Κορονοϊός: Ποιοι εμβολιάζονται σήμερα - Τι προβλέπει ο σχεδιασμός για την «Ελευθερία»

Εμβόλιο κορονοϊού: Ιστορική ημέρα η 27η Δεκεμβρίου 2020 για την Ελλάδα αλλά και την ΕΕ συνολικά, με την έναρξη των εμβολιασμών κατά της πανδημίας. 

Κορονοϊός: Ποιοι εμβολιάζονται σήμερα - Τι προβλέπει ο σχεδιασμός για την «Ελευθερία»
Λευτέρης Παρτσάλης
8'

Το πρώτο σημαντικό βήμα για την αντιμετώπιση της πανδημίας του νέου κορoνοϊού έγινε την Κυριακή, καθώς ξεκίνησαν οι εμβολιασμοί στη χώρα μας που μετρά περισσότερους από 4.600 νεκρούς λόγω της Covid-19.

Με τον εμβολιασμό της νοσηλεύτριας της ΜΕΘ του «Ευαγγελισμός» Ευσταθίας Καμπισιούλη και του φιλοξενούμενου σε Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων Μιχάλη Γιοβανίδη, ξεκίνησε επισήμως η επιχείρηση «Ελευθερία» που έχει ως στόχο τη λεγόμενη «ανοσία της αγέλης» μέχρι το καλοκαίρι, και τον εμβολιασμό του 70% του γενικού πληθυσμού.

Όπως προειδοποίησε ο λοιμωξιολόγος κ. Νίκος Σύψας, εάν δεν εμβολιαστεί το 70% του πληθυσμού, η πανδημία θα συνεχίσει να υπάρχει.

Μιλώντας στο Mega ο κ. Σύψας τόνισε πως θα συνεχιστούν οι περιορισμοί και τα lockdown. «Είναι πολύ σημαντικό να καταφέρουμε να εμβολιαστούμε πιο γρήγορα» υπογράμμισε.

Σήμερα Δευτέρα 28 Δεκεμβρίου, θα εμβολιαστούν στο Νοσοκομείο «Ευαγγελισμός»:

11:30 ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας,

12:15 ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας,

12:45 ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους.

Παράλληλα, η κυβέρνηση έδωσε στη δημοσιότητα τον κατάλογο των προσώπων που αναμένεται να κάνουν το εμβόλιο ενάντια στον κορονοϊό το αμέσως επόμενο διάστημα.

Ο κατάλογος των κρίσιμων για τη λειτουργία του κράτους και της κυβέρνησης προσώπων που θα εμβολιαστούν τις επόμενες μέρες περιλαμβάνει επίσης, επιτελικά στελέχη της Γενικής Γραμματείας της Κυβέρνησης καθώς και την ηγεσία του Υπουργείου Μεταναστεύσης και Ασύλου.

Έτσι, ανάμεσα στα κυβερνητικά στελέχη που θα εμβολιαστούν βρίσκονται οι, Υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, αρμόδιος για το Συντονισμό του Κυβερνητικού Έργου Άκης Σκέρτσος.

Επιπλέον, το συντομότερο θα κάνουν ο εμβόλιο οι Γενικός Γραμματέας του Πρωθυπουργού Γρηγόρης Δημητριάδης, Γενικός Γραμματέας Συντονισμού Θανάσης Κοντογεώργης, ο Γενικός Γραμματέας Νομικών και Κοινοβουλευτικών Θεμάτων Στέλιος Κουτνατζής.

Σύμφωνα με το σχέδιο «Ελευθερία» ο εμβολιασμός θα γίνει σε τρεις φάσεις:

Στην πρώτη φάση θα εμβολιαστούν:

  • Υγειονομικοί και προσωπικό κοινωνικών υπηρεσιών
  • Διαμένοντες και προσωπικό οίκων ευγηρίας
  • Διαμένοντες, ασθενείς και προσωπικό δομών φροντίδας χρόνιων πασχόντων και κέντρων αποκατάστασης
  • Προσωπικό προτεραιότητας για κρίσιμες λειτουργίες της κυβέρνησης

Στη δεύτερη φάση θα εμβολιαστούν:

  • Άτομα 70 ετών και άνω (ανεξαρτήτως ιστορικού νοσημάτων). Περαιτέρω προτεραιοποίηση:
  • Άτομα ηλικίας 85 ετών και άνω
  • Άτομα ηλικίας 80 ετών και άνω
  • Άτομα ηλικίας 75 ετών και άνω
  • Άτομα ηλικίας 70 ετών και άνω

Αλλά και:

  • Ασθενείς με νοσήματα που συνιστούν πολύ υψηλό κίνδυνο για νόσηση με COVID-19 ανεξαρτήτως ηλικίας
  • Προσωπικό προτεραιότητας για κρίσιμες λειτουργίες του Κράτους
  • Άτομα 60 έως 69 ετών (ανεξαρτήτως ιστορικού νοσημάτων)
  • Ασθενείς 18 έως 59 ετών με νοσήματα που συνιστούν υψηλό κίνδυνο για νόσηση με COVID-19

Ενώ στην τρίτη φάση θα εμβολιαστούν άτομα 18 ετών και άνω χωρίς υποκείμενα νοσήματα.

13034 : Ο αριθμός που μπαίνει στις ζωές μας

Ο πολίτης θα μπορεί να ελέγξει αν ανήκει σε κάποιες από τις ομάδες προτεραιότητας με τους εξής τρόπους:

  1. Εισάγοντας τον ΑΜΚΑ και το ονοματεπώνυμό του στην ιστοσελίδα http://emvolio.gov.gr και τη web/mobile εφαρμογή.

2. Αποστέλλοντας γραπτό μήνυμα (SMS) στον 5-ψήφιο κωδικό αποκλειστικής χρήσης (13034).

Προγραμματισμός Ραντεβού

Από τον Ιανουάριο 2021, ο Πολίτης μπορεί να προγραμματίσει το ραντεβού του για εμβολιασμό, με τους παρακάτω τρόπους:

Κατόπιν σύνδεσης με στοιχεία TAXIS στην ιστοσελίδα http://emvolio.gov.gr.

Επιβεβαιώνοντας το προτεινόμενο ραντεβού μέσω γραπτού μηνύματος (SMS) στον 5-ψήφιο κωδικό αποκλειστικής χρήσης (13034).

Για τους πολίτες, που δεν είναι εξοικειωμένοι με τα τεχνολογικά μέσα, με επίσκεψη στα ΚΕΠ ή φαρμακεία. Ο πολίτης θα λαμβάνει τον μοναδικό κωδικό-αριθμό ραντεβού, καθώς και το QR Code, ανάλογα με τον τρόπο που προγραμμάτισε το ραντεβού. Σημειώνεται ότι μέσω της εφαρμογής των ραντεβού προγραμματίζεται ταυτόχρονα και ο επαναληπτικός εμβολιασμός.

Υπενθύμιση Ραντεβού

Τρεις ημέρες πριν από την ημερομηνία του ραντεβού, ο πολίτης θα λαμβάνει email και SMS υπενθύμισης για την ημέρα και ώρα ραντεβού μαζί με link για το website που έχει κατάλληλες γενικές οδηγίες προετοιμασίας (π.χ. να μην έχει πυρετό, να έχει μαζί του τον κωδικό κλπ.), αλλά και ειδικές οδηγίες ανάλογα με το εμβόλιο που θα χρησιμοποιηθεί.

Διενέργεια Εμβολιασμού

Ο πολίτης δίνει τον κωδικό-αριθμό ραντεβού ή το QR Code και το ταυτοποιητικό στοιχείο (ταυτότητα, διαβατήριο κλπ.), στο προσωπικό των Κέντρων Εμβολιασμού. Το προσωπικό, αξιοποιώντας την εφαρμογή ραντεβού στα tablets, θα σαρώνει το QR Code ή θα αναζητά με βάση τον κωδικό-αριθμό το ραντεβού και θα το επιβεβαιώνει.

Στη συνέχεια, θα απαντάται το απαιτούμενο ερωτηματολόγιο πριν από τον εμβολιασμό, το οποίο θα περιλαμβάνει τόσο γενικές ερωτήσεις, όσο και συγκεκριμένες ανάλογα με το εμβόλιο που πρόκειται να χορηγηθεί.

Βάσει των απαντήσεων στις ερωτήσεις, και αφού ο ιατρός αξιολογήσει την κλινική εικόνα, παίρνει την απόφαση αν θα προχωρήσει στον εμβολιασμό και θα διενεργήσει συνταγογράφηση.

Επίσης, το Εμβολιαστικό Κέντρο καταχωρεί στην ηλεκτρονική εφαρμογή τα στοιχεία της συσκευασίας των εμβολίων, που χρησιμοποιήθηκε για τον εμβολιασμό του πολίτη. Με το τρόπο αυτό, ενισχύεται η διαδικασία της ιχνηλασιμότητας και της φαρμακοεπαγρύπνησης.

Η πρώτη ημέρα εμβολιασμών στην Ελλάδα - Το χρονικό

Η πρώτη ημέρα εμβολιασμών στην Ελλάδα ήταν γεμάτη συμβολισμούς, καθώς επιλέχθηκαν άνθρωποι που μετέδωσαν το μήνυμα πως το εμβόλιο είναι τόσο ασφαλές, όσο όμως και αποτελεσματικό.

Από τις 13:00 το μεσημέρι της Κυριακής τα βλέμματα όλων στράφηκαν στον Ευαγγελισμό: Το σήμα εκκίνησης για την γιγαντιαία επιχείρηση του μαζικού εμβολιασμού του πληθυσμού που όχι τυχαία, φέρει το όνομα «Ελευθερία», δόθηκε με τον εμβολιασμό Ευσταθίας Καμπισιούλη, νοσηλεύτριας ΜΕΘ στον νοσοκομείο.

Οι δηλώσεις της κυρίας Καμπισιούλη, λίγα λεπτά αργότερα:

Μισή ώρα αργότερα, ο κύριος Μιχάλης Γιοβανίδης, 85 ετών πήρε και εκείνος θέση για να εμβολιαστεί. Ο κύριος Γιοβανίδης είναι φιλοξενούμενος στη Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων στο Νοσοκομείο Ευαγγελισμός.

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, εμβολιάστηκε στο νοσοκομείο «Αττικόν», μαζί με τον επικεφαλής της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων, Σωτήρη Τσιόδρα, ενώ το παράδειγμα του εμβολιασμού έδωσε και η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Ο πρωθυπουργός, σε δήλωσή του, μετά τον εμβολιασμό του, τόνισε ότι: «Σήμερα είναι μία σπουδαία μέρα για την επιστήμη και την ΕΕ. Όλοι οι Έλληνες χαμογελάμε καθώς ξεκινά στην πατρίδα μας η επιχείρηση του εμβολιασμού.

Πολιτική και πολιτειακή ηγεσία εμβολιαζόμαστε πρώτοι. Μαζί μας εμβολιάζονται και οι πρώτοι υγειονομικοί. Τους χρωστάμε τόσα πολλά και πρέπει να εμβολιαστούν πρώτοι για να είναι οι ίδιοι ασφαλείς.

Μέσα στους επόμενους μήνες σκοπός είναι να εμβολιαστεί η μεγάλη πλειοψηφία του πληθυσμού. Καθώς θα προχωράμε και αυτοί οι συμπολίτες μας που έχουν καχυποψία θα πείθονται ότι είναι ο μόνος τρόπος για να ξαναπάρουμε στα χέρια μας τον έλεγχο των ζωών μας, για να ξαναπάρει μπροστά η οικονομική δραστηριότητα.

Για να μπορέσουμε αυτήν την εμβληματική χρονιά να γράψουμε ξανά νέες σελίδες αισιοδοξίας στην ιστορία του τόπου μας. Χρόνια πολλά σε όλους».

Το μεγάλο στοίχημα για την κυβέρνηση, καθώς όπως είπε ο πρωθυπουργός μετά τον εμβολιασμό του, στόχος είναι, τους επόμενους μήνες να εμβολιαστεί η μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων.

Έκκληση Σακελλαροπούλου για συμμετοχή στον εμβολιασμό

Είχε προηγηθεί η λήψη του εμβολίου από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Βγαίνοντας από την αίθουσα του εμβολιασμού, η Κατερίνα Σακελλαροπούλου τόνισε, μεταξύ άλλων, πως «όλοι οι ερευνητές μόχθησαν για να έχουμε έγκαιρα το εμβόλιο. Η Ε.Ε απέδειξε ότι είναι μια κοινότητα αλληλεγγύης.

Δε θα μπορέσουμε ποτέ να ευχαριστήσουμε το υγειονομικό προσωπικό όσο τους αναλογεί. Δίπλα στην αγωνία φωλιάζει ένα χαμόγελο αισιοδοξίας γι αυτό είναι σημαντικό να εμβολιαστούμε όσο γίνεται περισσότεροι, για να ανταμώσουμε πάλι, να αγκαλιάσουμε τους δικούς μας».

Μεταξύ αυτών που έδωσαν το παράδειγμα του εμβολιασμού συγκαταλέγεται και ο πρόεδρος της Βουλής Κωνσταντίνος Τασούλας.

Ο εμβολιασμός του κ. Τασούλα έγινε στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» και όπως προέβλεπε το πρωτόκολλο συμπληρώθηκε το σχετικό ερωτηματολόγιο και έγινε η σχετική ενημέρωση για το εμβόλιο.

tasoulas.jpg
Ο εμβολιασμός του κ. ΤασούλαINTIME NEWS

Παράλληλα, ο γραμματέας του ΜέΡΑ 25 Γιάνης Βαρουφάκης, εμβολιάστηκε στις 15:30 στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός».

Αμέσως μετά τον εμβολιασμό του, ο κ. Βαρουφάκης είπε αστειευόμενος στον νοσηλευτή που του έκανε το εμβόλιο: «Δεν μου το κάνατε, με κοροΐδέψατε», για δείξει ότι δεν αισθάνθηκε πόνο ή ενόχληση.

Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος εμβολιάσθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών «Ευαγγελισμός», ως συμβολικά πρώτος και κάνοντας την αρχή για τις Ένοπλες Δυνάμεις, σε εφαρμογή του σχεδίου εμβολιασμού της κυβέρνησης κατά της πανδημίας με την επωνυμία «Ελευθερία» και στο πλαίσιο της θωράκισης του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων.

Εμβολιάσθηκε ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ ως συμβολικά πρώτος των Ενόπλων Δυνάμεων.INTIME NEWS

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή