Κορονοϊός – Κλειστά σχολεία: «Φουσκώνουν» οι αντιδράσεις - Εισαγγελική παρέμβαση για τις καταλήψεις
«Πονοκεφαλιάζει» το Υπουργείο Παιδείας με τον αριθμό των καταλήψεων, που ολοένα και αυξάνεται.
Τα κρούσματα κορονοϊού στα σχολεία ολοένα και αυξάνονται, οι μαθητές αντιδρούν για την υποχρεωτική χρήση μάσκας και οι καταλήψεις στα σχολεία όλης της χώρας... ξεφυτρώνουν η μια μετά την άλλη!
Αυτή την στιγμή υπάρχουν περισσότερες από 100 καταλήψεις από μαθητές που αρνούνται να φορέσουν μάσκα ενώ έχουν προσθέσει και άλλα αιτήματα στο διεκδικητικό τους πλαίσιο, όπως η κάλυψη των κενών στα σχολεία και τα μικρότερα τμήματα.
Οι περισσότερες καταλήψεις εντοπίζονται στην Κρήτη (14 σχολεία μόνο στο Ηράκλειο), τη Θεσσαλονίκη, την Αχαΐα, τη Μαγνησία, την Αιτωλοακαρνανία, την Ηλεία (8 γυμνασία) και την Καβάλα.
Τα αιτήματα των μαθητών είναι να μη φορούν μάσκα, να έχουν λιγότερους μαθητές οι αίθουσες αλλά και να καθαρίζονται καλά τα σχολεία τους.
Παρέμβαση εισαγγελέα για τις καταλήψεις στα σχολεία
Εντωμεταξύ την παρέμβαση εισαγγελέα προκάλεσαν οι καταλήψεις στα σχολεία της Θεσσαλονίκης. Παραγγελία να σχηματιστεί δικογραφία για διατάραξη λειτουργίας δημόσιας υπηρεσίας παρήγγειλε, από την αστυνομία, η εισαγγελέας ανηλίκων Δήμητρα Τσιαρδακλή για τα σχολεία που τελούν υπό κατάληψη στο νομό Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με την ίδια παραγγελία, όπου διαπιστωθεί ότι υπάρχει συμμετοχή ενηλίκων σε κατάληψη σχολείου θα εφαρμοστεί η αυτόφωρη διαδικασία για το ίδιο αδίκημα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι προκαταρκτική εξέταση για το θέμα των καταλήψεων διατάχθηκε και στα σχολεία της Ηλείας προκειμένου να διαπιστωθεί η τυχόν εμπλοκή εξωσχολικών ατόμων ή η υπερδραστηριότητα προς αυτή την κατεύθυνση ατόμων που έχουν σχέση με το σχολικό περιβάλλον.
Πώς θα γίνει η εξ αποστάσεως εκπαίδευση
Βασικό στοιχείο της επόμενης ημέρας για τα σχολεία που είναι κλειστά λόγω κορωνοϊού είναι η εξ αποστάσεως εκπαίδευση, .η οποία αφορά τους μαθητές τμημάτων ή σχολείων που τελούν σε αναστολή λειτουργίας και όσους ανήκουν σε ομάδες αυξημένου κινδύνου ή μένουν με άτομο που νοσεί από κορωνοϊο. Απευθείας μετάδοση των μαθημάτων αλλά και διαδικτυακά τμήματα προβλέπει η εξ αποστάσεως εκπαίδευση και είναι το επόμενο «βήμα» του υπουργείου Παιδείας για τη νέα κανονικότητα στα σχολεία. Τα μαθήματα θα είναι «καθρέφτης» της διδασκαλίας στο σχολείο, αφού θα έχουν διάρκεια 30 με 45 λεπτά, ενώ οι τάξεις θα αποτελούνται από 25 με 27 παιδιά.
Τι προβλέπεται με νέο έγγραφο του υπ. Παιδείας
Μαθητές και εκπαιδευτικοί οι οποίοι διαγνώστηκαν θετικοί στο τεστ κορωνοϊού απομακρύνονται άμεσα από τα σχολεία με βάση τις προβλεπόμενες διαδικασίες. Σε καραντίνα 14 ημερών παραμένουν όσοι αξιολογούνται ως στενές επαφές και υποβάλλονται σε τεστ αν παρουσιάσουν κάποιο ύποπτο σύμπτωμα.
Σύμφωνα με νέα διάταξη την απόφαση για αναστολή λειτουργίας τμημάτων ή σχολικών μονάδων λαμβάνει ο Διευθυντής Εκπαίδευσης μετά από γνώμη του Διευθυντή Δημόσιας Υγείας. Νέο επικαιροποιημένο έγγραφο του ΕΟΔΥ, για τη διαχείριση ύποπτων ή επιβεβαιωμένων περιστατικών λοίμωξης COVID-19 σε σχολικές μονάδες, απέστειλε το υπουργείο Παιδείας στα σχολεία.
