Έρχονται «ιδιότυπες εφεδρείες» και περικοπές στο δημόσιο

Επιτακτικές είναι οι απαιτήσεις της τρόικας σε ό, τι αφορά στις περικοπές μισθών του Δημοσίου αλλά και στις απολύσεις.

Έρχονται «ιδιότυπες εφεδρείες» και περικοπές στο δημόσιο
3'


Είναι χαρακτηριστικό πως το νέο μνημόνιο υπαγορεύει την ανάγκη μέχρι το τέλος του 2012 να απολυθούν 15.000 υπάλληλοι και να περικοπούν κι άλλο οι μισθοί, όπως και να μειωθούν δομές του δημοσίου.

Οι απολύσεις, σύμφωνα με τις αρμόδιες πηγές, αναμένεται να προέλθουν από το κλείσιμο και τη συρρίκνωση δημοσίων οργανισμών (απ' όλα τα υπουργεία και χωρίς εξαιρέσεις), από τον στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα και τους ΟΤΑ, καθώς και με ιδιωτικοποιήσεις.

Στη νέα μνημονιακή σύμβαση, θα τηρηθεί η αυστηρή εφαρμογή της αναλογίας 1 πρόσληψη για κάθε 5 αποχωρήσεις, προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος της μείωσης κατά 150.000 υπαλλήλους μέχρι το 2015, αλλά και για να μην υπάρξουν, όσο το δυνατόν, περαιτέρω απολύσεις.

Σε ό,τι αφορά στις 150.000 αποχωρήσεις θα περιλαμβάνονται και 50.000 συμβασιούχοι, των οποίων οι συμβάσεις δεν πρόκειται να ανανεωθούν.

Μάλιστα στην περίπτωση που δεν επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι, τότε το σχέδιο της σύμβασης προβλέπει πρόσθετες στοχευμένες μειώσεις στο δημόσιο, τις αμυντικές δαπάνες και τις δαπάνες κοινωνικής πρόνοιας.

Σε μία ιδιότυπη "εφεδρεία" θα τεθούν 15.000 δημόσιοι υπάλληλοι που θα απολυθούν εντός του 2012. Εν αντιθέσει με την αρχική εφαρμογή της, η οποία απέτυχε, όπως παραδέχθηκε και ο αρμόδιος υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης πριν λίγες ημέρες, που προέβλεπε τη δυνατότητα σε ένα ποσοστό "εφέδρων" να επιστρέψουν έπειτα από συγκεκριμένες διαδικασίες στο δημόσιο, με τη νέα συμφωνία οι υπάλληλοι που θα απολυθούν θα αμείβονται με το 60% του βασικού τους μισθού για ένα χρόνο και στη συνέχεια θα απολύονται οριστικά.

ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Δημήτρης Ρέππας εισηγήθηκε την ιδιότυπη "εφεδρεία", προκειμένου να μη βρεθούν από τη μία μέρα στην άλλη χιλιάδες υπάλληλοι στο δρόμο.

Σε πρόσφατη δήλωσή του άλλωστε , είχε εκφράσει την αντίθεσή του στις "τυφλές" απολύσεις. Επίσης, πάλι με πρόταση του κ. Ρέππα, όσοι υπάλληλοι βρίσκονται κοντά στη συνταξιοδότηση, θα ενταχθούν στο "προσυνταξιοδοτικό" καθεστώς.

Οι μειώσεις στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων προβλέπεται ότι θα πραγματοποιηθούν κυρίως σε όσους αμείβονται με ειδικά μισθολόγια, δηλαδή περίπου 280.000 υπάλληλοι (δικαστικοί, αστυνομικοί, ένοπλες δυνάμεις, γιατροί, διπλωμάτες και καθηγητές σε ΑΕΙ- ΤΕΙ). Από αυτή την περικοπή αναμένεται να επιτευχθεί μία εξοικονόμηση ύψους 440 εκατ. ευρώ. Επίσης, θα επιβληθούν περικοπές στους υψηλά αμειβόμενους (γύρω στο 15%), ενώ δεν θα μειωθούν οι αμοιβές στις χαμηλότερες μισθολογικές κλίμακες.

Από την πλευρά τους στελέχη του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και κυρίως συνδικαλιστές της ΑΔΕΔΥ, εκφράζουν έντονες ανησυχίες για τις δομές του δημοσίου και τη γενικότερη λειτουργία του, μετά από τις αποχωρήσεις και απολύσεις- και μάλιστα, σε μεγάλο βαθμό χωρίς αξιολόγηση- χιλιάδων υπαλλήλων, καθώς ήδη σε κρίσιμους τομείς, όπως στην υγεία, στην κοινωνική πρόνοια, στις εφορίες, στους ελεγκτικούς μηχανισμούς κλπ, παρατηρούνται έντονα σημάδια αρρυθμίας.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή