Πελώνη για εμβόλιο Astrazeneca: Σε καμία περίπτωση δεν συζητάμε διακοπή εμβολιασμών

Κατηγορηματική ότι δεν συζητείται διακοπή εμβολιασμών με το εμβόλιο της Astrazeneca εμφανίστηκε η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη.

Αριστοτελία Πελώνη
INTIME
3'

Με αφορμή τη σημερινή σύσκεψη της εθνικής επιτροπής εμβολιασμών η Αριστοτελιά Πελώνη είπε στο ΟΡΕΝ ότι «σε καμία περίπτωση δεν συζητείται διακοπή των εμβολιασμών με το εμβόλιο της AstraZeneca».

«Είναι ασφαλές, είναι αποτελεσματικό, τοποθετήθηκε σχετικώς ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων προχθές, σημειώνοντας πως τα οφέλη υπερτερούν τού όποιου κινδύνου» πρόσθεσε η κυβερνητική εκπρόσωπος.

Η ίδια επικαλέστηκε, μάλιστα, το παράδειγμα της Βρετανίας, όπου έχουν γίνει 18,1 εκατομμύρια εμβόλια τής AstraZeneca και έχουν καταγραφεί μόλις 30 περιστατικά θρομβώσεων.

Σύμφωνα με την κυρία Πελώνη ο επταήμερος μέσος όρος ραντεβού για εμβολιασμό με το σκεύασμα της AstraZeneca είναι στο 93% μολονότι, όπως παρατήρησε, υπάρχει κάποια διστακτικότητα από κάποιες ηλικιακές ομάδες γενικώς για τα εμβόλια.

Ερωτηθείσα για το τι θα γίνει με όσους έχουν κάνει ήδη την πρώτη δόση, στο ενδεχόμενο επιβολής ηλικιακού ορίου στη χορήγηση του AstaZeneca, η κυβερνητική εκπρόσωπος ανέφερε πως «αν και εφόσον υπάρξει απόφαση για ηλικιακό περιορισμό, δεν θα αφορά τις ηλικίες που έχουν κάνει την πρώτη δόση».

Η Αριστοτελία Πελώνη ρωτήθηκε, τέλος, για το ρωσικό εμβόλιο Sputnik V, και απάντησε ότι η Ελλάδα ακολουθεί τις οδηγίες του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων και παίρνει τα εμβόλια που είναι εγκεκριμένα στο ποσοστό που μας αναλογεί.

Τα σενάρια για τη στρατηγική της Ελλάδας

Υπενθυμίζεται ότι σήμερα συνεδριάζει η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών η οποία θα προβεί σε ανακοινώσεις εντός της ημέρας για το τι θα συμβεί τελικά με το εμβόλιο της AstraZeneca στην Ελλάδα.

Μέχρι τώρα, έχουν αναπτυχθεί τρία σενάρια, όπως μετέδωσε και ο τηλεοπτικός σταθμός Open. Αναλυτικά:

  • Χορήγηση του εμβολίου σε άτομα άνω των 60 ετών
  • Χορήγηση των αδιάθετων εμβολίων σε άτομα νεαρότερης ηλικίας που προσέρχονται εθελοντικά
  • Συνέχιση των εμβολιασμών χωρίς καμία αλλαγή στο πρόγραμμα

Στο «τραπέζι» ο εμβολιασμός επαγγελματικών ομάδων για την αναπλήρωση ραντεβού

Προβληματισμός υπάρχει για την τάση αλλαγής προγραμματισμένων ραντεβού από πολίτες, προκειμένου να αποφύγουν το συγκεκριμένο εμβόλιο.

Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριο Θεμιστοκλέους, προς το παρόν, το ποσοστό ακύρωσης ραντεβού για την AstraZeneca κυμαίνεται έως 3%.

Το δικαίωμα των πολιτών να κάνουν μία αλλαγή στο ραντεβού μέσω emvolio.gov.gr παραμένει και αυτή τη στιγμή δεν σχεδιάζει κάποια αλλαγή ως προς αυτό το υπουργείο Υγείας, όπως είχε διευκρινίσει απαντώντας σε ερώτηση του Newsbomb.gr.

Ωστόσο, υπάρχουν προτάσεις να διευρυνθούν οι ομάδες που έχουν δικαίωμα εμβολιασμού το αμέσως επόμενο διάστημα, προκειμένου να μην υπάρξει κίνδυνος να χαθούν δόσεις λόγω ακυρώσεων.

Έτσι, πέρα από το μηχανισμό αναπλήρωσης των Ενόπλων Δυνάμεων/Σωμάτων Ασφαλείας και των εκπαιδευτικών, υπάρχουν προτάσεις να προηγηθούν και άλλες επαγγελματικές ομάδες, όπως για παράδειγμα οι εργαζόμενοι στον τουρισμό ή στην εστίαση.

Στο «τραπέζι» είναι επίσης το άνοιγμα και άλλων ηλικιακών ομάδων. Σε κάθε περίπτωση, θα εξεταστεί εάν οι προτάσεις αυτές είναι υλοποιήσιμες σε επιχειρησιακό επίπεδο.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Μετακίνηση από δήμο σε δήμο: Τι αλλάζει από το Σάββατο

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή