Κορονοϊός στην Ελλάδα: Ουρές και στις τράπεζες - Γιατί τρέχουν όλοι να βγάλουν χρήματα

Την εμφάνισή τους έχουν κάνει οι πρώτες ουρές έξω από σούπερ μάρκετ και τράπεζες, μετά από τα νέα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορoνοϊού στη χώρα μας.

Κορονοϊός στην Ελλάδα: Ουρές και στις τράπεζες - Γιατί τρέχουν όλοι να βγάλουν χρήματα
6'

Έξω από καταστήματα στη λεωφόρο Ηρακλείου, την Πεύκη, τη Νέα Ερυθραία αλλά και το Μαρούσι, από νωρίς το πρωί έχουν σχηματιστεί μικρές ουρές καταναλωτών που θέλουν να μπουν μέσα στα σούπερ μάρκετ.

Δείτε φωτογραφίες στην παρακάτω gallery:

Οι περισσότεροι είναι άνθρωποι μεγαλύτερης ηλικίας και όλοι, όπως φαίνεται, περιμένουν υπομονετικά τη σειρά τους.

Οι περισσότεροι από τους πελάτες φορούν μάσκες και γάντια προστασίας ενώ κρατούν και αποστάσεις ασφαλείας ο ένας από τον άλλο.

Δείτε εικόνα έξω από σούπερ μάρκετ το πρωί της Δευτέρας:

Τα νέα μέτρα της κυβέρνησης προβλέπουν πως μέσα στα σούπερ μάρκετ θα πρέπει να είναι ένα άτομο ανά 10 τετραγωνικά μέτρα. Η αγορά, όπως διαβεβαίωσε και ο Άδωνις Γεωργιάδης, έχει επάρκεια ενώ όπως είπε ο ίδιος άμεσα οι αγορές θα γίνονται με κάρτα.

Ουρές έχουν σχηματιστεί και έξω από τράπεζες, με τους πολίτες να περιμένουν υπομονετικά έξω από τα υποκαταστήματα για να εξυπηρετηθούν.

Πολλοί ενδεχομένως να φοβήθηκαν από τον κορονοϊό και να έσπευσαν να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους πριν δυσκολέψουν τα πράγματα. Ορισμένοι μεγάλης ηλικίας άλλωστε, δεν έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν μέσω web banking και πήγαν πρωί πρωί στην τράπεζα να βγάλουν χρήματα και να πληρώσουν τις υποχρεώσεις και μετά να κάνουν πράξη το #μενουμε σπίτι.

Με κάρτα η είσοδος στα σούπερ μάρκετ

Όπως ανακοίνωσε, το πρωί το πρωί της Δευτέρας (16/03), από σούπερ μάρκετ το οποίο επισκέφθηκε ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, μαζί με τον υφυπουργό, Νίκο Παπαθανάση και τον γενικό γραμματέα Εμπορίου και Καταναλωτή, Παναγιώτη Σταμπουλίδη, οι καταναλωτές θα λαμβάνουν κατά την είσοδό τους μια κάρτα προκειμένου να κάνουν τα ψώνια τους, την οποία και θα επιστρέφουν όταν τα ολοκληρώνουν. Η κάρτα θα απολυμαίνεται πριν την παραλάβει ο επόμενος πελάτης.

Οι κάρτες αυτές είναι αριθμημένες ώστε να γνωρίζει ανά πάσα στιγμή το σούπερ μάρκετ πόσοι πελάτες βρίσκονται μέσα.

Επίσης, ο υπουργός ξεκαθάρισε ότι από σήμερα ισχύει πλαφόν στην αγορά αντισηπτικών. Τόνισε χαρακτηριστικά ότι κάθε καταναλωτής θα μπορεί να αγοράζει έως και τρία αντισηπτικά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με καταγγελίες πολιτών, υπάρχουν φαινόμενα καταναλωτών που αγοράζουν κατά δεκάδες τα αντισηπτικά, αδειάζοντας τα ράφια εν ριπή οφθαλμού.

Ψυχραιμία

Οι καταναλωτές να επιδεικνύουν ψυχραιμία, καθώς υπάρχει επάρκεια προϊόντων και να τηρούν τους κανόνες που επιβλήθηκαν για την προσέλευση στα σούπερ μάρκετ, συμπλήρωσε ο Άδωνις Γεωργιάδης.

Όπως ανέφερε κ. Γεωργιάδης, στις 11:00 υπάρχει εκ νέου σύσκεψη με προμηθευτές για το θέμα των αντισηπτικών, των μασκών και του υγειονομικού υλικού. Σημείωσε ότι από την Πέμπτη θα ομαλοποιηθεί η κατάσταση σε σχέση με τα αντισηπτικά, ενώ για τις μάσκες θα πάρει λίγο περισσότερο. Προσέθεσε, δε, ότι υπάρχει παρακολούθηση μέσω της δήλωσης αποθεμάτων και των στοιχείων τιμολόγησης (transfer pricing) για ενδεχόμενες προσπάθειες για υπερτιμολογήσεις και αισχροκέρδεια, ενώ είπε ότι σε επόμενη νομοθετική ρύθμιση θα προβλεφθούν εξοντωτικά πρόστιμα για περιπτώσεις καταχρηστικής συμπεριφοράς από προμηθευτές κι εμπόρους.

Πάντως για άλλη μια φορά η πολιτική ηγεσία της χώρας έκανε έκκληση για λελογισμένες αγορές, για αξιοποίηση και των μικρών σημείων λιανικής για ελαχιστοποίηση των μετακινήσεων και αποφυγή του συνωστισμού, αλλά και για τήρηση των κανόνων προσέλευσης στις αγορές, είτε είναι οργανωμένα σημεία λιανικής, είτε καταστήματα της γειτονιάς.

Σε ό,τι αφορά στο ωράριο, ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι το θέμα της διεύρυνσης του ωραρίου των σούπερ μάρκετ είναι στο τραπέζι, ενώ ο κ. Παπαθανάσης επεσήμανε ότι στα φρέσκα προϊόντα υπάρχει αφθονία. «Τα ψάρια είναι στα αζήτητα. Είναι μια θρεπτική και καλή τροφή που πολλοί αγνοούν αυτές τις μέρες», είπε χαρακτηριστικά.

Υπενθυμίζεται ότι, σε 24ωρη βάση λειτουργεί η τηλεφωνική γραμμή 1520 της γενικής γραμματείας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή για επιπρόσθετες πληροφορίες σχετικά με τα μέτρα αντιμετώπισης του κορονοϊού.

Με ερμηνευτική εγκύκλιο, το υπουργείο Ανάπτυξης ορίζει τους περιορισμούς και τα υγειονομικά μέτρα που επιβάλλονται στα σούπερ μάρκετ και τις υπεραγορές.

Την εγκύκλιο υπογράφει ο αρμόδιος υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Νίκος Παπαθανάσης και αφορά στη λειτουργία των καταστημάτων από σήμερα (16/3).

Δείτε ΕΔΩ την εγκύκλιο

ΚΟΡΟΝΑΪΟΣ: ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ

Αυτά τα καταστήματα παραμένουν ανοιχτά

• Καταστήματα που πωλούν τρόφιμα
• Σούπερ μάρκετ
• Φούρνοι
• Ζαχαροπλαστεία (χωρίς τραπεζοκαθίσματα)
• Λαϊκές αγορές
• Ιδιωτικές υπηρεσίες υγείας
• Τράπεζες με περιορισμούς ως προς την παρουσία κοινού

Με γάντια οι αγορές στις λαϊκές αγορές

Μετά από πρωτοβουλία της Παναττικής Ομοσπονδίας Σωματείων Επαγγελματιών Πωλητών Λαϊκών Αγορών, οι αγορές πλέον στις λαϊκές θα γίνονται με γάντια.

Η Ομοσπονδία θα διαθέτει δωρεάν γάντια αμέσως μόλις οι καταναλωτές κατευθύνονται προς κάποιο πάγκο για να διαλέξουν προϊόντα.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΗΝ ΕΞΑΠΛΩΣΗ ΤΟΥ ΚΟΡΟΝΟΪΟΥ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟΝ ΠΛΑΝΗΤΗ

Επιτάσσονται φάρμακα και υγειονομικό υλικό

Στην επίταξη για χρονικό διάστημα έως έξι μήνες, κινητών, αναλώσιμων και μη, τα οποία ανήκουν σε ιδιώτες, φυσικά ή νομικά πρόσωπα, και εμπίπτουν στην έννοια του ειδικού νοσοκομειακού εξοπλισμού, των μέσων ατομικής προστασίας και των φαρμάκων θα μπορεί να προχωρήσει το κράτος, στην προσπάθεια προστασίας της δημόσιας υγείας και καταπολέμησης της διασποράς του κορωνοϊού COVID-19.

Αυτή η πρόβλεψη περιλαμβάνεται στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που αναρτήθηκε στο Εθνικό Τυπογραφείο (14 Μαρτίου 2020, Αρ. Φύλλου 64). Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται, ειδικός νοσοκομειακός εξοπλισμός που εμπίπτει στη διαδικασία επίταξης, ενόψει της έκτακτης ανάγκης δημόσιας υγείας, είναι: αναπνευστήρες, κλίνες νοσηλείας, πάγιος εξοπλισμός κλινών, μόνιτορ παρακολούθησης ζωτικών ενδείξεων, κλειστά κυκλώματα αναρρόφησης και αναγκαία ιατροτεχνολογικά προϊόντα συνοδά προς τη λειτουργία αναπνευστήρων.

Ως μέσα ατομικής προστασίας ορίζονται: μάσκες κάθε είδους, μέσα ατομικής προφύλαξης και υγειονομικός ρουχισμός.

Επίσης με κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Υγείας προβλέπονται οι πιστώσεις για την αποζημίωση της χρήσης του προς επίταξη εξοπλισμού και για την εύλογη αποζημίωση των δικαιούχων ως προς τον αναλώσιμο εξοπλισμό. Η αποζημίωση οφείλεται για το χρονικό διάστημα της επίταξης και καταβάλλεται εφάπαξ μετά από τη λήξη της επίταξης ή ανά δίμηνο, αν η επίταξη παρατείνεται πέραν του διμήνου.

Οι επιτασσόμενες ποσότητες αναλώσιμων και μη κινητών πραγμάτων παραδίδονται και αναλαμβάνονται προς διάθεση στο υπουργείο Υγείας. Με απόφαση του γενικού γραμματέα Υπηρεσιών Υγείας κατανέμονται σε κάθε δημόσιο ή ιδιωτικό φορέα προς χρήση ή ανάλωση, συμπεριλαμβανομένων όλων των εποπτευόμενων φορέων του υπουργείου Υγείας, των διευθύνσεων Υγειονομικών Περιφερειών και των νοσοκομείων.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Kορονοϊός: ΠΡΟΣΟΧΗ - Έτσι δεν θα κολλήσετε και θα σταματήσει η εξάπλωσή του

Καιρός ΤΩΡΑ: Απαγορευτικό απόπλου από τα λιμάνια - Θυελλώδεις άνεμοι στα πελάγη

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή