Το σπίτι μας στη σύγχρονη εποχή: Η κλιματική αλλαγή και οι τεχνολογικές εξελίξεις

Ήδη με την έλευση του 21ου αιώνα έγινε φανερό πως μπαίνουμε σε μία νέα εποχή, σε δύο καίριους τομείς της ζωής: Η πρόοδος της τεχνολογίας και η κλιματική αλλαγή επηρεάζουν τόσο τις ανθρώπινες κοινωνίες εν γένει όσο και κάθε άνθρωπο, κάθε σύγχρονο πολίτη στην καθημερινότητά του

Το σπίτι μας στη σύγχρονη εποχή: Η κλιματική αλλαγή και οι τεχνολογικές εξελίξεις
6'

Η τρίτη δεκαετία του αιώνα που μόλις ξεκίνησε, ξεκαθάρισε πως οι κοινωνικές συνθήκες μεταβάλλονται και η πανδημία επιτάχυνε τις εξελίξεις σε αυτόν τον τομέα. Είναι σαφέστατο σήμερα πως ο σύγχρονος άνθρωπος ζει στο σπίτι του και γύρω από αυτό πολύ περισσότερο από όσο κατά τα προηγούμενα χρόνια.

Οι τεχνολογικές εξελίξεις και οι μορφές εργασίας

Το σπίτι είναι σήμερα το κέντρο δράσης για την οικογένεια, την εργασία και τη διασκέδαση. Είναι χαρακτηριστικό πως ήδη από το 2018 στη Μεγάλη Βρετανία, η ευέλικτη εργασία είχε αυξηθεί κατά 74% σε σχέση με το 2017, σύμφωνα με το Office for National Statistics – πολύ πριν την πανδημία, δηλαδή. Μεγάλη έρευνα της Cisco Systems που δημοσιεύθηκε τον περασμένο Οκτώβριο και στην οποία συμμετείχαν 10.000 άνθρωποι σε 12 αγορές στην Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και τη Ρωσία, επιβεβαίωσε πως εννέα στους δέκα εργαζόμενους θα ήθελαν να μπορούν να επιλέγουν αν θα εργάζονται από το σπίτι ή το γραφείο, να έχουν μεγαλύτερη αυτονομία και να επιλέγουν το ωράριό τους. Επιπλέον, στην ίδια έρευνα, το 86% απάντησε ότι θα ήθελε να επιλέγει πότε θα εργάζεται με τηλεργασία και πότε με εργασία στο γραφείο.

Οι έρευνες αυτού του τύπου δεν αποτυπώνουν παρά την πραγματικότητα: Η πρόοδος της τεχνολογίας μας επιτρέπει να εργαζόμαστε από το σπίτι μας και, εκτός του ότι το προτιμούμε, είναι η τάση που θα επικρατήσει στο άμεσο μέλλον. Συνέπεια αυτού είναι το γεγονός πως στο εξής δίνουμε ακόμα περισσότερη έμφαση στον δικό μας χώρο, που αποκτά ακόμα μεγαλύτερη σημασία: Δεν είναι «απλώς» το καταφύγιό μας, ο χώρος που ξεκουραζόμαστε και ηρεμούμε, είναι και ο χώρος στον οποίο κερδίζουμε τα προς το ζην· ο προσωπικός υπολογιστής μας δεν είναι το μέσο για να διασκεδάζουμε, είναι το μέσο με το οποίο εργαζόμαστε.

Η κλιματική αλλαγή και οι επιπτώσεις της

Από την άλλη πλευρά, οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής είναι το «νούμερο 1» ζήτημα που πρέπει να αντιμετωπίσει ο πλανήτης και ίσως παραγκωνίστηκε από το προσκήνιο, προσωρινά μόνο, λόγω της πανδημίας που απαιτούσε άμεση δράση για την αντιμετώπισή της. Πλέον όμως, οι δράσεις για τη σωτηρία του πλανήτη έρχονται σε προτεραιότητα και μάλιστα σε διπλή οπτική: Τόσο διότι οι επιχειρήσεις προχωρούν με εντατικούς ρυθμούς στη μείωση του περιβαλλοντικού τους αποτυπώματος, ενθαρρύνοντας και πάλι την τηλεργασία σε αυτό το επίπεδο, όσο και διότι τα έντονα φυσικά φαινόμενα είναι πολύ συχνότερα στην εποχή μας.

Τα πρόσφατα ευρήματα των επιστημόνων του Κλίματος στο Crowther Lab, στο Ελβετικό Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο Τεχνολογίας, που ανέλυσαν τα δεδομένα 520 πόλεων, είναι χαρακτηριστικά όσων προβλέπεται να έρθουν στο άμεσο μέλλον: Έως το 2050, το ένα πέμπτο των μεγαλουπόλεων ανά τον κόσμο θα αντιμετωπίσει «άγνωστα» καιρικά φαινόμενα, λόγω της ανόδου της θερμοκρασίας στον πλανήτη.

Είναι λοιπόν σαφές ότι το σπίτι μας, ο χώρος μας, το καταφύγιό μας είναι ακόμα πιο ευάλωτο στη φύση και στις συνέπειες των έντονων φαινομένων, διογκώνοντας την ανησυχία μας για το «τι μπορεί να συμβεί». Είναι γεγονός, εξάλλου, πως ακόμα και στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια, επανειλημμένως έχουμε γίνει μάρτυρες ακραίων φαινομένων, που εκτός από ανθρώπινες απώλειες, είχαν δραματικές επιπτώσεις και στην περιουσία των ανθρώπων: Σπίτια που καταστράφηκαν από καταιγίδες λίγων ωρών, συσκευές που παρασύρθηκαν από τα νερά, αυτοκίνητα «θαμμένα» στη λάσπη - είναι εικόνες που αντικρίζουμε όλο και συχνότερα.

Το σπίτι μας στη σύγχρονη εποχή

Δεν υπάρχει πλέον καμία αμφιβολία πως ο σύγχρονος άνθρωπος αναθεωρεί τη σχέση του με το σπίτι του, σε πολλαπλά επίπεδα: Τόσο ως το μέρος που βρίσκει τη γαλήνη, όσο και ως τον χώρο εργασίας του, τον χώρο διασκέδασης, τον χώρο όπου βιώνει εμπειρίες με την οικογένειά του. Το σπίτι μας στη σύγχρονη εποχή είναι πολλά περισσότερα από όσα ήταν παλαιότερα και το γεγονός πρέπει να αντιμετωπίζεται αναλόγως, καθώς εμείς οι ίδιοι, ήρθε η ώρα να το αντιμετωπίσουμε διαφορετικά - πρωτίστως, ασφαλίζοντάς το. Το μεγάλο ερώτημα τώρα είναι πώς θα επιλέξουμε την κατάλληλη ασφάλιση σπιτιού, με την απάντηση όμως να είναι απλούστατη: Η σωστή ασφάλιση κατοικίας είναι εκείνη που anytime, μας κάνει να αισθανόμαστε ηρεμία, αισιοδοξία, χαρά.

Με προσιτά ασφάλιστρα σε ανταγωνιστικές τιμές, ευελιξία, ώστε να καθορίσουμε εμείς τον τρόπο πληρωμής (σε ένα εύρος από μηνιαία σε ετήσια βάση), αλλά και εν πολλοίς το ίδιο το περιεχόμενο του ασφαλιστηρίου, με την Anytime Home μπορούμε να είμαστε βέβαιοι πως έχουμε κάνει την πιο συμφέρουσα επιλογή. Τα τρία προγράμματα ασφάλισης κατοικίας (Economic, Value, Premium) καλύπτουν τις ανάγκες μας και μπορούν να εμπλουτιστούν με τον τρόπο που εμείς επιθυμούμε, είτε είμαστε ιδιοκτήτες, με στεγαστικό δάνειο ή χωρίς, είτε ενοικιαστές. Αυτό που αξίζει να σημειωθεί είναι πως μπορούμε να ασφαλίσουμε όχι μόνο το κτήριο αλλά και το περιεχόμενό του, εφόσον το επιθυμούμε, γεγονός που σημαίνει πως ακόμα και στην περίπτωση βλάβης του ηλεκτρονικού μας υπολογιστή, για παράδειγμα, είμαστε εξασφαλισμένοι.

Ένα πολύ σπουδαίο χαρακτηριστικό των προγραμμάτων της Anytime Home, επιπλέον, είναι οι απλές και γρήγορες διαδικασίες, τόσο ως προς τη σύναψη του συμβολαίου, που μπορεί να γίνει με τρία απλά βήματα μέσω της ιστοσελίδας anytime.gr, όσο και ως προς τη δίκαιη, σωστή και γρήγορη αποζημίωση, χωρίς «ψιλά γράμματα» στα συμβόλαια. Σε συνδυασμό με τις προνομιακές εκπτώσεις της εταιρείας, αλλά και την πρόσβαση σε υπηρεσίες που κάνουν καλύτερη τη διαμονή μας στο σπίτι, όπως η εγκατάσταση συναγερμού σε προνομιακή τιμή και η καθαριότητα, γίνεται σαφές πως με την Anytime Home, το σπίτι μας αποκτά τη φροντίδα που του αξίζει. Είναι άλλωστε γνωστό πως, με την Anytime, έχουμε «κάθε στιγμή περισσότερα» - και τώρα που το σπίτι μας έγινε πολλά περισσότερα, του αξίζουν και πολλά περισσότερα!

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή