Εκλογές ΗΠΑ 2020: Οι Έλληνες ομογενείς που εξελέγησαν (pics&vids)
Εκλογές ΗΠΑ 2020: Ευχάριστη ήταν η εκλογική βραδιά, ως επί το πλείστον, για τους ομογενείς υποψηφίους στα ομοσπονδιακά και πολιτειακά όργανα, καθώς οι περισσότεροι εξ αυτών επικράτησαν των αντιπάλων τους, είτε κερδίζοντας την πρώτη εκλογή, είτε ανανεώνοντας την θητεία τους, υπό δύσκολες ή πιο εύκολες συνθήκες.
Ασφαλώς, βασική εξέλιξη είναι η εκλογή της Νικόλ Μαλλιωτάκη (Nicole Malliotakis) στην Ομοσπονδιακή Βουλή, η οποία προσθέτει έναν ακόμη αντιπρόσωπο για την Ομογένεια, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την προώθηση των ελληνικών θεμάτων. Παράλληλα, οι Κωνσταντίνος Μπιλιράκης (Gus Bilirakis), Τζον Σαρμπάνης (John Sarbanis), Κρις Πάππας (Chris Pappas), Ντίνα Τάιτους (Dina Titus) και Τσάρλι Κριστ (Charlie Crist) θα είναι ξανά παρόντες στα βουλευτικά έδρανα.
Πρόκειται για μια ιδιαίτερα ευνοϊκή συγκυρία, σε μια περίοδο κατά την οποία η Ελλάδα θα χρειαστεί να έχει τις δικές της φωνές στο αμερικανικό Κογκρέσο, με δεδομένη την κατάσταση που επικρατεί σε γεωπολιτικό επίπεδο και όχι μόνο.
Στα Πολιτειακά Όργανα της Νέας Υόρκης, ευχάριστη έκπληξη αποτέλεσε η εκλογή του Ιωάννη-Αλέξανδρου Σακέλου (John - Alexander Sakelos) στην Περιφέρεια 26, ενώ νικητής αναδείχθηκε και ο Μιχάλης Ταννούσης (Michael Tannousis) στην Περιφέρεια 64. Στην Πολιτειακή Γερουσία θα βρίσκονται ξανά οι Μιχάλης Γιάνναρης (Michael Gianaris) και Τζέιμς Σκουφής (James Skoufis), εν αντιθέσει με τον Ανδρέα Γουναρδή (Andrew Gounardes), που έχασε την δύσκολη μάχη για επανεκλογή στην 39η Περιφέρεια της Νέας Υόρκης.
Όπως αναμενόταν, ο Μιχάλης Ταννούσης επικράτησε με άνεση στην Περιφέρεια 64 της Πολιτειακής Βουλής και εξελέγη για πρώτη φορά στα έδρανα.
Ομοσπονδιακά Οργανα
Στην Περιφέρεια 11 της Νέας Υόρκης, όλες οι εκτιμήσεις που έκαναν λόγο για μια κλειστή μάχη ανάμεσα στην Νικόλ Μαλλιωτάκη και τον Μαξ Ρόουζ, έπεσαν στο κενό. Μετά από μια ιδιαίτερα σκληρή προεκλογική περίοδο, η κ. Μαλλιωτάκη κεφαλαιοποίησε το πολιτικό κεφάλαιό της στην περιοχή, ενώ, εκ του αποτελέσματος, φαίνεται πως κατάφερε να πείσει τους ψηφοφόρους για την ταύτιση του αντιπάλου της με αντιδημοφιλείς στην περιοχή θέσεις του Δημοκρατικού Κόμματος. Έτσι, η κυρία Μαλλιωτάκη, λίγο πριν την ολοκλήρωση της καταμέτρησης, είχε λάβει 136.832 ψήφους και 57,9% έναντι 42,1% και 99.224 ψήφους. Υπενθυμίζεται ότι το «NBC», σε δημοσκόπηση, έκανε λόγο για διαφορά μόλις 2 μονάδων.
Σε δηλώσεις της αμέσως μετά την επικράτησή της, η κυρία Μαλλιωτάκη αφιέρωσε τη νίκη της στους άνδρες και τις γυναίκες του NYPD, οι οποίοι, άλλωστε, μέσω των Ενώσεών τους, την στήριξαν προεκλογικά, κάτι που αποτυπώθηκε και στην κάλπη.
«Αυτός ο αγώνας ήταν για τους γενναίους άνδρες και γυναίκες του NYPD και όλους τους ένστολους και τους εργαζόμενους στα σώματα άμεσης ανάγκης. Είμαι μια εκλεγμένη που θα τους υποστηρίζει πάντα», τόνισε η κυρία Μαλλιωτάκη.
Στην Περιφέρεια 1 του Νιου Χάμσαϊρ, η μάχη του Κρις Πάππας θεωρείτο αμφίρροπη, με δεδομένη και την παράδοση, που ισχύει από το 2008, να μην εκλέγεται ομοσπονδιακός βουλευτής στην περιοχή για δεύτερη συνεχόμενη θητεία. Παρ' ότι ο Ματ Μάουερς, στα πρώτα στάδια της καταμέτρησης, εμφανιζόταν μπροστά και προμηνυόταν μια δύσκολη βραδιά, ο Πάππας προσπέρασε και τελικά επανεξελέγη με ποσοστό 51,45% και 201.539 ψήφους, περίπου στο 95% των εκλογικών τμημάτων. Αντιθέτως, ο Μάουερς περιορίστηκε στις 180.775 ψήφους ως εκείνο το σημείο και σε ένα ποσοστό της τάξεως του 46,15%.
Η επανεκλογή του Πάππας φάνταζε αμφίβολη πριν κάποιες ημέρες, όταν εμφανίστηκε σε δημοσκόπηση να βρίσκεται πίσω από τον αντίπαλό του, μετά την -κατά πολλούς- ατυχή εμφάνισή του στην αναμέτρησή τους σε τοπικό τηλεοπτικό σταθμό.
Στην 12η Περιφέρεια της Φλόριδας, ο Κωνσταντίνος Μπιλιράκης (Gus Bilirakis) έλαβε ποσοστό που ξεπέρασε το 60% με την αντίπαλό του, την Δημοκρατική Κίμπερλι Ουόκερ (Kimberly Walker) να περιορίζεται κοντά στο 37%. Κατ' αυτόν τον τρόπο, ο κ. Μπιλιράκης εξασφάλισε μια νέα διετή θητεία, αδιαλείπτως από το 2006, όταν και κάθισε για πρώτη φορά στα έδρανα της Ομοσπονδιακής Βουλής.
Στην 13η Περιφέρεια της Φλόριδας, ο Δημοκρατικός ελληνοκυπριακής καταγωγής ομοσπονδιακός βουλευτής Τσάρλι Κριστ (Charlie Crist) αποσπά ένα ποσοστό της τάξεως του 53%, ενώ η αντίπαλός του από το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα, Αννα Παουλίνα Λούνα (Anna Paulina Louna) κινείται στο 47%, με τον έμπειρο πολιτικό, έστω και με μια όχι πολύ μεγάλη διαφορά, να επιβεβαιώνει τις εκτιμήσεις ότι θα καταφέρει να επανεκλεγεί για μια ακόμη θητεία.
Στην 3η Περιφέρεια του Μέριλαντ, ο Δημοκρατικός Τζον Σαρμπάνης (John Sarbanes) κέρδισε με άνεση τον Ρεπουμπλικανό αντίπαλό του, Τσαρλς Αντονυ (Charles Anthony). Οπως προκύπτει από τα επίσημα αποτελέσματα, ο κ. Σαρμπάνης έφτασε και ξεπέρασε οριακά το 70% με 174.283 ψήφους, ενώ ο κ. Αντονυ κυμαινόταν στο 29,9% και τις 74.339 ψήφους.
Στην 1η Περιφέρεια της Νεβάδα, η ομοσπονδιακή βουλευτής Ντίνα Τάιτους (Dina Titus) από το Δημοκρατικό Κόμμα επικράτησε με μεγάλη διαφορά στην μάχη με την Ρεπουμπλικανή αντίπαλό της, Τζόις Μπέντλεϊ (Joyce Bentley), καθώς έλαβε ποσοστό 61,1% έναντι 34,5%.
Στην 4η Περιφέρεια του Ορεγκον, ο ομογενής Ρεπουμπλικανός υποψήφιος ομοσπονδιακός βουλευτής, Αλεκ Σκαρλάτος (Alek Skarlatos), ένας από τους τρεις Αμερικανούς που έσωσαν την αμαξοστοιχία στο Παρίσι από μια αιματηρή τρομοκρατική επίθεση το 2015, δεν κατάφερε να εκλεγεί, καθώς συγκέντρωσε 45,2% ενώ ο επί χρόνια βουλευτής του Δημοκρατικού Κόμματος, και αντίπαλός του, Πίτερ Ντε Φάζιο (Peter De Fazio), έλαβε 52,7%.
Στην Πολιτειακή Βουλή έχει εκλεγεί και η γνωστή σύμμαχος του Ελληνισμού και επί χρόνια ομοσπονδιακή βουλευτής του Δημοκρατικού Κόμματος, Κάρολιν Μαλόνι (Carolyn Maloney), ενώ στην Γερουσία θα βρίσκεται ο διαχρονικός υποστηρικτής των εθνικών μας θεμάτων, Ρόμπερτ Μενέντεζ (Robert Menendez).
Πολιτειακά Οργανα
Στην Περιφέρεια 64, η παράδοση των Ελληνοαμερικανών βουλευτών συνεχίζεται, με τον Μιχάλη Ταννούση να διαδέχεται τη Νικόλ Μαλλιωτάκη. Οπως ακριβώς και στις προκριματικές εκλογές των Ρεπουμπλικανών, έτσι και την Τρίτη, ο Ταννούσης πέτυχε μια άνετη νίκη, αυτήν την φορά επί του Δημοκρατικού Μπράντον Πάτερσον (Brandon Patterson). Στο 85% των εκλογικών τμημάτων, ο Ταννούσης συγκέντρωσε 26.244 ψήφους και ποσοστό 63,8%, ενώ ο Πάτερσον 14.878 και 36,2%.
Οπως προαναφέρθηκε, η Ομογένεια διαθέτει έναν ακόμη πολιτειακό βουλευτή, ο οποίος θα αντικαταστήσει, αριθμητικά τουλάχιστον, την Αραβέλα Σιμωτά. Ο λόγος για τον Ιωάννη Αλέξανδρο Σακέλο, ο οποίος όμως είναι Ρεπουμπλικανός και εκλέγεται σε μια άλλη περιοχή, με κέντρο το ελληνοκρατούμενο Ουαϊτστόουν. Με 19.599 ψηφοφόρους να τον στηρίζουν και ένα υψηλό ποσοστό της τάξεως του 52,4%, ο Σακέλος έθεσε εκτός Βουλής τον έμπειρο αντίπαλό του από το Δημοκρατικό Κόμμα, Εντουαρντ Μπράουνστιν (Edward Braunstein), που έλαβε 17.808 ψήφους και 47,6%.
Στην 39η Περιφέρεια της Πολιτειακής Γερουσίας της Νέας Υόρκης, επανεξελέγη ο Δημοκρατικός Τζέιμς Σκουφής, που συγκέντρωσε καθαρή πλειοψηφία με 53,1% και 54.711 έναντι του Ρεπουμπλικανού Στηβ Μπρέσια (48.380 – 46,9%). Ηταν η δεύτερη συνεχόμενη εκλογική αναμέτρηση που ο Σκουφής παγίωσε την κυριαρχία του Δημοκρατικού Κόμματος σε μια Περιφέρεια όπου είχε πρόβλημα τα προηγούμενα χρόνια.
Αντίθετα, στην Περιφέρεια 22 της Πολιτειακής Γερουσίας, στο Μπρούκλιν, ο Ανδρέας Γουναρδής δεν κατάφερε να επανεκλεγεί και ηττήθηκε από τον αντίπαλό του, Βίτο Μπρούνο, που έλαβε ένα 54% με 40.621 ψήφους έναντι 46% και 34.856 του ομογενούς πολιτικού.
Πηγή: ekirikas.com
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr
Διαβάστε επίσης:
Κορονοϊός: «Κόλαση» σε όλη την Ελλάδα - Στην... Εντατική Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Λάρισα