«Πράσινο» πιστοποιητικό για αντιπυρική προστασία προτείνει το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας
Μια νέα πρόταση για ένα «πράσινο» πιστοποιητικό που θα εξασφαλίζει την αντιπυρική προστασία όπως συμβαίνει με τον αντισεισμικό κανονισμό προτείνει το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο για την επόμενη ημέρα των καταστροφικών πυρκαγιών στην Ελλάδα
Μια διαφορετική πρόταση για την προστασία από μελλοντικές καταστροφές όπως αυτή που βιώνει φέτος η Ελλάδα από τις μεγάλες φωτιές κατέθεσε το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο προτείνοντας την έκδοση «πράσινου» πιστοποιητικού που θα άφορα στην αντιπυρική προστασία για τα σπίτια και τον περιβάλλοντα χώρο.
Όπως εξήγησε ο πρόεδρος του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Σπύρος Μάμαλης, μιλώντας στον ΑΝΤ1 «όπως υπάρχει ο αντισεισμικός κανονισμός, έτσι να υπάρχει ένας αντιπυρικός κανονισμός, ο οποίος θα αναφέρεται τόσο στα υλικά όσο και στο πράσινο το οποίο περιβάλλει τις κατοικίες που βρίσκονται μέσα σε δασικές περιοχές».
«Θα πρέπει δηλαδή να υπάρχει η κατάλληλη φροντίδα και η φύτευση τα οποία θα φροντίσουν την προστασία των περιουσιών Αυτή είναι μια πρόταση την οποία θα πρέπει, πιστεύω, να υιοθετήσει η ελληνική πολιτεία» συμπληρώνει ο κ. Μάμαλης διευκρινίζοντας ότι η πρόταση, που βρίσκεται ήδη στα χέρια του πρωθυπουργού.
Στόχος της πρότασής αυτής είναι μπει ένα τέλος στις πυρκαγιές στα αστικά δάση με τους ελέγχους να γίνονται από πιστοποιημένους υπαλλήλους ενώ το πιστοποιητικό θα εκδίδεται από το Υπουργείο Περιβάλλοντος ή το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο.
Αναφορά στις «προβληματικές», όπως τις χαρακτήρισε, συνθήκες που υπάρχουν όταν υπάρχει συμβίωση του φυσικού με το δομημένο περιβάλλον έκανε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξη τύπου της περασμένης Πέμπτης εξηγώντας ότι μιλά για «οικισμούς που ουσιαστικά έχουν μπει -για διάφορους λόγους, δεν είναι της ώρας να τους αναλύσω- που ουσιαστικά είναι πάρα πολύ κοντά ή έχουν ήδη μπει μέσα σε δάση».
«Είναι σαφές ότι πια, ειδικά σε εκείνες τις περιοχές στις οποίες η φωτιά έφτασε μέχρι τον οικισμό, πρέπει να δημιουργηθεί μία ζώνη πλάτους που θα μας ορίσουν οι ειδικοί στην οποία δεν θα μπορούμε να φυτέψουμε πεύκα. Θα φυτέψουμε άλλα δέντρα. Θα φυτέψουμε βραδύκαυστα, θα φυτέψουμε πλατύφυλλα. Αλλά δεν θα πάμε να κάνουμε γύρω από τους οικισμούς το ίδιο λάθος το οποίο μπορεί να έγινε στο παρελθόν» πρόσθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης συμπληρώνοντας πως «αν πρέπει να κόβονται κάποια δέντρα για να σώζονται πολλά περισσότερα αυτό πρέπει πια να μπορεί να γίνεται με πιο απλούς τρόπους. Διότι όλοι νομίζω έχουν εμπειρίες από το τι σημαίνει να πάρεις άδεια για να κόψεις ένα πεύκο».
Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.
Διαβάστε επίσης:
Η μετάλλαξη Δέλτα «δεν αστειεύεται»: Βρίσκεται παντού, μεταδίδεται αστραπιαία, μολύνει και τα παιδιά