Ειδικότερα το έγγραφο προβλέπει τα εξής:
1.Α) Διαχείριση παιδιού που εμφανίζει συμπτώματα συμβατά με λοίμωξη COVID-19:
- Εάν ένας μαθητής εμφανίσει έστω και ήπια συμπτώματα συμβατά με λοίμωξη COVID-19 εκτός του χώρου του σχολείου, παραμένει στο σπίτι και ειδοποιείται το σχολείο με ευθύνη των γονέων/κηδεμόνων.
- Εάν ένας μαθητής εμφανίσει συμπτώματα συμβατά με λοίμωξη COVID-19 όταν είναι στο σχολείο, γίνονται τα παρακάτω εκ μέρους του Υπευθύνου COVID-19
- Επικοινωνία με την οικογένεια για παραλαβή του παιδιού
- Απομόνωση του παιδιού σε προκαθορισμένο καλά αεριζόμενο χώρο, με επίβλεψη, μακριά από τα υπόλοιπα παιδιά και εφαρμογή απλής χειρουργικής μάσκας
- Εφαρμογή υγιεινής χεριών και αναπνευστικής υγιεινής από το παιδί και το/τα άτομο/α που το φροντίζουν
- Χρήση εξοπλισμού ατομικής προστασίας από το προσωπικό (μάσκα, γάντια, και σε περίπτωση κινδύνου εκτίναξης βιολογικών υγρών ή αναπνευστικών εκκρίσεων–ποδιά αδιάβροχη και οφθαλμική προστασία με γυαλιά ή ασπίδα προσώπου).
- Επιμελής καθαρισμός του χώρου και εφαρμογή απολυμαντικού σε επιφάνειες μετά την αναχώρηση του παιδιού με χρήση εξοπλισμού ατομικής προστασίας.
- Γίνεται ιατρική αξιολόγηση με πρωτοβουλία των γονέων/κηδεμόνων και εφόσον, σύμφωνα με την κρίση του θεράποντος ιατρού, το παιδί χαρακτηριστεί ως ύποπτο για λοίμωξη COVID-19 χωρίς να υπάρχει εναλλακτική διάγνωση (βλ. Παράρτημα), θα πρέπει να γίνει κατά προτεραιότητα μοριακό διαγνωστικό τεστ.
- Εν αναμονή του αποτελέσματος, το παιδί παραμένει σε απομόνωση κατ’ οίκον (εφόσον κρίνεται από τον ιατρό ότι η κατάστασή του δεν απαιτεί νοσηλεία σε νοσοκομείο), σε καλά αεριζόμενο δωμάτιο, ενώ το σχολείο συνεχίζει κανονικά τη λειτουργία του
1.Β) Διαχείριση μέλους του προσωπικού που εμφανίζει συμπτώματα συμβατά με λοίμωξη COVID-19
- Εάν ένα μέλος του προσωπικού εμφανίσει συμπτώματα συμβατά με λοίμωξη COVID-19 εκτός του χώρου του σχολείου, παραμένει στο σπίτι και με ευθύνη του ειδοποιείται το σχολείο.
- Εάν ένα μέλος του προσωπικού εμφανίσει συμπτώματα συμβατά με λοίμωξη COVID-19 όταν είναι στο σχολείο, αποχωρεί από το χώρο του σχολείου μετά από συνεννόηση με τους υπεύθυνους. Αν χρειαστεί να περιμένει στο σχολείο για ένα μικρό χρονικό διάστημα, παραμένει σε απομόνωση στον καθορισμένο χώρο φορώντας απλή χειρουργική μάσκα και τηρώντας τις διαδικασίες που περιγράφονται στην ενότητα 1.Α για τους μαθητές.
- Γίνεται ιατρική αξιολόγηση με πρωτοβουλία του ίδιου και εφόσον, σύμφωνα με την κρίση του θεράποντος ιατρού, το μέλος του προσωπικού χαρακτηριστεί ως ύποπτο για λοίμωξη COVID-19 χωρίς να υπάρχει εναλλακτική διάγνωση (βλ. Παράρτημα), θα πρέπει να γίνει κατά προτεραιότητα μοριακό διαγνωστικό τεστ.
- Εν αναμονή του αποτελέσματος, το μέλος του προσωπικού παραμένει σε απομόνωση κατ’ οίκον (εφόσον κρίνεται από τον ιατρό ότι η κατάστασή του δεν απαιτεί νοσηλεία σε νοσοκομείο), σε καλά αεριζόμενο δωμάτιο, ενώ το σχολείο συνεχίζει κανονικά τη λειτουργία του
1.Γ) Σε περίπτωση που το μοριακό τεστ για τον νέο κορωνοϊό είναι θετικό
Γονέας/κηδεμόνας του μαθητή ή το μέλος του προσωπικού ενημερώνει άμεσα τον υπεύθυνο διαχείρισης COVID-19 της σχολικής μονάδας ή/και τον/την διευθυντής/τρια της σχολικής μονάδας.
Ο υπεύθυνος διαχείρισης COVID-19 του σχολείου
1. επικοινωνεί:
Α) με τις οικογένειες των παιδιών του τμήματος στο οποίο φοιτά ο μαθητής,
Β) με την οικεία Διεύθυνση Εκπαίδευσης,
Γ) με τη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της οικείας Περιφερειακής Ενότητας.
2. αποστέλλει την ίδια μέρα δελτίο ιχνηλάτησης (Συνημμένο 1):
Α) στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (στην ηλεκτρονική διεύθυνση schools@civilprotection.gr),
Β) στη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της οικείας Περιφερειακής Ενότητας.
3. Η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας επικοινωνεί:
Α) με τον ΕΟΔΥ (τηλ. 1135 ή 210.5212.054) για συνδρομή στην επιδημιολογική διερεύνηση και εκτίμηση κινδύνου, εάν αυτή χρειαστεί,
Β) με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (τηλ. 213.1510.984-85-86) ως φορέα υπεύθυνογια την ιχνηλάτηση των επαφών των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων COVID-19, Γ) με την οικεία Διεύθυνση Εκπαίδευσης για γνωμοδότηση προς αυτήν (Συνημμένο 2) σχετικά με την τυχόν αναστολή της λειτουργίας τμήματος ή τμημάτων ή όλης της σχολικής μονάδας.
Γίνεται ενδελεχής καθαρισμός και τοπική εφαρμογή απολυμαντικού στις επιφάνειες των χώρων που κινήθηκε το κρούσμα.
Όσον αφορά στο άτομο με επιβεβαιωμένο COVID-19:
-Το παιδί ή ο ενήλικας μπορεί να επιστρέψει στη σχολική μονάδα μετά την παρέλευση τουλάχιστον 10ημέρου από την έναρξη των συμπτωμάτων ΚΑΙ την πάροδο 24 ωρών από την πλήρη υποχώρηση του πυρετού (χωρίς τη λήψη αντιπυρετικών) και την ύφεση των συμπτωμάτων του (σε περίπτωση ασθενών με πολύ σοβαρή νόσο ή ανοσοκαταστολή μπορεί το διάστημα του 10ημέρου να είναι μεγαλύτερο, σύμφωνα με την γνώμη του θεράποντος ιατρού) εφόσον το τμήμα φοίτησης βρίσκεται σε λειτουργία.
-Για την επάνοδο στο σχολείο των επιβεβαιωμένων περιστατικών δεν απαιτείται η διενέργεια νέου τεστ.
Όσον αφορά στις στενές επαφές του ατόμου με επιβεβαιωμένο COVID-19:
Αναγνώριση και καταγραφή των στενών επαφών του επιβεβαιωμένου κρούσματοςαπό τον υπεύθυνο διαχείρισης COVID-19 του σχολείου.
Όλα τα άτομα που εμπίπτουν στην κατηγορία των στενών επαφών θα απομακρυνθούν από το σχολείο, με οδηγίες για στενή παρακολούθηση της υγείας τους και, εφόσον δεν εκδηλώσουν κάποιο σύμπτωμα συμβατό με COVID-19, θα επιστρέψουν μετά από 14 ημέρες από την τελευταία επαφή με το επιβεβαιωμένο περιστατικό.
Εάν κατά τη διάρκεια της 14ήμερης καραντίνας, άτομο που έχει θεωρηθεί στενή επαφή, εκδηλώσει συμπτώματα συμβατά με COVID-19, θα πρέπει να υποβληθεί σε εργαστηριακό έλεγχο.
Εάν το μοριακό τεστ είναι θετικό: αντιμετωπίζεται ως επιβεβαιωμένο περιστατικό.
Εάν το μοριακό τεστ είναι αρνητικό: παραμένει σε καραντίνα έως την ολοκλήρωση του 14ημέρου.
Δε συνιστάται καθολικός εργαστηριακός έλεγχο.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr
Διαβάστε επίσης:
Δραματική προειδοποίηση λοιμωξιολόγου: Τωρά ξεκινά η πανδημία - Είναι φυσική καταστροφή