Η είδηση ότι μετά από τα τρία θετικά κρούσματα που σχετίζονται με ταξίδι στις ΗΠΑ εντοπίστηκαν άλλα τρία -ένα βρέφος μόλις δύο μηνών και οι γονείς του- έχει προκαλέσει ανησυχία στους αρμόδιους.
Η οικογένεια του βρέφους είναι γείτονες με το ηλικιωμένο ζευγάρι που επέστρεψε πρόσφατα από την Αμερική.
Τόσο το βρέφος της οικογένειας, μόλις δύο μηνών, αλλά και οι γονείς του βρέθηκαν θετικοί στον κορονοϊό. H οικογένεια από τη Λαμία έχει άλλα δύο παιδιά τα οποία αναμένεται να εξεταστούν.
Αξίζει να σημειωθεί ότι τα δύο αδελφάκια του βρέφους δεν πήγαιναν στο σχολείο, επειδή οι γονείς φοβούνταν να τα στείλουν.
Από νωρίς το πρωί σήμερα (10/06), οι υγειονομικές Αρχές έχουν αρχίσει έναν αγώνα προκειμένου να ιχνηλατήσουν τις επαφές της οικογένειας στη Λαμία και την ευρύτερη περιοχή.
Βόλος: Επείγουσα προκαταρκτική εξέταση
Αντιμέτωπο με κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος και πλημμελήματος, είναι πιθανό να βρεθεί το ζευγάρι Βολιωτών που απ' τη Γερμανία, ήρθε στην Ελλάδα και αφού φέρεται να έσπασε την καραντίνα, επισκέφθηκε τον Βόλο, που ζουν οι γονείς του, συναντήθηκε και με το ζευγάρι Βολιωτών, που βρέθηκε θετικό στον κορονοϊό, όπως επίσης και το ηλικίας 2 χρονών παιδί τους.
Η εισαγγελική λειτουργός, ζητά μέσω της Αστυνομίας από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, από τον ΕΟΔΥ και το Κέντρο Ιχνηλάτησης, να πληροφορηθεί, ποιες ήταν οι επαφές των πέντε ανθρώπων που βρέθηκαν θετικοί στον ιό.
Επίσης θα ζητηθεί και απ' το Νοσοκομείο αναφοράς (Πανεπιστημιακό Λάρισας), να βεβαιώσει εγγράφως πόσα άτομα νόσησαν από τη συγκεκριμένη υπόθεση.
Και αυτό για να διαπιστωθεί, αν στοιχειοθετείται κατηγορία σε βαθμό πλημμελήματος του άρθρου 285 του Ποινικού Κώδικα που αναφέρει ότι όποιος παραβιάζει τα μέτρα που έχει διατάξει ο νόμος ή η αρμόδια αρχή για να αποτραπεί η εισβολή ή η διάδοση μιας μεταδοτικής ασθένειας τιμωρείται με φυλάκιση και χρηματική ποινή και αν από την πράξη μπορεί να προκύψει κίνδυνος μετάδοσης της ασθένειας σε αόριστο αριθμό ανθρώπων.
Κάθειρξη μέχρι 10 χρόνια
Στη δεύτερη παράγραφο του συγκεκριμένου άρθρου, ο νομοθέτης αναφέρει ότι αν η παραβίαση είχε ως αποτέλεσμα να μεταδοθεί η ασθένεια σε άνθρωπο, επιβάλλεται κάθειρξη έως δέκα έτη. Επειδή από τις επαφές που είχε το ζευγάρι με ανθρώπους τα συνολικά κρούσματα είναι πέντε (δύο τα δικά τους και τρία της άλλης οικογένειας), η Αστυνομία θα εξετάσει αν στοιχειοθετείται η κατηγορία σε βαθμό κακουργήματος και η εισαγγελέας θα ασκήσει τις ανάλογες διώξεις με την ολοκλήρωση της προκαταρκτικής.
Το πάρτι
Κόρη γνωστής τραγουδίστριας φέρεται να είναι η φοιτήτρια που έκανε πάρτι στη Θεσσαλονίκη, το οποίο θεωρείται εστία μόλυνσης κορονοϊού.
Σύμφωνα με το Open, η νεαρή είναι γόνος πασίγνωστης επιχειρηματικής, εύπορης οικογένειας του καλλιτεχνικού χώρου.
Η φοιτήτρια έκανε πάρτι για να γιορτάσει την επιστροφή της από την Αγγλία χωρίς να περάσει καραντίνα και όπως διαπιστώθηκε αργότερα ήταν θετική στον κορονοϊό. Η νεαρή ταξίδεψε από το Λονδίνο στη Σόφια και από εκεί ήρθε οδικώς στην Ελλάδα.
Σύμφωνα πάντα με το ρεπορτάζ του Open, υπάρχει μεγάλη ανησυχία για μετάδοση του κορονοϊού ενώ έχουν γίνει έλεγχοι σε περίπου 30 άτομα και αναμένονται τα αποτελέσματα.
«Έσπασε» την καραντίνα
Σύμφωνα με το makthes.gr, η κοπέλα πριν από περίπου δέκα ημέρες επέστρεψε στην Ελλάδα από το εξωτερικό μέσω Βουλγαρίας. Ενώ έπρεπε να παραμείνει σε καραντίνα οι αρχές σε έλεγχο που πραγματοποίησαν στην οικία της διαπίστωσαν πως απουσίαζε και επέβαλαν πρόστιμο ύψους 5000 ευρώ. Το ίδιο άτομο λίγες μέρες αργότερα πραγματοποίησε μπάρμπεκιου πάρτι στο σπίτι της, στον οικισμό Σταυρονικήτα με περίπου 30 νεαρούς καλεσμένους.
Σε εξετάσεις που υποβλήθηκε διαγνώστηκε θετική στον κορονοϊό και τότε ξεκίνησε ένα μπαράζ τηλεφωνημάτων και μηνυμάτων, καθώς ιχνηλατούν τις επαφές που είχε. Επίκεντρο των ερευνών οι μετέχοντες στο μπάρμπεκιου πάρτι και οι πελάτισσες του κομμωτηρίου- κέντρου περιποίησης- όπου πήγε για να καλλωπιστεί.
Η είδηση για το κρούσμα έχει προκαλέσει την έντονη ανησυχία των κατοίκων του Πανοράματος. Είναι χαρακτηριστική η φράση που χρησιμοποίησε κάτοικος της περιοχής στο makthes.gr: "Όλο το Πανόραμα το συζητά". Οι πληροφορίες αναφέρουν πως συγγενικό πρόσωπο της κοπέλας εισήχθη για νοσηλεία σε νοσοκομείο της πόλης.
Τις επόμενες μέρες θα ολοκληρωθούν τα τεστ σε όσους ήρθαν σε επαφή και θα βγουν τα αποτελέσματα, ώστε να εξακριβωθεί το εύρος της διασποράς και να απομονωθούν όσοι από αυτους βρεθούν θετικοί.
Σημειώνεται πως το πάρτι έγινε γνωστό στην ευρύτερη περιοχή, καθώς συνοδεύτηκε από ένα υπερθέαμα πυροτεχνημάτων.
Ο κίνδυνος από τα «ορφανά» κρούσματα
Κι ενώ η Πολιτεία ετοιμάζει το σχέδιο υγειονομικής θωράκισης των τουριστικών προορισμών, εστιάζει παράλληλα και στην πορεία των κρουσμάτων στη χώρα.
Τα ταυτοποιημένα κρούσματα σε ελεγχόμενη περιοχή ακόμα κι αν είναι δεκάδες, μπορεί να αποτελούν πρόβλημα, είναι όμως πιο εύκολα διαχειρίσιμα σε σχέση με ένα θετικό κρούσμα σε χώρο διασκέδασης καθώς στη δεύτερη περίπτωση η ιχνηλάτηση είναι αδύνατη.
Αναφερόμενος σε αυτό το ζήτημα, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς ξεκαθάρισε χθες: «Μπορεί να υπάρχουν 50 κρούσματα σε ελεγχόμενη περιοχή, αλλά δεν μας απασχολούν. Αν, όμως, υπάρχουν 5 κρούσματα τα οποία είναι διάσπαρτα στην κοινωνία, κι αν δεν υπάρχουν στοιχεία στην ιχνηλάτηση από που προέρχονται και δεν μπορούν να "στεγανοποιηθούν», τότε αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό».
Επανέλαβε δε ότι «αυτό που πρέπει να είναι ξεκάθαρο είναι ότι ο ιός είναι εκεί έξω. Είναι σε ύφεση, πρέπει να είμαστε προσεκτικοί. Ένα είναι το αντίδοτο, μία είναι η απάντηση στον ιό: Ο καθένας από εμάς να κάνει αυτό που πρέπει σε σχέση με την προσωπική του ατομική προστασία και να ακολουθεί τις οδηγίες, αν χρειαστεί».
Παράλληλα, ο πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), Παναγιώτης Αρκουμανέας, μιλώντας χθες στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών 2020, τόνισε ότι «ιχνηλάτηση σε χώρο με 500 άτομα δεν υπάρχει, δεν μπορεί να γίνει. Αν προκύψει κρούσμα, δεν μπορεί να βρεθεί ο κύκλος των επαφών» ενώ επεσήμανε ότι «χαλαρώσαμε είναι αλήθεια, πήγαμε από το ένα άκρο στο άλλο».
Σύμφωνα με τον κ. Αρκουμανέα, οι κινητές μονάδες του ΕΟΔΥ είναι πλέον 200 και γυρίζουν όλη τη χώρα κάνοντας δειγματοληπτικούς ελέγχους σε μεγάλες ομάδες του πληθυσμού. Από αυτούς τους ελέγχους υπάρχει πια η καταγραφή των περιστατικών, καθώς στην πλειονότητά τους τα κρούσματα που αναφέρονται είναι ασυμπτωματικοί ασθενείς, εντοπίστηκαν δηλαδή από τους ελέγχους και μόνο.
Για παράδειγμα, στην περιοχή της Ξάνθης πραγματοποιήθηκαν περισσότεροι από 3.000 δειγματοληπτικοί έλεγχοι και εντοπίστηκαν 29 θετικά στον κορονοϊό άτομα.
Έως το τέλος του 2020, οι κινητές ομάδες θα φτάσουν τις 500 και θα δίνουν μια ακόμη καλύτερη εικόνα στις επιστημονικές και υγειονομικές Αρχές για την επιδημία του κορονοϊού στη χώρα μας. Μάλιστα, θα παρέχουν και νοσηλευτική φροντίδα εκτός από τη διενέργεια δειγματοληπτικού ελέγχου.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.
Διαβάστε επίσης:
ΑΟΖ: Μετά την Ιταλία η Αίγυπτος – Η ιστορική συμφωνία και η επόμενη μέρα