Θεσσαλονίκη: Βρείτε τα έντομα που είναι... alien

Ανακαλύψτε τα έντομα που είναι ...alien, δηλαδή ξενικά, προτρέπει μια ιστοσελίδα που απευθύνεται στην επιστήμη των πολιτών και βγήκε από το Σάββατο (22/5) στον «αέρα», με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βιοποικιλότητας που γιορτάστηκε στις 22 Μαΐου, με στόχο την καλύτερη κατανόηση και ευαισθητοποίηση σε θέματα βιοποικιλότητας.

Alientoma
Alientoma
3'

«"Alientoma", από το alien που στην ορολογία της βιολογίας χρησιμοποιείται για τα ξενικά είδη και τα έντομα, είναι ο τίτλος που αποφασίσαμε να δώσουμε στην ιστοσελίδα μας για να ενημερώσουμε το κοινό για τα ξενικά είδη», λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ένας από τους εμπνευστές του εγχειρήματος, ο Δημήτρης Αβτζής, ερευνητής στο αντικείμενο της Δασικής Εντομολογίας στο Ινστιτούτο Δασικών Ερευνών Θεσσαλονίκης (ΕΛΓΟ Δήμητρα).

«Με αφορμή λοιπόν αυτή την Παγκόσμια Ημέρα», συνεχίζει, «μια ομάδα συνεργατών που μοιράζονται το πάθος και την αγάπη για την εντομολογία, δημιούργησε και "ανέβασε" στο διαδίκτυο μια δυναμική βάση δεδομένων για τα ξενικά έντομα της Ελλάδας, υπό τον τίτλο ALIENtoma (AlienEntoma - http://alientoma.myspecies.info/el)».

Χρονικά, σύμφωνα με τον ερευνητή, η ημέρα έναρξης αυτής της βάσης δεδομένων συμπίπτει και με τελευταία δημοσίευση της ομάδας στο επιστημονικό περιοδικό NeoBiota, η οποία θα εμφανιστεί τον αμέσως επόμενο καιρό, με την οποία αναφέρονται συνολικά -μέχρι στιγμής- 469 ξενικά είδη στην Ελλάδα.

Όπως εξηγεί ο κ. Αβτζής, στόχος της βάσης δεδομένων, που απευθύνεται τόσο στο ευρύ κοινό όσο και στην επιστημονική κοινότητα, είναι η ενημέρωση και η προώθηση της συμμετοχής των πολιτών στην καταγραφή των ξενικών εντόμων.

«Έτσι, λοιπόν, μέσα στην πλατφόρμα υπάρχει άφθονο πληροφοριακό υλικό υπό μορφή κειμένου αλλά κυρίως φωτογραφιών ώστε οι πολίτες-επιστήμονες να αναγνωρίζουν όσο το δυνατόν πιο εύκολα και με ευκρίνεια τα ξενικά είδη εντόμων που έχουν εντοπιστεί στην Ελλάδα, ώστε να είναι σε θέση να παρέχουν πληροφορίες σχετικά με νέες θέσεις όπου αυτά παρατηρούνται. Για τον σκοπό αυτό, υπάρχει η κατάλληλη φόρμα επικοινωνίας, όπου εκτός από τις συντεταγμένες παρατήρησης των ειδών, οι πολίτες- επιστήμονες θα μπορούν να αποστέλλουν και φωτογραφίες τους ώστε να επιβεβαιώνεται η ταυτοποίηση των ειδών».

Ο κ. Αβτζής εκτιμά πως η επιστήμη των πολιτών μπορεί να δώσει καλές πληροφορίες για τα είδη εντόμων, οι οποίες ωστόσο πρέπει να ελέγχονται στη συνέχεια από τους επιστήμονες. «Είναι σημαντικό να γίνει χαρτογράφηση των ξενικών ειδών, με φωτογραφίες των πολιτών ή ακόμη με συντεταγμένες που θα δώσουν για τα μέρη που τα εντόπισαν. Βέβαια, στη συνέχεια θα γίνεται επιβεβαίωση της πληροφορίας γιατί η αναγνώριση απαιτεί ειδικές γνώσεις», σημειώνει ο εντομολόγος.

Μέλη της επιστημονικής ομάδας της ιστοσελίδας, εκτός από τον κ. Αβτζή και τον Χρήστο Γεωργιάδη, μέλος του ΕΔΙΠ (Εργαστηριακό Διδακτικό Προσωπικό) στον Τομέα Ζωολογίας του Τμήματος Βιολογίας στο ΕΚΠΑ, είναι οι απόφοιτοι του Τμήματος Βιολογίας του ΑΠΘ και μεταπτυχιακοί φοιτητές στο Τμήμα Μοριακής Γενετικής και Βιοτεχνολογίας του Πανεπιστημίου του Leiden (Ολλανδία) Κωνσταντίνος Καλαεντζής και Χρήστος Καζίλας, ο Ιάκωβος Δημητρίου, απόφοιτος του Τμήματος Βιολογίας του ΕΚΠΑ και μεταπτυχιακός φοιτητής στο πρόγραμμα σπουδών «Οικολογία & Διαχείριση Βιοποικιλότητας» στο ΕΚΠΑ και ο Ευάγγελος Κουτσούκος, απόφοιτος του Τμήματος Αγροτικής Οικονομίας & Ανάπτυξης του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών και μεταπτυχιακός φοιτητής του Τμήματος Βιολογίας στο ΕΚΠΑ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Έγκλημα στα Γλυκά Νερά: Τι ψάχνει η Αστυνομία στις φυλακές Αλικαρνασσού - Τα ίχνη DNA και το σκίτσο

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή