Lockdown - Δερμιτζάκης: Η άρση θα κριθεί με βάση τα δεδομένα και όχι με ημερομηνίες

Κορονοϊός – Όλες οι ειδήσεις: Ο δείκτης μετάδοσης έχει πέσει κάτω από 1, ενώ έχει μειωθεί και το ποσοστό θετικότητας.

Lockdown - Δερμιτζάκης: Η άρση θα κριθεί με βάση τα δεδομένα και όχι με ημερομηνίες
ap
5'

Μειωμένος εμφανίστηκε ο αριθμός κρουσμάτων των τελευταίο 24ωρο σε σχέση με τις προηγούμενες ημέρες ενώ έχει σταθεροποιηθεί πλέον και ο αριθμός των διασωληνωμένων, αν και παραμένει ακόμα υψηλός, γεγονός που επιτρέπει για πρώτη φορά κάποια σχετική αισιοδοξία.

Το επιδημιολογικό φορτίο, ωστόσο, παραμένει υψηλό, δοκιμάζοντας τις αντοχές του Συστήματος Υγείας και οι επιστήμονες ανησυχούν για την εξέλιξη της πανδημίας στη Βόρεια Ελλάδα.

Προειδοποιούν ότι οποιαδήποτε χαλάρωση στη συμπεριφορά των πολιτών θα πυροδοτήσει αμέσως την αναπαραγωγή της λοίμωξης.

Συγκεκριμένα χθες ανακοινώθηκαν 1.044 νέα κρούσματα, από τα οποία τα 255 εντοπίζονται στη Αττική και τα 213 στη Θεσσαλονίκη. Είχαμε νέους 85 θανάτους ενώ 600 ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι.

Η άρση του lockdown θα κριθεί με βάση τα δεδομένα και όχι με ημερομηνίες, επισήμανε χθες, στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, ο πρωθυπουργός, διαμηνύοντας ότι απέχουμε ακόμα από τη λήψη οριστικών αποφάσεων.

Η κατάσταση, όπως είπε, βαίνει οριακά καλύτερη αλλά έχουμε ακόμα μπροστά μας κάποιες δύσκολες μέρες, ο κ. σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι ο δρόμος ίσως μας φανεί πιο αργός, αλλά θα είναι, όπως τόνισε, πιο σίγουρος και πιο ασφαλής. Παράλληλα επανέλαβε την έκκληση για πιστή τήρηση των μέτρων από όλους και σημείωσε ότι στόχος είναι όσο το δυνατόν περισσότεροι πολίτες να φτάσουν ασφαλείς στο εμβόλιο, το οποίο θα είναι δωρεάν.

Σε κατηγορηματική διάψευση των δημοσιευμάτων περί παράλληλου συστήματος καταγραφής κρουσμάτων κορονοϊού προχώρησε από την πλευρά του ο ΕΟΔΥ. H διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης αναμένεται να διαλευκάνει την υπόθεση όπως ζήτησε η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών της Αθήνας.

Ο καθηγητής γενετικής Μανώλης Δερμιτζάκης τόνισε στην ΕΡΤ ότι «είναι δύσκολο να πει κανείς πόσο καλή εικόνα έχουμε γιατί πάντα τα τεστ έτσι όπως γίνονται, δυστυχώς σε πολλές χώρες, γίνονται περισσότερο με πρωτοβουλία του πολίτη αντί της υγειονομικής αρχής ή της πολιτείας. Το πρόβλημα είναι ότι ακόμη και αυτές οι δειγματοληψίες στις πλατείες που λαμβάνουν τον χαρακτήρα στοιχειοποιημένης μελέτης δεν αποτελούν ωστόσο ένα τυχαίο δείγμα του πληθυσμού έτσι ώστε να μπορούμε να εκτιμήσουμε ανά πάσα στιγμή πόσοι είναι οι θετικοί συμπτωματικοί και ασυμπτωματικοί μαζί».

Για την χαλάρωση του lockdown τόνισε πως δεν συζητάμε το πώς αλλά το πότε θα ανοίξουμε και διατύπωσε την απορία του γιατί δεν έχει γίνει συζήτηση στην επιτροπή των ειδικών για την έξοδο από τα μέτρα περιορισμού. Κανονικά θα έπρεπε να υπάρχουν στο τραπέζι τρία, τέσσερα πιθανά σενάρια για όλες τις εξελίξεις, ανέφερε. Είπε πως υπάρχουν τρεις διαστάσεις στο πως θα ανοίξουμε. Το ένα είναι γεωγραφικό κριτήριο, το δεύτερο είναι τι θα ανοίξει και το τρίτο, είναι με τι μέτρα θα ανοίξουμε. θα περίμενα τα μέτρα αυτά να είναι ξεκάθαρα, τόνισε ο κ. Δερμιτζάκης.
Για το άνοιγμα το σχολείων είπε ότι αν ανοίξουν στις 7 του μηνός και με βάση τα κρούσματα να κυμαίνονται περίπου στα 800-900 εκτίμησε πως θα ήταν ασφαλές να γίνει. Διατύπωσε μάλιστα την άποψη ότι δεν θα έπρεπε να περιμένουμε θανάτους και διασωληνώσεις να μας δώσουν αυτή την ένδειξη γιατί αυτοί καθυστερούν.

Για τα εμβόλια τόνισε ότι δεν τίθεται θέμα ασφάλειας αλλά συζητάμε την αποτελεσματικότητα η οποία με βάση τις μελέτες είναι πολύ υψηλή. Υπάρχουν όλοι οι σωστοί λόγοι να κάνουμε το εμβόλιο εκτός από αυτούς που υπάγονται στις εξαιρέσεις για διάφορους ιατρικούς λόγους. Ο καθηγητής θεωρεί απολύτως χρήσιμο ότι χρειάζεται μια αναλυτική καμπάνια ενημέρωσης από τα μέσα ενημέρωσης και όχι μια καμπάνια που αποσκοπεί σε πλύση εγκεφάλου έτσι ώστε οι πολίτες να ενημερωθούν ουσιαστικά για την αναγκαιότητα του εμβολίου.

Σε όσους δεν θέλουν να κάνουν το εμβόλιο ο κ. Δερμιτζάκης επισήμανε ότι είναι αναφαίρετο δικαίωμα τους αλλά δεν πρέπει να έχουν την απαίτηση να συμμετέχουν σε όλες τις κοινωνικές δραστηριότητες.

Νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας και της Θεσσαλίας, επισκέπτεται σήμερα κλιμάκιο υψηλόβαθμων στελεχών του υπουργείου Υγείας με επικεφαλής τον υφυπουργό Υγείας Βασίλη Κοντοζαμάνη.

Τα στελέχη του υπουργείου θα επισκεφθούν τα Νοσοκομεία Κατερίνης, Χαλκιδικής, Γιαννιτσών, Λάρισας, Βόλου και Λαμίας και θα έχουν συναντήσεις με τις διοικήσεις και το υγειονομικό προσωπικό που δίνει τη μάχη με τη νόσο covid-19.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η Πιερία, καθώς το επιδημιολογικό φορτίο δεν παρουσιάζει την αναμενόμενη μείωση.

Στο μεταξύ στην Έδεσσα, τα Γιαννιτσά και τη Βέροια Δράμα θα βρεθούν σήμερα Τρίτη, , οι επικεφαλής και υψηλόβαθμα στελέχη υπηρεσιών με κομβικό ρόλο στον περιορισμό της διασποράς του SARS-CoV-2 για να υποστηρίξουν τις τοπικές Αρχές και να συμβάλουν στη βελτίωση του συντονισμού όλων των συναρμόδιων φορέων και υπηρεσιών.

Στο κλιμάκιο συμμετέχουν ο Διοικητής της ΕΑΔ, Άγγελος Μπίνης, Ο Γενικός Γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας, Ιωάννης Κωτσιόπουλος, ο Πρόεδρος του ΕΚΑΒ, Νίκος Παπαευσταθίου, ο επικεφαλής της Π.Υ Θεσσαλονίκης της ΕΑΔ, Αλέξανδρος Κελεσίδης και ο Διευθυντής Ιατρικών Υπηρεσιών ΕΚΑΒ, Δημήτρης Πύρρος.

Θα πραγματοποιηθούν συσκέψεις με τον Αντιπεριφερειάρχη ΠΕ Πέλλας, Ιορδάνη Τζαμτζή, τον Αντιπεριφερειάρχη ΠΕ Ημαθίας Κώστα Καλαϊτζίδη, τον Δήμαρχο Έδεσσας, Δημήτριο Γιάννου, τον Δήμαρχο Πέλλας, Γρηγόρη Στάμκο και τον Δήμαρχο Βέροιας, Κωνσταντίνο Βοργιαζίδη.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Lockdown: Αυτό είναι το σχέδιο για τα Χριστούγεννα - Το όριο των ατόμων και τα SMS για... ρεβεγιόν

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή