Έκκληση Εξαδάκτυλου: Οι γιατροί στη Θεσσαλονίκη χρειάζονται βοήθεια - Πολύ κοντά εικόνες Ιταλίας
«Η κατάσταση είναι κρισιμότατη. Κάνω έκκληση στους συμπολίτες μου στη Θεσσαλονίκη να μη μετακινούνται παρά μόνο αν είναι απολύτως αναγκαίο»
Έκκληση σε δραματικούς τόνους απευθύνει προς τους γιατρούς ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, καλώντας τους να πάνε στη Θεσσαλονίκη και να βοηθήσουν τους συναδέλφους τους, ενώ ανέφερε ότι οι εικόνες που είδαμε την άνοιξη κατά το πρώτο κύμα της πανδημίας στην βόρεια Ιταλία, δεν απέχουν πολύ.
Ο καθηγητής ανέφερε ότι η πανδημία θα νικηθεί «ακόμα και αν χρειαστεί να παρέχουμε βοήθεια σε δημόσιους χώρους». «Η κατάσταση είναι κρισιμότατη. Κάνω έκκληση στους συμπολίτες μου στη Θεσσαλονίκη να μη μετακινούνται παρά μόνο αν είναι απολύτως αναγκαίο. Να μη βγαίνουν από το σπίτι τους παρά μόνο αν υπάρχει πολύ σοβαρός λόγος. Κάνω επίσης έκκληση στους συναδέλφους γιατρούς που μπορούν να βοηθήσουν, να έρθουν στη Θεσσαλονίκη, γιατί υπάρχει ανάγκη για γιατρούς στα νοσοκομεία μας. Οι άνθρωποι που είναι στην πρώτη γραμμή εξαντλούνται και πρέπει όλοι να τους βοηθήσουμε. Ζητάμε γιατρούς από οποιοδήποτε μέρος της Ελλάδας. Οι Θεσσαλονικείς γιατροί ανταποκρίνονται επαρκώς και διαρκώς, αλλά δεν ξέρουμε πού θα φτάσουμε. Δεν απέχουμε πολύ από τις εικόνες που είδαμε στα νοσοκομεία στην Ιταλία στο πρώτο κύμα της πανδημίας», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Εξαδάκτυλος.
Στη συνέχεια ο κ. Εξαδάκτυλος έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τον συνωστισμό λέγοντας «οποιαδήποτε μαζική εκδήλωση στη Θεσσαλονίκη θα συνιστά υγειονομικό έγκλημα». Παράλληλα επεσήμανε ότι σε περιπτώσεις πανδημίας, τα δεύτερα κύματα είναι και ισχυρότερα και φονικότερα από τα πρώτα.
Αναφορικά με την πορεία του κορονοϊού στην Θεσσαλονίκη, ο οποίος εξακολουθεί να έχει μεγάλο καθημερινό αριθμό κρουσμάτων παρόλο που βρίσκεται σε lockdown εδώ και 12 μέρες, ανέφερε ότι ναι μεν παρατηρείται μια μικρή μείωση του ρυθμού της ταχύτητας μετάδοσης, αλλά όχι σταθεροποίηση κι επιβράδυνση. «Το 32% των τεστ βγαίνουν θετικά, αλλά και 60.000 να είναι οι νοσούντες, όπως εκτιμά το ΑΠΘ, θα χρειαστεί χρόνος για να δούμε κάμψη. Επιπλέον, υπάρχει μεγαλύτερη κινητικότητα σε σχέση με το προηγούμενο lockdown», κατέληξε.
Μεταλλαγμένο στέλεχος του ιού στην Θεσσαλονίκη
Όπως ανέφερε ο καθηγητής περιβαλλοντικής μηχανικής στο ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης στο δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ, παρατηρείται τουλάχιστον υπολογιστικά μια αύξηση της εγγενούς μεταδοτικότητας του ιού κατά περίπου 10% κι αυτό συνάδει με ένα μεταλλαγμένο στέλεχος του ιού το οποίο φαίνεται να είναι πιο μεταδοτικό στο εργαστήριο. «Κι εμείς το βλέπουμε να συμβαίνει και στους υπολογισμούς σε σχέση με τη μεταδοτικότητα του ιού στην κοινότητα την ελληνική» πρόσθεσε. Είπε επίσης ότι στο εξωτερικό έχει απομονωθεί η μετάλλαξη του ιού στο εργαστήριο και εργαστηριακά φαίνεται να είναι πιο μεταδοτικό.
Ο κ. Σαρηγιάννης τόνισε ακόμα ότι το κρίσιμο αυτή τη στιγμή είναι η πίεση στο σύστημα υγείας το οποίο πρέπει να ενδυναμωθεί άμεσα ενώ εκτίμησε ότι βρισκόμαστε σε μια φάση σταθεροποίησης σε υψηλά επίπεδα.
Από την πλευρά του ο καθηγητής μικροβιολογίας του ΕΚΠΑ Αθανάσιος Τσακρής τόνισε ότι η μορφή που πήρε η επιδημία στη βόρεια Ελλάδα έχει να κάνει με το ότι βρεθήκαμε σε ένα υψηλό επιδημιολογικό φορτίο μαζί με τις πρώτες μεταβολές της θερμοκρασίας.
Πρόσθεσε ότι οι μεταλλάξεις έχουν εντοπισθεί από τον Φεβρουάριο σχεδόν σε όλη την Ευρώπη και τη χώρα μας στα στελέχη του ιού τα οποία απομονώνονται γεγονός που δείχνει ότι έχει προσαρμοστεί στον ανθρώπινο οργανισμό και μπορεί να μεταδίδεται πιο εύκολα.
«Βράζει» η Βόρεια Ελλάδα
Σύμφωνα με την σημερινή ενημέρωση από τον ΕΟΔΥ από τα συνολικά 2.752 κρούσματα σε όλη την χώρα, η Θεσσαλονίκη εξακολουθεί να έχει την αρνητική πρωτιά καταγράφοντας 777 νέα.
Την ίδια ώρα στα όριά τους έχουν φτάσει το Πανεπιστημιακό και το Γενικό νοσοκομείο της Λάρισας την ώρα που η πόλη βρίσκεται στην τρίτη θέση πανελλαδικά σε αριθμό κρουσμάτων καθώς σήμερα ανακοινώθηκαν 137 κρούσματα.
Η κατάσταση σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση είναι πολύ δύσκολη, ενώ σε κανένα από τα δυο νοσοκομεία δεν υπάρχουν κενά κρεββάτια στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.
Ήδη έχουν ξεκινήσει διακομιδές ασθενών από τις ΜΕΘ του Πανεπιστημιακού και Γενικού Νοσοκομείου σε ΜΕΘ ιδιωτικών κλινικών. Παράλληλα, σημειώνεται ότι εκκενώθηκε η ογκολογική κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου καθώς βρέθηκαν θετικοί στον κορονοϊό 14 ασθενείς.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr
Διαβάστε επίσης:
Κρούσματα σήμερα: Εκτός ελέγχου η κατάσταση στη Θεσσαλονίκη - Βράζουν Αθήνα, Σέρρες, Λάρισα