Άρειος Πάγος: Εγκρίνει το πολυνομοσχέδιο για τις δίκες
Θετικό πρόσημο στις περισσότερες ρυθμίσεις του πολυνομοσχεδίου για «δίκαιη δίκη και άρση της αρνησιδικίας» που παρουσίασε προ ημερών ο υπουργός Δικαιοσύνης Μιλτιάδης Παπαϊωάννου βάζουν οι Ολομέλειες των Ανωτάτων Δικαστικών Λειτουργών, διατυπώνοντας ωστόσο ορισμένες ενστάσεις.
Ειδικότερα, τόσο η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου που συνήλθε υπό την πρόεδρο Ρένα Ασημακοπούλου όσο και η Ολομέλεια της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου υπό τον εισαγγελέα Ιωάννη Τέντε εκφράζουν σοβαρές επιφυλάξεις για την αυθημερόν απόφαση του Δικαστικού Συμβουλίου σε περίπτωση διαφωνίας ανακριτή και εισαγγελέα για την προφυλάκιση κατηγορουμένου, αφού πολλές φορές τίθενται σοβαρά νομικά ζητήματα σε ογκώδεις δικογραφίες που χρειάζονται μελέτη κ.λπ.
Και οι δύο Ολομέλειες διαφωνούν επίσης με την αύξηση των ποσών που καθορίζουν σε διάφορες περιπτώσεις τις κακουργηματικές πράξεις (από 15.000 σε 60.000 ευρώ, από 73.000 σε 300.000 ευρώ κ.λπ). Κι αυτό διότι, όπως εκτιμούν υπάρχει κίνδυνος παραγραφής -παρά τη ρύθμιση του υπουργείου ότι δεν αφορά στις εκκρεμείς υποθέσεις- καθώς με νεότερες υπερνομοθετικές διατάξεις (Χάρτης Ε.Ε. για ανθρώπινα δικαιώματα κ.λπ.) πρέπει να εφαρμόζονται οι ευνοϊκότεροι νόμοι.
Επίσης, ζητούν τη μείωση παραβόλων από 300 σε 200 ευρώ σε διάφορες διαδικασίες (π.χ. στην προσφυγή σε εισαγγελέα εφετών όταν αρχειοθετείται η έγκληση).
Η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου διαφωνεί κατά πλειοψηφία με την ίδρυση Μονομελών Εφετείων Κακουργημάτων, ενώ η Ολομέλεια της Εισαγγελίας ΑΠ δέχεται την καθιέρωση αυτή ως λύση ανάγκης υπό την προϋπόθεση εξεύρεσης αιθουσών, προσωπικού και προεπιλογής των καλύτερων δικαστών.
Πάντως και οι δυο Ολομέλειες εκτιμούν ότι δεν μπορούν να εφαρμοστούν οι διατάξεις που προβλέπουν σε περίπτωση αποχής δικηγόρων την αναβολή υποθέσεων και εκδίκασή τους εντός 90 ημερών όπως και διατάξεις που προβλέπουν ειδική διαδικασία έκδοσης αποφάσεων εντός διμήνου.
Ακόμη, η Ολομέλεια της Εισαγγελίας ΑΠ διαφωνεί με την πταισματοποίηση διαφόρων αδικημάτων (σωματικές βλάβες, εξύβριση κ.λπ.) ενώ η Ολομέλεια ΑΠ διαφωνεί με την πταισματοποίηση της δυσφήμησης. Και οι δύο διαφωνούν, πάντως με την απαγόρευση δεύτερης αναβολής αφού μπορεί να προκύψουν πολλοί σοβαροί λόγοι. Τέλος, η Ολομέλεια Εισαγγελίας ΑΠ ζητεί να επανέλθει το καθεστώς των προσωρινών κρατήσεων πριν από τις τροποποιήσεις του νόμου Καστανίδη.
Υπενθυμίζεται ότι, η εν λόγω νομοθετική πρωτοβουλία του υπουργείου Δικαιοσύνης έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση από τις 14 Δεκεμβρίου. Η διαβούλευση θα ολοκληρωθεί στις 26 Δεκεμβρίου και, αφού ληφθούν υπ' όψιν τα αποτελέσματά της, το σχέδιο νόμου θα κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή.