Τσιόδρας: Πολλές φορές κάποιοι χρησιμοποιούν τα fake news για αρνηθούν τις ευθύνες τους
Ο καθηγητής λοιμωξιολογίας, Σωτήρης Τσιόδρας, έθιξε, μεταξύ άλλων, και το ζήτημα των fake news κατά την ομιλία του στην τελετή αποφοίτητης του Κολλεγίου Αθηνών.
Ο καθηγητής λοιμωξιολογίας, Σωτήρης Τσιόδρας, παρέστη ως τιμώμενο πρόσωπο στην τελετή αποφοίτησης του Κολλεγίου Αθηνών, όπου αναφέρθηκε στη μάχη που δίνουν οι υγειονομικοί με την πανδημία του κορονοϊού, ενώ έθιξε και το ζήτημα των fake news.
O κ. Τσιόδρας τόνισε κατά την έναρξη της ομιλίας του ότι «η ζωή μας είναι μία σύνθεση από ικανότητες που τις αναπτύσσουμε με σκληρή δουλειά πολλές φορές ευνοημένοι από μία ιδιαίτερη κλίση, ένα τάλαντο σε έναν τομέα, αλλά και αδυναμίες που όλοι έχουμε. Στη ζωή μας παλεύουμε για μία σύνθεση των δύο. Στην προσπάθεια αυτή είναι προτιμότερο να βλέπει κάποιος το ποτήρι μισογεμάτο, παρά μισοάδειο και να φροντίζει να αναζητεί, να ανακαλύπτει και να αποδέχεται τις θετικές πλευρές ακόμα και τις φοβερές και διφορούμενες πλευρές της ζωής του, όπως είπε κάποιος φιλόσοφος».
Μάλιστα, μιλώντας για την προσωπική του εμπειρία στη μάχη της πανδημίας σημείωσε: «Σε αυτή την γιορτή της χαράς, αισθάνομαι πως πρέπει να μιλήσω λίγο και για πόνο. Ο πόνος στην ζωή μας μέσω της αρρώστιας, μέσω της δοκιμασίας μας, μέσω της αποτυχίας μας σε ατομικό και συλλογικό επίπεδο -αλήθεια υπάρχει πολύς πόνος στη ζωή αυτή- γίνεται μία ευκαιρία αφύπνισης της συνείδησης και γίνεται λυτρωτικός. Πολλοί από εμάς βιώνουμε τη συνειδητοποίηση της ελευθερίας μας ακόμα και μέσα στον πόνο».
«Σε μερικές από τις πιο σημαντικές στροφές της έως τώρα δικής μου πορείας στη ζωή η αγάπη για την γνώση και την ελευθερία που πηγάζει από αυτήν, η προσοχή και η εγρήγορση για την επιστημονική αλήθεια σε συνδυασμό με την πειθαρχία, ήταν οι δικοί μου σημαντικοί οδηγοί στην αποδοχή της δικής μου ευθύνης», ανέφερε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας.
Και πρόσθεσε ότι «τα συνόδεψα με το αληθινό ενδιαφέρον για τον άνθρωπο, τον συνάνθρωπο, όπως η επιθυμία μου να θυσιάσω μύριες φορές για αυτόν το δικό μου «θέλω». Αυτό ήταν και έγινε η δικιά μου στιγμή, η δικιά μου προσωπική συνάντηση με την αληθινή -θέλω να πιστεύω- ελευθερία. Αυτή την ελευθερία, στην οποία με ευελιξία και θάρρος κανείς παραμένει ανοικτός στις προκλήσεις».
Παράλληλα, ο επικεφαλής της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων αναφέρθηκε εμμέσως και στους «αρνητές» της πανδημίας λέγοντας πως «από την άλλη μεριά μεταξύ των βασικών παραγόντων μιας ανελεύθερης ζωής είναι η άγνοιά μας. H δική μας άγνοια. Για το πως μπορούμε σε βασικές λειτουργίες μας να προσδιορίσουμε τις ζωές μας. Η αδράνειά μας, όπου με στείρες ασχολίες αφήνουμε την καθημερινότητα να μας ναρκώνει, αλλά και ο φόβος της ευθύνης, της δικής μας ευθύνης, ο οποίος μας οδηγεί να την μεταθέτουμε σε άλλους».
«Η ελευθερία και η ευθύνη συμβαδίζουν στην ζωή μας. Θεωρώ πως το ένα δεν μπορεί να υπάρχει χωρίς το άλλο» υπογράμμισε και συνέχισε λέγοντας πως «το βλέπουμε στις μέρες μας. Το μοναδικό παράδειγμα στην ιστορία της πανδημίας. Στην καλλιέργεια των ψευδών ειδήσεων, των περίφημων fake news. Που σε πολλές περιπτώσεις χρησιμοποιούνται για να αρνηθούμε τις ευθύνες μας».
Το χαρακτηριστικό απόσπασμα από το 54:56 κ.ε.
Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.
Διαβάστε επίσης:
Ένα βήμα από το τοπικό Lockdown έξι περιοχές της χώρας – Ο νέος υγειονομικός χάρτης