«Τύχη βουνό» έχουν 520 μαθητές των Γρεβενών και των Ιωαννίνων

Στο νηπιαγωγείο Ζίτσας του νομού Ιωαννίνων, την επόμενη Πέμπτη (01/02/2018) κάνει «πρεμιέρα» το πρόγραμμα Οικολογικού Αλφαβητισμού «Τώρα τα παιδιά έχουν τύχη βουνό!». Σε αυτό, τα «μαγικά» φίλτρα, οι βοτανόκηποι και οι πεζοπορίες στο δάσος συναντούν τις έννοιες της φύσης και της βιοποικιλότητας, σε συνδυασμό με την αειφόρο και καινοτόμο επιχειρηματικότητα.

«Τύχη βουνό» έχουν 520 μαθητές των Γρεβενών και των Ιωαννίνων
3'

Σχεδόν δύο χρόνια μετά τη σύλληψη της ιδέας από τον κ. Θάνο Κουτσιανά, για μία πρωτοβουλία Κοινωνικής Υπευθυνότητας με όχημα την εκπαίδευση, παίρνουν σάρκα και οστά τα 13 εκπαιδευτικά εργαστήρια που ανέπτυξαν για τα παιδιά της Πίνδου, η APIVITA και οι Μη Κερδοσκοπικοί Οργανισμοί Άγονη Γραμμή Γόνιμη και New Wrinkle.

Το πρόγραμμα ανακοινώθηκε τον Ιούνιο του 2017, όταν ξεκίνησε και η διάθεση στην αγορά των προϊόντων περιποίησης σώματος με άγρια βότανα της Πίνδου, PINDOS WILD HERBS. Το σύνολο των κερδών από τις πωλήσεις των συγκεκριμένων προϊόντων χρηματοδοτεί το πρόγραμμα Οικολογικού Αλφαβητισμού, που γεννήθηκε στα βουνά της Πίνδου και συγκεκριμένα στο χωριό Βωβούσα και είναι σχεδιασμένο για τα παιδιά των νομών Ιωαννίνων και Γρεβενών.

Τι περιλαμβάνει το πρόγραμμα

Στο πρόγραμμα πρόκειται να συμμετάσχουν 520 μαθητές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, από 25 σχολεία των νομών Ιωαννίνων και Γρεβενών, στο διάστημα Φεβρουαρίου – Μαΐου 2018. Τα 13 εργαστήρια προσεγγίζουν με διαφορετικούς τρόπους τη θεματική «φύση», με άξονες τη φαντασία, το λόγο, την τέχνη, την αρχιτεκτονική, τον ήχο, την πεζοπορία, τις γεύσεις κ.α. και είναι τα εξής:

  1. Ιπποκράτειοι βοτανικοί κήποι: κατασκευή σχολικών βοτανόκηπων, βασικές τεχνικές επεξεργασίας των βοτάνων και παρασκευή απλών σπιτικών γιατρικών.
  2. Η φύση στην καθημερινότητα: καθημερινές πρακτικές, μυρωδιές και γεύσεις βοτάνων, κατασκευή φωλιών για έντομα κ.α.
  3. Όταν στο δάσος περπατώ: πεζοπορίες, συλλογή βοτάνων, δημιουργία διαδρομών και χαρτών.
  4. Ιστορίες του νερού: δημιουργία ηχητικού χάρτη με οπτικοακουστικό υλικό από τους ήχους του τόπου των παιδιών και τις ιστορίες των κατοίκων.
  5. Ηχητικοί περίπατοι: με ειδικό εξοπλισμό τα παιδιά καταγράφουν το ηχητικό περιβάλλον του τόπου τους, από τον ήχο των εντόμων στη χαμηλή χλόη μέχρι το βουητό της πόλης,
  6. Το βιβλίο αυτό είναι δικό μου: με ζωγραφική, φωτογραφία, βίντεο, land art και ήχους της φύσης, τα παιδιά θα δομήσουν τη δική τους προσωπική ιστορία.
  7. Το φυτολόγιο της Πίνδου: με διάφορες εικαστικές μεθόδους, τα παιδιά δημιουργούν το φυτολόγιο του τόπου τους.
  8. ΤεχνουρΓΗ: καλλιτεχνική δημιουργία στο έδαφος, με το παραγόμενο έργο να αφήνεται στο περιβάλλον για να αφομοιωθεί
  9. Η αρχιτεκτονική της φύσης: κατασκευές μέσα στη φύση με υλικά που βρίσκουμε στο περιβάλλον μας.
  10. Συνταγές για μαγικά φίλτρα: δημιουργική γραφή για αρωματικά φυτά και βότανα, μαντζούνια και συνταγές για μαγικά φίλτρα.
  11. Παραμυθένιες διαδρομές: η τοπική λαϊκή τέχνη και η αλληλεπίδραση του ανθρώπου με το περιβάλλον μέσα από story walk και land art.
  12. Οι φύλακες των χρωμάτων: η διαχείριση της τροφής και η συσχέτιση με την κλιματική αλλαγή.
  13. Ο κόσμος στην τάξη σου: μέντορες από τον κλάδο του Περιβάλλοντος αναδεικνύουν ακαδημαϊκές επιλογές και επαγγελματικά μονοπάτια που προσφέρει ο φυσικός πλούτος της Πίνδου.

Δέκα εκπαιδευτικοί, οι οποίοι επιλέχθηκαν με διαγωνισμό, εκπαιδεύτηκαν στο Ινστιτούτο Embercombe, που εξειδικεύεται σε προγράμματα οικολογικού αλφαβητισμού στη Μεγάλη Βρετανία, για να εφαρμόσουν το πρόγραμμα στα σχολεία.

Το πρόγραμμα υλοποιείται υπό την αιγίδα του υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων.

Για τους διοργανωτές του προγράμματος, την APIVITA, την Άγονη Γραμμή Γόνιμη, τη New Wrinkle και τους άλλους 13 φορείς που συμμετέχουν, σκοπός είναι να ξεκινήσει μια αλλαγή στα χωριά της Πίνδου, σε μια «ευαίσθητη» περιοχή που έχει πληγεί έντονα από την οικονομική κρίση, από ανθρώπους που ζουν εκεί και θα εργαστούν εκεί, αναπτύσσοντας με υγιή και αειφόρο τρόπο τον τόπο καταγωγής και παραμονής τους.

Ο πρόεδρος της APIVITA, Νίκος Κουτσιανάς, σε συνέντευξη Τύπου την Πέμπτη (25/01/2018) τόνισε ότι «η APIVITA είναι μια αυθεντική εταιρεία με Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη και το όραμά της είναι να αναπτύσσεται ως οργανισμός µε ηθικό, περιβαλλοντικά και κοινωνικά υπεύθυνο τρόπο, αφήνοντας κληρονομιά για τις επόμενες γενιές το ευ και αεί επιχειρείν, καινοτομείν, δημιουργείν. Για εμάς το PINDOS Wild Herbs αποτελεί εξαίρετο παράδειγμα Κοινωνικής Υπευθυνότητας στη χώρα μας». Επίσης, παρότρυνε το κοινό να στηρίξει την προσπάθεια αυτή, γιατί με τη συνεισφορά όλων στο μέλλον θα μπορέσει να επεκταθεί και σε άλλα μέρη της Ελλάδας.

Ο υφυπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Δημήτρης Μπαξεβανάκης, στο χαιρετισμό του ανέφερε ότι η επιχειρηματικότητα μπορεί να συμβαδίσει με τις κοινωνικές προτεραιότητες και τόνισε ότι «το υπουργείο Παιδείας στηρίζει με μεγάλη χαρά τις εταιρείες που συνεισφέρουν στην κοινωνία και το περιβάλλον γιατί η κοινωνία έχει ανάγκη την αλλαγή νοοτροπίας και αυτή η αλλαγή ξεκινάει από το σχολείο». Το πρόγραμμα έχει συνοδοιπόρο και αρωγό την Περιφέρεια Ηπείρου, διαβεβαίωσε από την πλευρά της η Αντιπεριφερειάρχης, Γιούλα Μητροκώστα.

Ο εμπνευστής του προγράμματος, κ. Θάνος Κουτσιανάς τόνισε ότι «ο Οικολογικός Αλφαβητισμός είναι πολύ σημαντικός σε ένα τόπο με τόσο πλούσια βιοποικιλότητα που μπορεί να προσφέρει στους νέους ανθρώπους τη δυνατότητα να δημιουργήσουν ένα νέο τρόπο να συνομιλούν με το μαγικό τόπο τους».

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν, επίσης, ο υφυπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μπαλάφας, ο βουλευτής Ιωαννίνων της ΝΔ, Κωνσταντίνος Τασούλας, η Αντιπεριφερειάρχης Ηπείρου, Γιούλα Μητροκώστα, ο βουλευτής Αχαΐας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Θεόδωρος Παπαθεοδώρου, καθώς και εκπρόσωποι περιβαλλοντικών οργανώσεων.

Δείτε τις φωτογραφίες στην gallery του Newsbomb.gr

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή