Θεσσαλία: Μη κατοικήσιμα προσωρινά 1.343 σπίτια μετά τους σεισμούς

Προσωρινά μη κατοικήσιμα έχουν κριθεί 1.343 σπίτια από τα 2.730 που έχουν υποβληθεί σε πρωτοβάθμιο έλεγχο από τα συνεργεία των 130 μηχανικών του υπουργείου Υποδομών στις πληγείσες από το σεισμό περιοχές της Θεσσαλίας.

Θεσσαλία: Μη κατοικήσιμα προσωρινά 1.343 σπίτια μετά τους σεισμούς
2'

Συγκεκριμένα έως το τέλος της σημερινής ημέρας Δευτέρα 8 Μαρτίου 2021 έχουν διεξαχθεί αυτοψίες σε 3.055 κτήρια:

Από αυτές 2.730 αφορούν σε κατοικίες, εκ των οποίων οι 1.343 έχουν κριθεί προσωρινά μη κατοικήσιμες (στον πρωτοβάθμιο έλεγχο και θα επανελεγχθούν στο δευτεροβάθμιο).

Επίσης, έχουν ελεγχθεί 84 επαγγελματικοί χώροι, εκ των οποίων προσωρινά ακατάλληλοι (στον πρωτοβάθμιο έλεγχο και θα επανελεγχθούν στο δευτεροβάθμιο) είναι οι 35.

Όσον αφορά στους ιερούς ναούς και τα δημόσια κτήρια, «κίτρινα» (στον πρωτοβάθμιο έλεγχο και θα επανελεγχθούν στο δευτεροβάθμιο) έχουν χαρακτηριστεί τα 50 από τις 100 αυτοψίες, ενώ σε 151 άλλα κτήρια (αποθήκες, στάβλους) τα 135 κρίθηκαν προσωρινά ακατάλληλα προς χρήση (στον πρωτοβάθμιο έλεγχο και θα επανελεγχθούν στο δευτεροβάθμιο).

Πώς γλίτωσε τα χειρότερα η περιοχή

Το φαινόμενο του σεισμικού ζεύγους έσωσε την Ελασσόνα από έναν μεγαλύτερο σεισμό σύμφωνα με τον σεισμολόγο Γεράσιμο Παπαδόπουλο.

Σύμφωνα με τον ίδιο το φαινόμενο αυτό ήταν που βοήθησε στο να διαχυθεί η σεισμική ενέργεια σε δύο κύματα και όχι μόνο με μια δόνηση μεγαλύτερης ισχύς.

Αν η διάρρηξη του ρήγματος δεν είχε γίνει σε δύο φάσεις, σύμφωνα με τον Γεράσιμο Παπαδόπουλο, ο σεισμός που θα εκδηλωνόταν θα ήταν μεγέθους 6,5 Ρίχτερ και θα προκαλούσε σοβαρότερες καταστροφές.

«Το σεισμικό ζεύγος είναι ένα σπάνιο φαινόμενο αλλά γνωστό στη σεισμολογία. Στην περίπτωσή του έχουμε εφαρμογή της Θεωρίας των Φραγμών» λέει ο κ. Παπαδόπουλος στο ΝΕΑ.

«Μόλις ξεκινά η διάρρηξη του ρήγματος και εκδηλώνεται ο πρώτος σεισμός, η διάρρηξη σταματά επειδή συναντά μπροστά της ένα «φράγμα», έναν σκληρό όγκο, δηλαδή, πετρωμάτων στο εσωτερικό της Γης το οποίο δεν μπορεί να σπάσει μονομιάς. Μετά από σύντομο χρονικό διάστημα το φράγμα σπάει και έχουμε τον δεύτερο σεισμό σε άλλο σημείο του ρήγματος» εξηγεί ο σεισμολόγος.

Κατά τον ίδιο «σύμφωνα με τους υπολογισμούς αν η διάρρηξη του ρήγματος στη Λάρισα γινόταν με τη μια, τότε ο σεισμός θα είχε μέγεθος 6,5 Ρίχτερ και οι αρνητικές του συνέπειες θα ήταν πολύ περισσότερες. Μπορούμε να πούμε ότι η φύση έβαλε το χέρι της και απετράπησαν τα χειρότερα».

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Τραγωδία στο Παίδων: Έχασε τη μάχη με τον κορονοϊό το 37 ημερών βρέφος

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή