητές πριν μπουν στην αίθουσα για την έναρξη του «μεγάλου ραντεβού».

Έτσι θα διαχειριστείτε το άγχος των Πανελληνίων

Γράφει η ψυχολόγος MSc, Βεατρίκη Γλυνού

Το να δημιουργείς, σημαίνει επίσης να δίνεις μια μορφή στο πεπρωμένο σου. Και αυτό το πεπρωμένο ή τουλάχιστον ένας μεγάλο μέρος του, πλησιάζει για τα παιδιά της φετινής Γ' Λυκείου. Οπως κάθε τέτοια περίοδο, έτσι και τώρα, είναι η στιγμή. Είναι το μεγάλο ραντεβού με τις Πανελλήνιες εξετάσεις. Και παρά τα όσα βιώσαμε με τον κορονοϊό, τις κατ' εξακολούθηση καραντίνες και τις τόσες αλλαγές σε ψυχικό και λειτουργικό επίπεδο στην καθημερινότητά μας, η ώρα που θα μοιραστούν οι κόλλες, έφτασε.

Έφηβοι και έφηβες, μεγάλα παιδιά με όνειρα και ελπίδες, προετοιμάζονται σχεδόν σε όλη την μαθητική ζωή τους για τούτη ακριβώς την ακαδημαϊκή πρόκληση. Αυτή που θεωρείται ίσως και η πρώτη αναμέτρηση με τον εαυτό τους. Μαζί με εκείνους όμως αγωνιούν και οι γονείς οι δάσκαλοι, όσοι τους αγαπούν και τους στηρίζουν.

Είναι σημαντικό να μην ξεχνούν, πως η διαδικασία δεν αφορά αποκλειστικά και μόνο τούτη τη στιγμή. Πανελλήνιες είναι όχι μόνο το τώρα, μα όλη η χρονιά. Όλη η προσπάθεια. Είναι ο χρόνος που αφιερώθηκε σε αυτή τη διαδικασία. Είναι τα συναισθήματα, η ένταση, τα ξενύχτια, η αγανάκτηση, οι στιγμές της προσωρινής παραίτησης και ξανά το κουράγιο που επέστρεφε. Και είναι όλ' αυτά τα βιώματα τόσο ολόδικά τους, όσο μοναδικά.

Οι φετινές, όπως και οι περσινές Πανελλήνιες, είχαν την επιπρόσθετη αγωνία και τον εγκλεισμό της καραντίνας. Με τα σχολεία κλειστά δεν μπορούσαν να πραγματοποιηθούν δια ζώσης παραδόσεις, ούτε επαναλήψεις, ενώ η προσπάθεια για διαδικτυακά μαθήματα φαίνεται ότι δεν απέδωσε, τόσο για τους καθηγητές, όσο και για τους μαθητές. Ωστόσο, πάντοτε οφείλουμε να βρίσκουμε τα θετικά μέσα από τις δυσκολίες. Και όσον αφορά τους τωρινούς μαθητές, είχαν χρόνο. Χρόνο για διάβασμα, χρόνο για επανάληψη, χρόνο για ξεκούραση.

Και μέσα από αυτές τις καταστάσεις φτάσατε όλοι εσείς, επιτυχώς, στην τελευταία πίστα. Και όχι μόνο εκεί. Φτάσατε στον κλείσιμο ενός μεγάλου κύκλου, που ονομάζεται «σχολείο». Σε αυτή τη φάση λοιπόν, δεν έχουν χώρο οι σκέψεις για το πώς λειτουργήσατε στο παρελθόν, τι αλλαγές θα μπορούσατε να έχετε κάνει, τι δεν λειτούργησε ιδεατά και όσα μπορεί να πήγαν στραβά.

Αυτές τις ημέρες προσπαθήστε να εστιάσετε σε...

  • Θετική σκέψη
  • Φροντίδα του εαυτού
  • Συνέχεια της προσπάθειας
  • Ικανοποίηση βασικών αναγκών
  • Μοίρασμα συναισθημάτων ακόμα και σε ένα χαρτί

Οσον αφορά τους γονείς, καλό είναι να φροντίσουν αυτήν την προσπάθεια με υπομονή και δίνοντας χώρο στα παιδιά τους. Βοηθήστε τα να πιστέψουν στον εαυτό τους. Οτι μπορούν να καταφέρουν πολλά περισσότερα από ότι νομίζουν και να διώξουν τους φόβους.

Ίσως, αυτήν τη στιγμή οι Πανελλήνιες να αποτελούν το μεγαλύτερο στοίχημα της ζωής, ο υπέρτατος στόχος, η δικαίωση των προσπαθειών, το μέλλον! Πρέπει όμως, να συνειδητοποιήσετε ότι η μη επίτευξη του στόχου σε καμία περίπτωση δεν θα κρίνει την πορεία της ζωής σας, ούτε θα μειώσει την αξία της προσπάθειάς και την αυτοεκτίμησή.

Να θυμάστε ότι η ζωή από μόνη της μπορεί να οδηγήσει σε μονοπάτια που ούτε φανταζόμαστε και ο επαγγελματικός προορισμός να είναι κάτι πολύ μακρινό από αυτό που έχει κάποιος σπουδάσει, ή θα ήθελες να σπουδάσει. Το άγχος, οι αγωνίες, οι αρνητικές σκέψεις είναι λογικές και σεβαστές διεργασίες πριν από κάτι τόσο σημαντικό. Προσπαθήστε όμως να διαχειριστείτε τα συναισθήματα που σας κατακλύζουν, εστιάστε με όσο το δυνατόν περισσότερη ηρεμία στον στόχο και να θυμάστε ότι αυτό είναι μόνο η αρχή της υπόλοιπης ζωής σας.

Καλή επιτυχία και φροντίστε να το βιώσετε με αγάπη προς τους εαυτούς σας!

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τις Πανελλήνιες 2021

Για μία ακόμη χρονιά, το Νewsbomb.gr θα βρίσκεται στο πλευρό των υποψηφίων.

Το Νewsbomb.gr, θα ενημερώνει έγκυρα και έγκαιρα για τα θέματα των Πανελληνίων 2021 και τις απαντήσεις τους, καθώς και όλες τις εκτιμήσεις για τις Βάσεις 2021, έως ότου ανακοινωθούν στα τέλη Αυγούστου.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Πανελλήνιες - Πανελλαδικές 2021 LIVE: Πρόγραμμα, θέματα, απαντήσεις, βάσεις - Συνεχής ενημέρωση

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή