Χρηματοδοτώντας την «πράσινη» ανάπτυξη
Επενδύσεις δισεκατομμυρίων ευρώ και χιλιάδες θέσεις εργασίας αναμένει η Ελλάδα από την στροφή στην πράσινη ανάπτυξη - Το Ταμείο Ανάκαμψης - Ο ρόλος των τραπεζών
Γράφει ο Δημήτρης Πεφάνης
Επενδύσεις πολλών δισεκατομμυρίων στη χώρα φέρνει η «πράσινη» μετάβαση, δημιουργώντας παράλληλα χιλιάδες θέσεις εργασίας. Τόσο μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης όσο και μέσω τραπεζικής χρηματοδότησης, «πράσινων» ομολόγων αλλά και ιδιών κεφαλαίων από εγχώριες επιχειρήσεις, τα χρήματα που θα «πέσουν» στη χώρα είναι εντυπωσιακά. Είτε πρόκειται για έργα υποδομής, είτε για ΑΠΕ, είτε για αποθήκευση ενέργειας, τα έργα που σχεδιάζονται και θα υλοποιηθούν άμεσα είναι εντυπωσιακά. Ταυτόχρονα, η επιτάχυνση της κλιματικής αλλαγής αλλά και οι καταστροφικές συνέπειες των πυρκαγιών ενισχύουν έτι περαιτέρω τη σημασία -αλλά και την αναγκαιότητα- των πράσινων επενδύσεων. Αυτό σημαίνει ότι πέρα από τα μέχρι στιγμής προγραμματισμένα έργα είναι εξαιρετικά πιθανό να δούμε και νέο μπαράζ επενδύσεων και χρηματοδοτήσεων, ανεβάζοντας ακόμη πιο ψηλά τον πήχη.
Το Ταμείο Ανάκαμψης
Βασικός μοχλός χρηματοδότησης της «πράσινης ανάκαμψης» είναι το Ταμείο Ανάκαμψης καθώς -όπως έχει αναφέρει το Υπουργείο Ενέργειας, μόνο οι άμεσοι πόροι του Ταμείου που έχουν προϋπολογισθεί ανέρχονται στα 6,023 δισεκατομμύρια ευρώ. Πέρα από αυτούς, συνολικά οι επενδυτικοί πόροι που αναμένεται να κινητοποιηθούν τα προσεχή χρόνια στον συγκεκριμένο τομέα ανέρχονται σε 10,39 δισεκατομμύρια ευρώ.
Αναλυτικά, στο σκέλος της «πράσινης» ανάπτυξης του Ταμείου Ανάκαμψης συμπεριλαμβάνονται τέσσερις βασικοί άξονες:
- Μετάβαση σε νέο ενεργειακό μοντέλο φιλικό στο περιβάλλον
- Ενεργειακή αναβάθμιση του κτιριακού αποθέματος της χώρας και χωροταξική μεταρρύθμιση
- Μετάβαση σε ένα πράσινο και βιώσιμο σύστημα μεταφορών
- Αειφόρος χρήση των πόρων, ανθεκτικότητα στην κλιματική αλλαγή και διατήρηση της βιοποικιλότητας
Μέσα στους άξονες αυτούς περιλαμβάνονται χρηματοδοτήσεις για μια σειρά από δράσεις όπως για παράδειγμα το Εθνικό Σχέδιο Αναδάσωσης, οι άμεσες επενδύσεις για την Προστασία της Βιοποικιλότητας, η Ενίσχυση της Πολιτικής Προστασίας, η σύνταξη των Πολεοδομικών Σχεδίων σε όλη τη χώρα, καθώς και επενδύσεις σε έργα επεξεργασίας λυμάτων, κυκλικής οικονομίας, ύδρευσης και άρδευσης.
Μάλιστα, τις τελευταίες εβδομάδες -μετά και τις καταστροφικές πυρκαγιές- έχει ενταθεί η συζήτηση για ενίσχυση των παραπάνω δράσεων με επιπλέον κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης. Οι πιέσεις προς αυτή την κατεύθυνση είναι εντονότατες τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη και είναι αρκετά πιθανό να δούμε γενναία αναδιανομή πόρων προς «πράσινες» κατευθύνσεις.
Ο ρόλος των τραπεζών
Την ίδια στιγμή, κομβικό ρόλο στη χρηματοδότηση «πράσινων» ενεργειών παίζουν και τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Αξιοποιώντας το κομμάτι των δανείων του Ταμείου Ανάκαμψης, οι τράπεζες είναι έτοιμες να χρηματοδοτήσουν με εξαιρετικά χαμηλό κόστος χρήματος «πράσινα» επενδυτικά πλάνα, είτε αυτά αφορούν παραγωγή, είτε αποθήκευση ενέργειας που παράγεται με τρόπο φιλικό προς το περιβάλλον. Σε αυτή την περίπτωση, το χρηματοδοτικό μείγμα είναι πολύ δελεαστικό, καθώς το 50% της επένδυσης χρηματοδοτείται από το Ταμείο με σχεδόν μηδενικά επιτόκια, το 20-30% από τις τράπεζες, με χαμηλό κόστος χρήματος και το υπόλοιπο 20-30% με ίδια κεφάλαια των επενδυτών.
Ταυτόχρονα και ανεξάρτητα από το Ταμείο Ανάκαμψης, οι τράπεζες έχουν προγραμματίσει «πράσινες» χρηματοδοτήσεις που συνολικά ξεπερνούν τα 10 δισεκατομμύρια ευρώ μέσα στην επόμενη διετία. Στόχος τους είναι να λειτουργήσουν ως καταλύτης σε αυτή την κατεύθυνση, χρηματοδοτώντας ακόμη και το 80% των επενδυτικών πλάνων των επιχειρήσεων, αρκεί αυτά να έχουν δεδομένες χρηματοροές και να πληρούν τα κριτήρια ESG που έχουν θέσει.
Παράλληλα, και πέρα από την άμεση χρηματοδότηση, λειτουργούν ως σύμβουλοι και ανάδοχοι για την έκδοση «πράσινων» ομολόγων που εξέδωσαν και σκοπεύουν να εκδώσουν κορυφαίες ελληνικές επιχειρήσεις, μεταξύ των οποίων η ΔΕΗ, η Mytilinaios αλλά και η ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ.
Τέλος, τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα χορηγούν «πράσινα» δάνεια και σε ιδιώτες, με σκοπό είτε την ενεργειακή αναβάθμιση των κατοικιών τους είτε για την αγορά ηλεκτρικών αυτοκινήτων ή ακόμη και για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων στις στέγες.
Με τον τρόπο αυτό, επιδιώκουν να δώσουν το απαραίτητο «καύσιμο» στην πράσινη μετάβαση σε όλες τις εκφάνσεις της, από τις μεγάλες επιχειρήσεις μέχρι και τα νοικοκυριά.
Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.